Irácký prezident na pozadí protestů odmítl proíránského kandidáta na premiéra

27. 12. 2019

čas čtení 2 minuty
Irácký prezident prohlásil, že je spíše "připraven rezignovat", než by schválil kandidáta proíránské koalice na post premiéra.


Oznámení Barhama Sáliha přišlo poté, co protivládní demonstranti zablokovali silnice a mosty v Bagdádu a na jihu země a v noci vypálili několik budov.

V dopise parlamentu Sálih prohlásil, že si přeje zaručit "nezávislost, suverenitu, jednotu a územní integritu" Iráku. Citoval však ústavu, která prezidenta zavazuje, aby pověřil úkolem sestavit vládu kandidáta navrženého nejsilnějším parlamentním blokem.

"Při všem mém respektu k panu Asadu al-Ajdanímu ho odmítám pověřit," napsal Sálih. Současně nabídl svou rezignaci.

Aidani je považován za kandidáta Íránu, který demonstranti obviňují z vměšování do iráckých záležitostí.

Po týdny trvajících protestech, za nimiž zůstaly desítky mrtvých, se parlament ve věci nahrazení expremiéra Mahdího nachází na mrtvém bodě. Mahdí rezignoval v listopadu tváří v tvář masivním demonstracím kvůli korupci, ekonomickým těžkostem a mizerné infrastruktuře v zemi s masivními zásobami ropy.

Demonstranti odmítají celou politickou třídu a dali najevo hněv vůči lídrům, kteří jednají o nominaci insidera establishmentu na příštího premiéra.

Ústava nicméně dává nejsilnějšímu parlamentnímu bloku právo jmenovat premiéra, přičemž ale legislativci jsou rozděleni ohledně toho, zda "nejsilnější blok" označuje koalici, která vyhrála volby v roce 2018.

Proíránské frakce prosazovaly odstupujícího ministra školství Kusaje al-Suhajla, později se rozhodly pro Ajdaního. Oba kandidáti jsou mezi protestujícími nepopulární. Ajdaního také demonstranti odmítají proto, že vloni potlačil demonstrace v Basře.

"Nechceme Íránce Asada!," volali ve čtvrtek protestující ve městě Kut na jihu země.

Opoziční blok Sájrun (Vpřed) populistického klerika Muktady Sadra, který oponuje íránskému vlivu, také tvrdí, že má právo jmenovat premiéra, protože v parlamentních volbách v roce 2018 získal nejvíce poslanců.

Protestující požadují technokratického premiéra, který se nepodílel na politickém systému po americké invazi v roce 2003. "Vláda je rukojmím zkorumpovaných stran a sektářských rozdílů," tvrdí jeden z aktivistů, Sattar Džabbár.

Asi 460 lidí zemřelo a 25 000 bylo zraněno během takřka tříměsíčních protestů, při nichž dochází ke střetům s bezpečnostními složkami.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5659

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2019