Chorvatská prezidentka čelí v druhém kole voleb bývalému levicovému premiéru

23. 12. 2019

čas čtení 1 minuta


Konzervativní chorvatská prezidentka Kolinda Grabar Kitarović se v nedělním prvním kole prezidentských voleb v Chorvatsku umístila až na druhém místě, protože ji odebral velké množství hlasů ultrapravicový zpěvák Miroslav Škoro. Znamená to, že v druhém kole, které se bude konat 5. ledna, bude kandidovat proti bývalému levicovému premiéru Zoranu Milanovićovi.

 

V prvním kole chorvatských prezidentských voleb, které se konaly v neděli, nezískal nikdo rozhodující většinu. Největší počet hlasů, téměř 30 procent,  získal bývalý levicový premiér Zoran Milanović. Prezidentka Kolinda Grabar Kitarović získala téměř 27 procent, ultrapravicový zpěvák Miroslav Škoro dostal 24 procent.

Očekává se, že Kolinda Grabar Kitarović zvítězí, protože v druhém kole nebude mít konkurenci od Škora.

Prezidentský úřad v Chorvatsku je většinou jen ceremoniální, avšak je důležitý pro Chorvatskou demokratickou inii, která v zemi vládne. Chorvatsko se připravuje na půlroční předsednictví Evropské unie. Během tohoto půlroku bude muset Chorvatsko jednat jménem EU s Británii o odchodu z Evropské unie.

Předvolební kampaň Kitarovićové zeslábla po celé řadě chyb. Tato jednapadesátiletá politička je známá tím, že flirtuje s ultrapravicí a prezentuje se jako "lidová politička".

Milanović přislíbil, že promění Chorvatsko v normální, snášenlivou zemi.

I když se Chorvatsko zotavilo z ničivé války v letech 1991-1995, je to jedna z nejchudších členských zemí EU a vládne v něm široká korupce.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6653

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2019