Huawei: Čína terorizuje i vlastní zaměstnance

23. 12. 2019

čas čtení 2 minuty
Přibližně touto dobou loni zatkli Číňané na dovolené v Thajsku Zeng Menga, 39, pracovníka firmy Huawei, a obvinili ho z "porušování obchodního tajemství". Zeng strávil následující tři měsíce ve vězení. Nedostal právníka. Odmítl se přiznat. Policie změnila obvinění na "korupci", a v březnu Zenga propustila na kauci, která vyprší v březnu 2020.

V reakci na kritiku, že gigantická firma Huawei (200 000 zaměstnanců, provozy ve 170 zemích světa) má přímé vazby na čínský stát (což její zaměstnanci považují za naprostou samozřejmost), vyhrožuje nyní Peking odvetou vůči těm zemím, které zablokují přístup firmě Huawei na své trhy. Peking také cenzuruje kritická média, ale útočí i proti svým vlastním zaměstnancům.

Pět zaměstnanců firmy Huawei bylo loni v prosinci zatčeno a obviněno, že prozrazují obchodní tajemství firmy. Dva byli propuštěni bez obvinění, jeden přiznal vinu a jeden zůstává ve vězení. Zeng očekává, že jeho obvinění bude v březnu zrušeno.

 

Všech pět těchto zaměstnanců bylo ve skupině na WeChatu, kde asi 50-60 zaměstnanců kritizovalo firmu Huawei. Stěžovali si, že firma diskriminuje zaměstnance starší 34 let. Dva členové skupiny si na to chtěli stěžovat médiím, ale než se jim to podařilo, byli zatčeni.  Podle Zenga to dokazuje těsné styky mezi vládou, policií a soudy. "V Číně je možné všechny tři manipulovat. Pokud Huawei řekne, že tahle osoba něco spáchala, policie ji zatkne."

Jeden z pěti zatčených, Li Hongyuan, byl vězněn 251 dnů za "vydírání". Byl zatčen poté, co požadoval, aby mu firma Huawei po odchodu z ní vyplatila prémie, na něž měl nárok. Byl propuštěn v srpnu 2019 pro nedostatek důkazů a loni mu čínská vláda vyplatila odškodné ve výši asi 13 000 euro.

Když se jeho případ virálně rozšířil na internetu, vyvolalo to v Číně silné emoce a protesty. Čínské úřady tím byly znepokojeny a kritika firmy Huawei od té dobny byla vymazána z internetu.

Současní i bývalí zaměstnanci firmy Huawei si stěžují, že je proti nim zneužíváno subjektivního hodnocení jejich práce a že kamery neustále sledují, co dělají a kde se pohybují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8578

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2019