Firmy, které budou ignorovat klimatickou krizi, zkrachují, varuje odcházející šéf Anglické banky

30. 12. 2019

čas čtení 1 minuta


Mark Carney, odcházející guvernér ústřední Anglické banky v pondělí v britském rozhlase varoval, že všechny firmy a instituce musejí ospravedlnit své pokračující investice do fosilních paliv, a upozornil, že se může stát, že se akcie v tomto sektoru promění v bezcenné kusy papíru.

 
Carney se po odchodu z Anglické banky stává mimořádným velvyslancem OSN pro klimatické změny a finančnictví. V rozhlase varoval, že klimatická krize je "tragédie na horizontu" a že jsou nevyhnutelné extremnější klimatické události. "Až začnou být extremní klimatické události tak běžné a tak zjevné, už bude příliš pozdě proti tomu cokoliv dělat," řekl Carney. Politikové "musejí začít řešit problémy budoucnosti dnes."

Na otázku, zda by penzijní fondy měly stáhnout své investice z ropných a plynárenských společností, i když  jsou jejich zisky dnes atraktivní, řekl Carney: "No, ono to tak není, ale mohly by tak argumentovat. Musejí předložit přesvědčivý argument, musejí jasně vysvětlit, co budou dělat, jestliže se velká část těchto akcií najednou promění v bezcenné kusy papíru."

Anglická banka varuje, že akcie v hodnotě až 20 bilionů dolarů by mohly velmi rychle ztratit veškerou svou hodnotu, pokud finanční a podnikatelský sektor nepřejdou plynule k ekonomice nulových uhlíkových emisí. Carney dodal: "Nemůžeme si v této věci dovolit selektivní informace, manipulace, lži."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7975

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2020