Rozhovor Britských listů 253. Jak zastrašili komunistický parlament, aby zvolil Václava Havla prezidentem

27. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Pozn. JČ 17. listopadu 2023: Jak tak čtu stížnosti čtenářů, že česká média v den výročí pádu komunismu opět selhala a nedokázala se pozvednout nad sentimentální oslavu pádu komunismu, napadlo mě, že je asi docela aktuální připomenout tento rozhovor, který dokazuje, že ne všechno bylo při slavné revoluci v listopadu 1989 zrovna košer. Proč to česká média dělají, proč vytvářejí lživý diskurs?

Tento rozhovor byl původně zveřejněn 27. 12. 2019, v den třicátého výročí zvolení Václava Havla prvním postkomunistickým československým prezidentem.

(Shodou okolností jsem ho tento týden použil v jednom postgraduálním kursu na Glasgow University)


"History exists in order to give sense to our present. The use or abuse of history is a way of politically legitimising our present. There is a way of politicisation of history. This is a way of using or abusing history for your contemporary political aims."

(For English, scroll below)

"Použivání nebo zneužívání dějin je způsob jak politicky legitimizovat, zdůvodňovat naši přítomnost. Je to politizace dějin. Je to způsob jak používat nebo zneužívat dějiny k dnešním politickým cílům."

Právě před třiceti lety, 29. prosince 1989, zvolil komunistický parlament disidenta Václava Havla československým prezidentem. Jenže učinil tak v důsledku neuvěřitelného, nedemokratického vydírání. Demokratická revoluce v Československu v roce 1989 byla správná, jenže způsob, jimž byla uskutečněna, v řadě ohledů demokratický nebyl. Uplatnila se celá řada stalinských a neostalinských praktik. O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů k třicátému výročí "zvolení" Václava Havla československým prezidentem s francouzskou historičkou Muriel Blaive Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. prosince 2019.

Exactly thirty years ago, on 29th December 1989, the communist Parliament elected dissident Václav Havel Czechoslovak President. But it only did so as a result of quite incredible, anti-democratic blackmail. The 1989 Democratic Revolution in Czechoslovakia was on the right side of history, but the way it was realised, in many aspects, was not quite democratic. A number of Stalinist and neo-Stalinist practices were used. In this Britské listy Interview, Jan Čulík discusses this with the French historian Muriel Blaive. The interview is broadcast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 27th December 2019.

K tomu/Read more:
Muriel Blaive, Lze vytvořit demokracii nedemokraticky?   
Muriel Blaive, Can Democracy Be Established Undemocratically?  
Muriel Blaive, Sametová revoluce po třiceti letech
Muriel Blaive, The Velvet Revolution After Thirty Years   

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

0
Vytisknout
22438

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2023