Adam Curtis: HyperNormalizace

2. 1. 2020

čas čtení 83 minut

KOMPLETNÍ ČESKÝ PŘEKLAD CURTISOVA MEGADÍLA

Pozn red.: Toto jsme vydali původně 24.10.2016. Britská novinářka Carole Cadwalladr upozorňuje, jak děsivě varovný a předvídavý byl tento film. Zde na YouTube má titulky v celé řadě jazyků. Byl by někdo prosím ochoten přidělat podle tohoto překladu i titulky v češtině? Děkujeme.

Kompletní dokumentární film, délka: 2 hodiny 41 minut:

(Curtisovy dokumentární filmy jsou proslulé autoritativním, dobře vyresearchovaným narativem-komentářem, jímž autor předkládá svou tezi. Komentář je doplněn ohromujícími archivními záběry.)

Žijeme v době obrovské nejistoty a zmatku. Dějí se události, které se zdají být nevysvětlitelné a nad nimiž nemáme žádnou kontrolu. Donald Trump, brexit, válka v Sýrii, nekonečná uprchlická krize, náhodné bombové atentáty. A ti, kteří jsou údajně u moci, jsou ochromeni - nemají tušení, co dělat.

Tento film je epickým příběhem toho, jak jsme se dostali do této podivné situace. Vysvětluje nejen, proč k těmto chaotickým událostem dochází, ale i proč my a naši politikové jim nerozumíme.

Jak se ruská strategie destabilizovaného vnímání rozšířila všude...

2. 1. 2020

čas čtení 2 minuty



Carole Cadwalladr: Takže BBC před dvěma dny opakovala Screenwipe Charlie Brookera 2010-2015 a pořad obsahoval tento mrazivý a děsivě předvídavý film Adama Curtise: "Možná," říká Curtis o ruské strategii destabilizovaného vnímání, "možná, že začínáme vidět tutéž věc zde"....

Letošní zprávy byly beznadějné, deprimující a především matoucí. Na což je jedinou reakcí: "Ach jo..." Avšak tento film vás chce upozornit, že tato poraženecká reakce se stala ústřední součástí nového systému politického ovládání lidí. Abychom pochopili, jak se tohle děje, musíme se podívat do Ruska. A na muže jménem Vladislav Surkov. Surkov je hrdinou naší doby.

Surkov je jedním z poradců prezidenta Putina. A pomohl mu udržet se u moci po dobu 15 let. A učinil to velmi novým způsobem.

Surkov původně pocházel ze světa  avantgardní kultury. A ti, kdo studovali jeho kariéru, uvádějí, že to, co Surkov učinil, je to, že vnesl myšlenky z konceptuálního umění do samého jádra politiky. Jeho cílem je ochromit to, jak lidé vnímají svět. Aby v žádném okamžiku nevěděli, co se vlastně děje.

Takže Rusko proměnilo ruskou politiku ve zmatené, rozporné, neustále se proměňující divadlo. Spozoroval nejrůznější organizace. Od neonacistických skinheadů až po liberální organizace zastávající lidská práva. Dokonce podporoval i strany, které byly proti prezidentu Putinovi. Klíčem ale bylo, že Surkov pak dal najevo, že právě tohle dělá. Znamenalo to, že si už nikdo nebyl jistý, co je reálné a co je falešné.

Jak to zformuloval jeden novinář: Je to strategie moci, která udržuje veškerou opozici trvale ve stavu zmatku. Je to neustálá proměna tvarů. Která je nezastavitelná, protože je nedefinovatelná. Což je přesně to, co Surkov udělal letos na Ukrajině. Typicky, když tam začala válka, Surkov zveřejnil povídku, o něčem, co nazval "nelineární vedení války". Je to válka, v níž nikdy nevíte, co nepřítel připravuje, anebo kdo to vůbec vlastně je. Cílem není, konstatuje Surkov, ve válce zvítězit, ale využít konfliktu k tomu, aby vznikl trvalý stav destabilizovaného vnímání. Cílem je lidi manipulovat a ovládat.
 

30567

Alternativa k vánočnímu žertu Miloše Zemana a novoročnímu slohovému zoufalství dalších ústavních činitelů

PF 2020

2. 1. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 17 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Je dobrým zvykem, aby se politici u příležitosti vánočních svátků a Nového roku zodpovídali z toho, jak se jim daří či nedaří naplňovat důvěru voličů. Je dobrým zvykem zdůraznit úspěchy, jichž se podařilo dosáhnout, ale zároveň varovat před problémy a riziky, které společnost ohrožují. Je dobrým zvykem zdůraznit, na čem zakládáme svou pospolitost a identitu, to, co by nám mělo být natolik drahé, abychom ochraňovali a případně bránili, bude-li toho třeba. Je dobré těmto zvykům dostát, neboť mají svůj velký význam. Ten spočívá v potřebě upevňovat vlastní kulturní identitu, neboť bez ní bychom ztratili jako společnost svou autenticitu. bez své kulturní identity by bylo těžké dlouhodobě obhajovat svou státní suverenitu. Ve světě, jenž dříve přirozené identity rozmělňuje a nahrazuje je neurčitostí a nejistotou, význam podobných okamžiků roste. Dobré důvody vedou k tomu obrátit se v tomto okamžiku k některým lidem přednostně. S pokorou, kterou vyvolává těžkost života, jenž my, kteří podobnou zkušenost nemáme, můžeme chápat jen zprostředkovaně. S pokorou a vědomím, že vaše osudy zůstávají okolím často nepovšimnuty.

A co ti lidi, kteří jsou teď mrtví, pane premiére?

Jak populisté vyvolávají svou manipulací voličů katastrofy ve světě

2. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Britský ekonom a komentátor Will Hutton poukazuje na to, že v posledních australských volbách dopomohl k vítězství tamějšímu popírači globálního oteplování, australskému premiéru Scottu Morrisonovi, "zlovolný génius" Isaac Levido, který byl také tvůrcem lživé psychologické manipulace britských voličů při volební kampani Borise Johnsona. V Británii to vedlo ke katastrofě brexitu, v Austrálii k zničení země nezvládnutelnými požáry., proti nimž australská vláda nedělá v podstatě nic - hasiči jsou dobrovolníci !!

Přitom Murdochův tisk o australských požárech pokud možno nepíše!

Australský premiér Scott Morrison se právem stal terčem ostré kritiky obyvatel Nového Jižního Walesu:


"A co takhle peníze pro náš zapomenutý kout Nového Jižního Walesu, pane premiére? Jak to, že máme jen čtyři hasičské stříkačky na obranu celého svého města? Protože naše město nemá moc peněz, ale my máme zlaté srdce, pane premiére."

"Hele, kamaráde, ty seš idiot. Opravdu seš."

"Tady už pro tebe kámo nikdo hlasovat nebude."

"Vy ovládáte naše financování. A my jsme, jako obvykle, zapomenuti."

"Nikdo. Žádné hlasy pro liberály. Skončils, kámo. To je tvůj konec."

"Čau. Vypadni. Jdi do prdele."

"A co ti lidi, kteří jsou teď mrtví, pane premiére? Co ti lidi, kteří nemají kde žit? "

"Tady vítán nejsi, ty debile."

"Pokaždé, když tu dojde k povodním nebo k požárům, my nedostaneme nic. Kdybychom byli Sydney nebo severní pobřeží, byli bychom zahrnuti penězi."

Scott Morrison: No, nejsem překvapen, že lidi mají v tuto chvíli velmi syrové pocity. A proto jsem sem dnes přijel, abych se osobně přesvědčil, jak mohu pomoci. Ale vždycky pomoci nejde. Myslím, že tomu lidé rozumějí."

V australských požárech zahynulo půl miliardy zvířat

2. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta

 


Vládnou vážné obavy, že lesní požáry v Austrálii zlikvidovaly celé přírodní druhy rostlin a zvířat. Bylo zjištěno, že od začátku krize požárů v září uhořela až půl miliarda zvířat. Zjistili to ekologové z University of Sydney. Devastace bude pokračovat poté, co se nyní zoufale snaží obyvatelé států Victoria a Nový Jižní Wales evakuovat své příbytky a uvízli uprostřed požárů v dlouhých zácpách na silnicích, které jsou na řadě míst v důsledku požárů blokovány.  

Rozhovor Britských listů 253. Jak zastrašili komunistický parlament, aby zvolil Václava Havla prezidentem

27. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Pozn. JČ 17. listopadu 2023: Jak tak čtu stížnosti čtenářů, že česká média v den výročí pádu komunismu opět selhala a nedokázala se pozvednout nad sentimentální oslavu pádu komunismu, napadlo mě, že je asi docela aktuální připomenout tento rozhovor, který dokazuje, že ne všechno bylo při slavné revoluci v listopadu 1989 zrovna košer. Proč to česká média dělají, proč vytvářejí lživý diskurs?

Tento rozhovor byl původně zveřejněn 27. 12. 2019, v den třicátého výročí zvolení Václava Havla prvním postkomunistickým československým prezidentem.

(Shodou okolností jsem ho tento týden použil v jednom postgraduálním kursu na Glasgow University)


"History exists in order to give sense to our present. The use or abuse of history is a way of politically legitimising our present. There is a way of politicisation of history. This is a way of using or abusing history for your contemporary political aims."

(For English, scroll below)

"Použivání nebo zneužívání dějin je způsob jak politicky legitimizovat, zdůvodňovat naši přítomnost. Je to politizace dějin. Je to způsob jak používat nebo zneužívat dějiny k dnešním politickým cílům."

Právě před třiceti lety, 29. prosince 1989, zvolil komunistický parlament disidenta Václava Havla československým prezidentem. Jenže učinil tak v důsledku neuvěřitelného, nedemokratického vydírání. Demokratická revoluce v Československu v roce 1989 byla správná, jenže způsob, jimž byla uskutečněna, v řadě ohledů demokratický nebyl. Uplatnila se celá řada stalinských a neostalinských praktik. O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů k třicátému výročí "zvolení" Václava Havla československým prezidentem s francouzskou historičkou Muriel Blaive Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. prosince 2019.

Exactly thirty years ago, on 29th December 1989, the communist Parliament elected dissident Václav Havel Czechoslovak President. But it only did so as a result of quite incredible, anti-democratic blackmail. The 1989 Democratic Revolution in Czechoslovakia was on the right side of history, but the way it was realised, in many aspects, was not quite democratic. A number of Stalinist and neo-Stalinist practices were used. In this Britské listy Interview, Jan Čulík discusses this with the French historian Muriel Blaive. The interview is broadcast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 27th December 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Babišův novoroční projev: Vize odcházejících starců

2. 1. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut



Babišův novoroční projev byl, deprimujícím způsobem, zase totéž. Nic se nemění.

Babiš se v úvodu podivil, proč jsou Češi údajně pořád tak nespokojeni, když se jim vede tak neuvěřitelně dobře a žádná cizí moc je nezotročuje. A citoval k tomu, jak se to dělávalo za socialismu, množství pozitivních statistik.

Ty statistiky samozřejmě dělají dobrý dojem, ovšem je nutno připomenout (zjevně apokryfální) výrok Winstona Churchilla, který kdysi údajně konstatoval, že věří jen těm statistikám, které si sám zfalšuje. Babiš se vychloubá, že ČR má údajně nejmenší rozdíly mezi příjmy bohatých a chudých. Potíž je, jak na to poukázali čeští odborníci, že tato statistika Evropské unie je zfalšovaná: Česká republika totiž do Bruselu nedodala údaje o téměř deseti procentech svých obyvatel, kteří jsou - bezprecedentně - v exekuci, a tedy v trvalém dluhovém otroctví.

29596

Pan premiér o plnění plánů poslední pětiletky

2. 1. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Pan premiér nám ve svém novoročním projevu před vysíláním filmu o Marii Terezii vysypal na stůl z rukávu zprávu o tom, jak se máme skvěle. Exekuce zmínil jen tak letmo. Ale jsme prý země s velmi nízkým rozdílem mezi bohatými a chudými. Škoda, že neřekl přímo, že máme vyšší mzdy než v tom Rakousku. Ano, u nás jsou velmi malé rozdíly mezi bohatými a chudými, protože jsme oproti Západu všichni tak nějak chudí. Kdybychom tu žili všichni v zemljankách, mohlo by se stejným právem říci, že u nás nejsou rozdíly mezi bohatými a chudými, ergo nikdo tu není chudý tak moc, jako jsou lidé chudí na Západě. To je celá „logika“ těchto hrátek se slovy.

Reuters: Babiš v roce 2020 povolí vyšší rozpočtový deficit, jestliže se prohloubí stagnace české ekonomiky

2. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Česká vláda by mohla dovolit nárůst českého státního deficitu v roce 2020 nad hranici 40 miliard Kč s cílem podpořit investice, pokud se prohloubí stagnace české ekonomiky, řekl Andrej Babiš ve středu v České televizi, informuje Reuters.

České ministerstvo financí předpovídá zpomalení růstu české ekonomiky z 2,5 procenta, jichž dosáhla v roce 2020, na pouhá 2 procenta.

Česká ekonomika si udržovala dosud růst především v důsledku silné domácí spotřeby, ale očekává se, že v roce 2020 bude do určité míry stagnovat, v důsledku slabosti v zahraničí a poklesu vývozu do Německa. ČR se považuje v posledních letech za jednu z fiskálně nejúspěšnějších ekonomik, ale nárůst výdajů za Babišovy vlády mnoho ekonomů kritizuje, že neponechává manévrovací prostor pro ekonomickou stagnaci.

Koncem listopadu měl rozpočet ČR deficit 38,6 miliard Kč, byl dosud nejvyšší za 11 měsíců od roku 2014.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

22530

Česká republika v rukou diletantů ohrožuje svou budoucnost

2. 1. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Kubera - podobně jako Zeman - pomateně bojuje proti rostoucím hrozbám klimatických změn. Projev, pravděpodobně skutečně odrážející intelektuální přízemnost předsedy Senátu, je postaven na nedůvěryhodných tvrzeních obhajujících status quo ("dosáhli jsme maxima"), scestných konstrukcích reality ("ad absurdum dovedená politická korektnost") a na snaze démonizovat názorové oponenty ("zelené tsunami").

Kuberovi nevadí blouznit o jakési absurdní politické korektnosti a zároveň varovat před digitálním prostorem, jenž je plný projevů nejhrubší xenofobie a rasismu. Snaha řešit klimatické změny je podle tohoto "myslitele" údajně konspirací "zeleného businessu", nicméně předseda českého senátu navrhuje inženýrům, aby začali lidstvo připravovat na oteplování.

Je strašné, jakou omezenost v chápání souvislostí Kubera projevuje, byť je jedním z nejvyšších ústavních činitelů v zemi. Bylo by velmi zajímavé zeptat se lidí v dnešní Austrálii, kteří trpí nevídanými horky a nezvladatelnými požáry, zda by si nechtěli nechat od českého předsedy senátu nechat poradit, co s tím dělat.

Kubera vyšperkoval svůj intelektuální skok do neznáma kritikou omezování svobody slova. Seděl přitom před kamerami veřejnorpávní televize a jeho projev postavený částečně na demagogii a difamaci názorových oponentů přinesla řada dalších českých médií, byť ho lze do značné míry označit za manipulaci a tmářství odporující současnému vědeckému poznání světa...

Jaká témata v prezidentském projevu otevírá a formuluje Zuzana Čaputová

Skutečně státnický novoroční projev

2. 1. 2020

čas čtení 10 minut

Komentář k situaci na Slovensku před projevem Zuzany Čaputové publikoval Igor Daniš ZDE


Milé spoluobčianky, milí spoluobčania, 

želám vám príjemné sviatočné popoludnie. Prihováram sa vám na počiatku nového roku s nádejou, ktorú zdieľame všetci a ktorá je mojím prianím pre vás. Nech ste zdraví a spokojní v kruhu svojich najbližších, nech máte radosť z maličkostí, ktoré utvárajú našu každodennosť. Prajem nám všetkým, aby sme využili príležitosti, ktoré nám nový rok ponúkne, aby sa nám spolu darilo budovať úspešné Slovensko, ktoré bude domovom pre nás všetkých. Slovensko, ktoré dnes oslavuje 27. výročie svojej štátnosti.

Najradšej by som bola, keby môj prvý novoročný príhovor v tejto funkcii bol tým, čo všetci tak potrebujeme: pohladením milými slovami. To by ale nebol pravdivý. Bude však dúfam posolstvom o nádeji, ktorú môže každý z nás naplniť.

Medziľudské vzťahy, atmosféra, v akej naša spoločnosť žije, nie je daná a nemenná. Vytvárame ju my všetci. So smútkom a rozčarovaním sledujem, ako naberá na sile hrubosť, vulgárnosť a manipulácia vo verejnej debate. Ako si pomaly zvykáme na to, že osobný konflikt je legitímnou pracovnou metódou. Akoby jedinou cestou na presadenie svojich myšlienok bolo poníženie oponenta a vymedzenie sa na jeho úkor. So slovom sa často narába účelovo, bez zodpovednosti za následky a s umlčaním vlastného svedomia. Sme unavení z množstva konfliktov a mnohých ľudí rozdeľujú spory.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

30478

Manipulativní prokremelská produkce na zábavním kanálu, který sledovaností předčí Disney či WarnerMedia

Co je kruci zač ten Soul Publishing?

2. 1. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Na tuto otázku se pokouší nalézt odpověď Lisa Kaplan, zakladatelka a ředitelka Alethea Group, ženami vlastněnou společností odhalující dezinformace a manipulace se sociálními sítěmi.

Ačkoliv stoprocentní odpověď na tuto otázku se Kaplanové nepodařilo nalézt, tak během svého pátrání zjistila celou řadu pozoruhodných skutečností obestírající digitální nakladatelství, které za posledních několik let zaznamenalo raketový růst, a jehož skutečný původ a cíle vyvolává celou řadu otázek.

Obsah z produkce Soul Publishing například zahrnuje videa vysvětlující ruské dějiny poněkud svérázným způsobem. Jedno z videí publikovaných skrz kanál „Smart Banana“ například uvádí, že Aljašku daroval Spojeným státům americkým Nikita Chruščov v r. 1959 poté, co skončil pronájem Aljašky Spojeným státům. J. V. Stalina pak stejné video popisuje jako „ruského Robina Hooda“, který vzal majetek bohatým, pomohl chudým, sjednotil ruské obyvatele a díky němu se mohlo Rusko ubránit napadení hitlerovským Německem.

Pro českého čtenáře může být také zajímavá skutečnost, že Soul Publishing rekrutuje „autory“ i v českém kyberprostoru (autor nalezl nabídku práce pro Soul Publishing na síti LinkedIn, nabízena je práce v Praze).

29815

MMXX

2. 1. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Má naše doba, která je specifická na jedné straně totální devastací životního prostředí a na straně druhé postupným rozkladem morálních a politických hodnot nějakého společného jmenovatele procházejícího napříč prostorem? Možná běsnění...

29709

Upozornění: Esoterické předpovědi do roku 2020 se budou většinou shodovat s vaším přesvědčením o vás samých

Horoskopy, magické stránky lidské osobnosti a Forerův efekt

2. 1. 2020 / Petr Nutil

čas čtení 5 minut


Tak jako každý rok, i letos se hned po silvestru zaručeně roztrhne pytel se články nacpanými všemožnými horoskopy na celý rok, předpověďmi kartářů, astrologů a podobných. Těšíte se? Jasně, koho by nepotěšila nálož vět typu: Lvi by si měli dávat pozor na příliš sebestředné a výbušné jednání, Kozorozi by se měli připravit na změny, anebo Ryby mohu očekávat zimu plnou originálních nápadů. Určitě můžete nad tím vším mávnout rukou jako nad další kupou blábolů, nebo si je s chutí přečíst a těšit se na to, co zrovna to vaše znamení čeká. To je asi na vkusu každého z vás. Ale o to tu nejde. Ať už si o horoskopech atd myslíte cokoli, je to po čertech zajímavá věc hned ve dvou ohledech. Každý z nich se totiž týká nás samotných mnohem víc, než nějakého pochybného ezo-byznysu. Ale pojďme od začátku.

Petr Nutil, autor knihy Média, lži a příliš rychlý mozek: průvodce postpravdivým světem, zveřejňuje na svém FB profilu zajímavé analýzy týkající se informačních fenoménů součanosti.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Na Nový rok vraždili Putin a Asad v syrské škole

1. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Putin a Asad spáchali na Nový rok mezinárodně zakázanými tříštivými bombami masakr ve škole v městě Sarmin v Sýrii.

Bylo zavražděno osm lidí, z toho čtyři školáci a dva učitelé, a 16 dalších lidí bylo zraněno.


Do tohoto malého hrobu za zvuků bombardování byl na Silvestra pohřben malý Mohammed, usmrcený spolu s jedním humanitárním rpracovníkem barelovou bombou. Rok 2019 byl snad nejkrvavějším rokem, jaký Sýrie kdy poznala.

Útoky na školy a nemocnice v Sýrii jsou tak časté, že to OSN začala vyšetřovat. Výsledky vyšetřování však nezveřejní. List New York Times výsledky svého šokujícího vyšetřování však zveřejnil:



Merkelová v novoročním projevu ostře varuje před globálním oteplováním

31. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta



Německá kancléřka Angela Merkelová charakterizuje ve svém novoročním projevu globální oteplování jako "reálné" a "děsivé". Konstatuje, že učiní všechno, co je v její moci, aby zajistila, že Německo významným způsobem přispěje k řešení tohoto problému.

"Budou to naše děti a naši vnuci, kteří budou muset žít s následky toho, co dnes uděláme nebo neuděláme," napsala Merkelová v písemném novoročním projevu, který se bude vysílat v úterý.

"Proto věnuju veškeré své pravomoci tomu, abych zajistila, že Německo se bude podílet - ekologicky, ekonomicky i sociálně - na řešení klimatické krize."

Zdroj: ZDE

 

Šokující údaje o australských divokých požárech, způsobených globálním oteplováním

1. 1. 2020

čas čtení < 1 minuta



1. Více než 100 požárů po celé zemi.
2. Více než 4 miliony hektarů země shořelo. To je oblast velikosti Belgie. Tyto požáry jsou čtyřikrát rozsáhlejší než požáry v Amazonii.
3. Uhořelo 480 milionů zvířat. Zahynulo až 30 procent australských medvídků koala.
4. Plameny jsou vyšší než opera v městě Sydney.
5. Teploty po celé zemi jsou vyšší než 40 stupňů Celsia.
6. Více než 600 příbytků bylo zničeno.
7. Uhořelo nejméně 15 lidí, očekává se, že budou další.
 



Austrálie v důsledku globálního oteplování obětí pekla požárů

31. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V Austráli zahynulo v divokých nezvládnutelných požárech, způsobených globálním oteplováním, devět lidí. Čtyři další se stále pohřešují. Od 25. 12. shořelo v požárech více než 200 příbytků. V Malua Bay na jižním pobřeží Nového Jižního Walesu, strávilo tisíc lidí noc na pláži ve snaze uchránit se před plameny. Leželi co nejblíže vody, padal na ně popel a dusil je kouř.

V mnoha oblastech jsou přerušeny komunikace a dodávka elektrického proudu. Lidé se tak nedovídají o rozsahu katastrofy až do Nového roku.

Meteorologové předpovídají na pátek silné horko a silný vitr v Jižní Austrálii - teploty mají znovu dosáhnout kolem 45 stupňů Celsia. Znamená to nebezpečí dalších požárů.  ZDE 

Globální apatie vůči australským požárům je varovná, píší v New York Times.  Zejména blazeovanost USA a Číny a australské vlády. Tyto požáry nejsou normální, je to něco, co porušuje všechny normy a rekordy, píše australský novinář David Marr.


Australský premiér Scott Morrison se snažil předstírat ve svém novoročním projevu, že o nic  nejde, všechno je v normálu. ZDE
 
Na Silvestra dopoledne a Mallacoota. Fotografii pořídila matka. Její dva synové ze základní školy jsou s ní v člunu. Vypluli na Mallacootské jezero ve snaze ochránit se před požárem. Nevypadá to tak, ale je den.





Divoké lesní požáry v Austrálii si vyžádaly nejméně dva další životy. Desítky požárů zničily několik měst na východním pobřeží Austrálie a donutily tisíce lidí, aby uprchli na pláže.

Ve státě Victoria, kde na východě shořelo více než 200 000 hektarů, jsou nezvěstní nejméně čtyři lidé.  Armáda je přpravena evakuovat osoby, které se uchýlily na pláže.

Celkem zahynulo v zuřivých australských lesních požárech zatím 11 lidí.

Další informace a fotografie ZDE  

Zatímco Miloš Zeman vysvětluje, proč to nejde, Británie v roce 2019 vyráběla 48.5 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů

1. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Výrazný nárůst ve výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů a likvidace uhelných elektráren vedly v Británii k nejčistšímu energetickému roku v historii


Neuhlíkové energetické zdroje se v Británii v roce 2019 staly největším zdrojem elektrické energie. Vyrobily téměř polovinu veškeré elektrické energie v Británii a předstihly poprvé v historii fosilní zdroje.

National Grid, britský podnik spravující energetické sítě, uvedl, že větrné elektrárny, sluneční elektrárny a jaderná energie, spolu s energií importovanou podmořskými kabely, dodaly v roce 2019 48,5 procent britské elektřiny. Naproti tomu 43 procent elektrické energie v Británii bylo vyrobeno z fosilních zdrojů. Zbývajících 8,5 procent energie bylo vyrobeno z biomasy.

Británie se tak dostala do poloviny cesty od roku 1990 do roku 2050, kdy má dosáhnout nejméně stoprocentního snížení emisí skleníkových plynů podle míry emisí z roku 1990 a stát se tak ekonomikou bez spotřeby uhlíku.  

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Alternativní novoroční projev Andreje Babiše

1. 1. 2020

čas čtení 2 minuty

Hospodářství naší země sice rostlo, především zásluhou příznivé situace v Evropě, a mohly se tak zvyšovat platy, důchody i některé sociální dávky, ale větší část toho, co jsme ekonomickým růstem získali, dál jen projídáme, přičemž to vše i v dobrých ekonomických časech financujeme i s pomocí rozpočtových deficitů. Naše dopravní infrastruktura je dál zaostalá, náš vzdělávací systém nestačí na výzvy moderního světa, s reformou důchodového systému jsme nepohnuli ani o píď. Naše energetická soustava je dál převážně založená na spalování uhlí a dalších škodlivých technologiích, přičemž se vzpíráme snahám o hledání nových modernějších zdrojů, kterých jsme svědky v západní Evropě. Oprávněné obavy mladých lidí z klimatických změn a jejich tlak na nás, politiky, abychom něco dělali, odbýváme slovy, že jde "klimatické náboženství" a arogantně je poučujeme, že místo pátečních protestů by se měli učit ve škole.

Naše občany jsme my, politici, dál úspěšně strašili migrací i dalšími velkými globálními výzvami, takže i když je u nás poměrně bezpečno, většina našich lidí se neustále něčeho bojí. Česká republika zůstává i zásluhou nás, politiků, jednou z nejvíce euroskeptických zemí v Evropě. K přijetí společné evropské měny jsme se sice zavázali už v roce 2002 s tím, že ji zavedeme, jakmile budeme plnit potřebná kritéria, ale i když je nyní plníme, nic neděláme, protože my děláme jen to, co považujeme za momentálně výhodné pro nás, a přeci nebudeme riskovat, že bychom tak mohli převzít větší spoluodpovědnost za případné ekonomické potíže některých zemí.

Autorem je Jiří Pehe. Celý projev je ZDE

Proč trpí Praha odpalování petard?

1. 1. 2020

čas čtení 1 minuta

Byl jsem včera na Václaváku asi v devět (pracovně, soukromě by mě tam nikdo nedostal), takže dlouho před začátkem toho nejhoršího.

Celkem ještě chápu, že se někomu líbí ohňostroje. Ale co musí bejt člověk s prominutím za vymaštěnýho debila, aby se v davu lidí bavil odpalováním petard, který ani žádnej ohňostroj neudělají, akorát vybuchnou, to fakt nepochopím, píše Jan Moláček na Facebooku.

Není mi jasný, proč tohle Praha ve veřejným prostoru trpí, což se týká používání veškeré amatérské pyrotechniky tím způsobem, jakým ji její fanoušci bez zábran používají - tedy pod vlivem alkoholu, mezi lidma včetně dětí, bez sebemenších bezpečnostních ohledů.

Způsob oslav Silvestra v centru Prahy skvěle doplňuje všechny ty okýnka se "staročeským" trdelníkem, blikající reklamy na předraženej nejubožejší shit, atd. Je to strašná ostuda a Praha si dělá reklamu pouze u té nejmíň snesitelné sorty "turistů", kterou by měla spíš odrazovat.

Znamená aktuální dění v politice v Praze 1, že končí i ty nesmělý snahy s tím něco dělat, který jsem v posledních měsících zaznamenal?

Tak to teda hezkej novej rok.

Definující politickou skutečností uplynulého roku je hegemonie hnutí Ano

31. 12. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Asi nejviditelnější možná-politickou událostí v roce 2019 byly nepochybně demonstrace, které pořádal Milion chvilek pro demokracii proti premiérovi Babišovi. Politická událost by ale měla mít nějaký reálný dopad na politiku, což tyto demonstrace zatím nemají. Jsou spíše jen následkem té skutečně nejvýznamnější politické skutečnosti uplynulého roku: hegemonie Babišova hnutí na politické scéně.

Už taky máte předsevzetí, s jehož plněním začnete zítra?

31. 12. 2019 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut



Ne že bych mínil – či dokonce si osoboval – kohokoliv poučovat. (A ne že by to vždy mělo v sobě něco „spásonosného“ nebo „životně obrozujícího“.) Rovněž bývá při případném „poučování“ a „poskytování rad“ nádavkem k lepšímu přidáváno, že nejlíp se přece člověk poučí teprve až z vlastních chyb. (Samozřejmě musí takovou „chybu“ ovšem především sám přežít. A ne že by se nutně muselo vždy jednat o něco na způsob skákání do propasti bez padáku!)

Takže? Přece nebudete bez nějakého zcela jedinečného předsevzetí pro příští rok? Navíc pro rok sugestivně spojující dvě dvojky a dvě nulky? (Čili: 2020? Fakt?) A bude se moct říkat „dva dvacet“! V sepětí s tím zrovna včera či dnes čerstvým a opojným předsevzetím či programem, který ten rok zarámuje ve zcela hned nečekaném předpětí, jako se to už před mnoha lety dělo třeba s nemalou slávou s předpjatým betonem.

Nehoda, lidé kolem a ošetření v Česku (osobní zkušenost)

31. 12. 2019 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

  


Zrovna včera jsem byl již na převazu. Něco bych měl zřejmě vypsat konkrétně. I když to nutně neplatí obecně.

Nastupoval jsem poslední do trolejbusu. V jedné ruce brašnu, v druhé aktovku. Ještě jsem stál na prvním schůdku a řidič už zavíral vchod a rozjížděl se. Dveřmi mi podsekl zezadu nohy tak, že jsem při pádu nechal jednu botu na tom schůdku. Nechtěl jsem nechat pustit na zem nákup v brašně. Takže jsem se nikde rukama nezachytil. Ale než jsem spadl do kleku na druhý schod, hlavou jsem narazil o kovovou tyč u přídveří. Hned začaly vytékat kapky krve z hlavy.

Sýrie: Přestaňte páchat zločiny a nechte nás žít v míru!

31. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Syrský režim a jeho spojenec Rusko stále porušují všechny mezinárodní konvence a dohody. I když OSN přislíbila, že Rusko a Asadův režim přestanou dne 24. prosince bombardovat silnice, bombardovaly tábor a školu nedaleko města Jobas a usmrtili 10 civilistů a zranili 7, včetně dětí a žen. Trvalé bombardování donutilo více než 220 000 civilistů opustit své domovy  a během posledních čtrnácti dnů prchat před smrtí.

V důsledku slabé humanitární reakce je humanitární situace DRASTICKÁ. Idlíb byl domovem pro rodiny, které byly nuceně vyhnány režimem z celé Sýrie. Mají právo žít v bezpečí a v míru. Náš lid vzdoruje NEJTVRDŠÍ humanitární situaci. Náš velký lid si zaslouží život.

PŘESTAŇTE PÁCHAT SVÉ ZLOČINY A NECHTE NÁS ŽÍT V MÍRU!


Vědci studují poměry v Antarktidě, která může na Zemi rozpoutat peklo

30. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

 

V Antarktidě za posledních 25 let roztály tři biliony tun ledu. Polovina z něho za posledních pět let. Antarktida má ve zmrzlém stavu asi 70 procent sladké vody na této planetě. A její tání znamená, že stoupají hladiny moří. Na začátku 20. století to bylo o jeden milimetr ročně. Nyní to jsou tři milimetry ročně.

Simon Coveney: "Irsko bude vždycky poskytovat útočiště lidem prchajícím z válek." Co Petříček?

30. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Simon Coveney, irský ministr zahraničí: Irsko bude vždycky poskytovat útočiště lidem z válkou rozervaných míst světa. Děkuji Charliemu Flanaganovi, že přijal naše nejnovější příchozí ze Sýrie.

Charlie Flanagan, irský ministr spravedlnosti a rovnosti: Bylo mi ctí přivítat rodiny syrských uprchlíků, donucených utéci z domova. Jejich příběhy jsou zdrcující a hluboce dojemné. Jejich dlouhá cesta do bezpečí a do útočiště nyní skončila. Nabízíme přivítání, přátelství a podporu.


Greta Thunberg: Informujte se!

30. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Greta Thunberg: Neříkám nikomu, že musejí přestat létat nebo stát se vegany. Ale kdybych měla dát jedinou radu, prosím, načtěte si to, informujte se o tom, o té vědě, a o tom, co se dělá a co se nedělá. Protože jestliže tomu porozumíte, budete vědět, co můžete sami udělat. A samozřejmě také buďte aktivním demokratickým občanem. Samozřejmě hlasujte ve volbách, ale buďte i aktivní, protože demokracie, to nejsou jen volby. Demokracie probíhá pořád.

Greta Thunberg a David Attenborough: Svět patří mladým lidem." To je velmi mocné motto

30. 12. 2019

čas čtení 3 minuty


Greta Thunberg: Dobrý den. Jsem velmi ráda, že se s vámi setkávám, je to pro mě čest.

David Attenborough: Pro mě je čest, že to říkáte, děkuji vám mnohokrát.

Moderátorka Mishal Husain, BBC: Je mi potěšením, že vás oba mohu seznámit. David Attenborough, Greta Thunberg. Davide, co byste řekl Gretě ohledně její práce týkající se klimatu? A čeho podle vás dosáhla?

David Attenborough: No, dosáhla toho, na čem mnoho z nás pracuje už skoro dvacet let a nám se to nepodařilo. Vy jste probudila svět. Proto jsem vám velmi vděčen. Všichni jsme vám vděčni.

Greta Thunberg: Já si myslím, že všichni jsou vděčni vám, za to, že se zabýváte klimatickou krizí. A krizí životního prostředí. Doufám, že chápete, jak obrovský dopad má vaše práce a že my jsme vám všichni za to velmi vděčni. Takže děkuji vám a děkuji, že jste tomu zasvětil svůj život. Je to velmi inspirující. Když jsem byla mladší, dívala jsem se na dokumentární filmy o přírodě a o tom, co se děje, a to mě přimělo rozhodnout se v té věci něco dělat.

Moderátorka: Myslíte si, Davide, že se různé generace v této věci začínají spojovat? Jsou lidé, kteří byli zpolitizovaní a stali se aktivisty, kvůli svým dětem a vnukům.

David Attenborough: Ano, bezpochyby, lidé všech věkových kategorií dnes ... a je to v palcových titulcích a umístila jste to tam vy. Motto zní: "Podívejte se, svět patří ne mé generaci, ale vaší generaci. Svět patří mladým lidem." To je velmi mocné motto.  A vy to prezentujete jako argument, jemuž lidi nemají schopnost se vyhnout. My nechceme trávit svůj čas demonstrováním v ulicích, ale musíme to dělat. A vy jste při tom prokázala opravdu velkou odvahu.

Moderátorka: Davide, máte pro Gretu nějakou radu pro její život aktivismu? Díváte se na její život a máte pocit, že je něco, na co by si měla dávat pozor?

David Attenborough: Je velmi obtížné vědět, když se vám podaří vyvinout takto velký tlak, jak dlouho se vám ten tlak bude dařit vyvíjet. Jak dlouho můžete opakovat totéž, aby to mělo stále stejně silný dopad. Samozřejmě to nejde. Prvotní dopad je prvotní dopad. A dopad toho, co Greta říká, je tak silný, nedá se očekávat, že to bude pokračovat měsíc, půl roku, rok. Budete muset začít mluvit o nějakém novém prvku ve všem. A to je jeden z problémů, které nás všechny znepokojují. Nás, kteří usilujeme o to, aby se svět probudil.

Greta Thunberg: Já nevím, proč mi lidi naslouchají. Nevím, jak dlouho to bude trvat. Jen vím, že právě teď mi lidi naslouchají a já musím využít této příležitosti a rozšířit během tohoto období co největší množství informací. Ale je to samozřejmě problém, opakovat věci znovu a znovu. Ale je nutno to dělat, protože oni prostě neposlouchají. A je nutno to opakovat, do té doby, než to lidem dojde. Než to pochopí.

Moderátorka. Greto Thunbergová, Davide Attenboroughu, doufám, že se někdy setkáte osobně.

Greta Thunberg: Ano.

David Attenborough: A já taky. Opravdu vám mnohokrát děkuju.

Greta Thunberg: Já taky a děkuji a - hezké svátky!

David Attenborough: Vám taky.

Greta Thunberg: Díky.



Greta Thunbergová v pondělí ráno v britském rozhlase tři hodiny o klimatické krizi

29. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Jmenuju se Greta Thunbergová. Můžete poslouchat můj pořad "Today" v rozhlase BBC v pondělí 30. prosince 2019, živě od 7 do 10 hodin středoevropského času. Jsem jeho hostující šéfredaktor. Budeme informovat o rozsahu pokračující klimatické krize a budu také poprvé hovořit s Davidem Attenboroughem.



K nejvyšší míře tání v Antarktidě - 15 procentům - došlo dne 24. prosince 2019:


V Americe dochází k antisemitskému násilí, v Londýně se objevily antisemitské nápisy

30. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta



Židovské organizace a političtí představitelé v USA požadují zvýšenou ochranu židů v New Yorku, poté, co během svátků Hanuka došlo k celé řadě násilných útoků proti židům.

V sobotu večer útočník pobodal během oslav svátku Hanuka pět lidí v domě jednoho rabína v Monsey, v okresu Rockland, asi padesát kilometrů od New Yorku. Byl to  devátý antisemitský útok v tomto regionu za poslední týden. ZDE  

Historik Simon Schama: Spolu s pobodáním v New Yorku nám tu leze z bahna něco opravdu monstrózního:


Je to bezesporu domýšlivé, ale já si nemohu pomoci

29. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Jako prezident chci z toho místa poděkovat všem občanům, kteří jsou aktivní a pracují pro blaho české společnosti, ať už pracují pro neziskové organizace, podílí se na správě svých obcí nebo jsou jinak politicky činní. Bez této občanské aktivity by byla naše společnost ohrožena ve své podstatě. Proto také oceňuji, že statisíce občanů v letošním roce opakovaně projevily ochotu branit demokracii a svobodu. Občanskou roli není možné redukovat na prostou docházku do volební místnosti a proto vítám, jsou-li lidé aktivní trvale, vstupují do veřejného prostoru a jasně formulují své obavy a požadavky vůči nám politikům - mne nevyjímaje.

Když už jsme u těch obav: S obavami sleduji snahy některých politiků relativizovat nebezpečí, kterému čelíme vzhledem ke klimatickým změnám a pokračujícímu drancování krajiny. Vyzývám všechny představitele státu, státní správy i zemědělských a průmyslových podniků, aby urychleně zapracovali na nastolení udržitelného rozvoje a to včetně uhlíkové neutrality.

Jako nejvyšší ústavní činitel se cítím zodpovědný za to, jak je Česká republika vnímána v zahraničí a proto udělám vše pro to, aby se zde dodržovala pravidla a udržovala se jasná hranice mezi zájmy státu a jednotlivců.

V roce 2020 si hodlám znovu připomenout slova prezidentského slibu a budu zachovávat Ústavu a zákony České republiky, bránit všechny její důležité instituce. Slibuji zde, že znovu najdu nejen ztracený článek Fedinanda Peroutky, ale i své svědomí a omluvím se všem, kterým jsem v minulých letech ublížil, když jsem zapomněl na heslo vyšité na prezidentské standardě.

Závěrem mi dovolte drobný bonmot: Říká se, že jen imbecil nemění názory. Já dodávám, že naopak naprostý idiot je ten, který mění názory každý druhý měsíc. Proto držme slovo a buďme celiství a pevní ve svých slovech, postojích i činech.

Děkuji Vám za pozornost."


Zdroj: ZDE

Další ranění v Sýrii

29. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Syřané na útěku před ruským bombardováním:




Části ruské rakety Toška, obsahující tříštivé bomby, svržené včera na město Mumbel v Idlíbu a na jeho pekárnu.


V sobotu večer byly zraněny stařena a malá holčička útokem režimních sil raketou s tříštivými bombami na město Mhambel a jeho pekárnu. K útoku došlo v provincii Idlíb. 
Kenneth Roth, Human Rights Watch: Jak ruská a syrská vojska bombardují a provádějí invazi, jsou ohroženy tři miliony lidí. Idlíb se zřejmě stane největší humanitární krizí v děsivé syrské válce.


Zlomí Trumpovi vaz impeachment, anebo prezidentské volby?

28. 12. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Kvapem se blíží rok 2020, ve kterém se uskuteční událost klíčového významu mající potenciál rozhodnout o osudu lidstva. Tou jsou listopadové prezidentské volby ve Spojených státech. Obávám se, že neschopnost a intriky předáků Demokratické strany povedou k opětovné volební výhře gurua světových klimatických popíračů Donalda Trumpa, což prakticky představuje rozsudek smrti nad udržitelným životem na planetě. Už v červnu budeme znát jméno Trumpova vyzyvatele za Demokratickou stranu. Bude to nemastný neslaný Biden nemající příliš šancí porazit mazaného populistu a klauna v době, kdy populismus všeho ražení zažívá nebývalý rozkvět, anebo progresivní kandidát, tedy Bernie Sanders či s výhradami Elizabeth Warrenová? A co když demokraté veškerou energii vyplýtvají na politicky nepříliš efektivní impeachment, místo toho, aby nabídli voličům jasně artikulovaný program a inspirativní vizi - aniž by jako republikáni rozsévali pouze strach a nenávist? 

Putin: Náš nadzvukový raketový systém Avangard nedokáže nikdo neutralizovat

28. 12. 2019

čas čtení 3 minuty



První série ruských nadzvukových raket systému Avangard byla uvedena v provoz, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Neřeklo kde, avšak z předchozích informací vyplývá, že zřejmě na Urale.

Vladimír Putin se vyjádřil, že se tyto rakety, které mohou nést jaderné střely, pohybují více než dvacetkrát rychleji než je rychlost zvuku a že jejich výrobou Rusko předstihlo jiné země. Rakety mají "systém kluzáku", který jim umožňuje citlivě se zaměřovat a zřejmě proti nim  není žádná obrana.

Ministr obrany Sergej Šojgu potvrdil, že "nadzvuková skluzná raketa Avangard vešla v provoz v 10 hodin moskevského času dne 27. prosince". Označil to za "přelomovou událost".

30153

Projev prezidenta země tonoucí v "hlubokomyslných" úvahách nad nepodstatnými problémy

Vánoční poselství starosty "Horní Dolní"

27. 12. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Jsem přesvědčen, že prezident České republiky by měl být především názorový vůdce. Jako takový by měl upozorňovat na podstatná témata a bez ohledu na jejich povahu, na to, zda jsou vnímána kladně či zda představují hrozbu, by je měl pojmenovávat a vysvětlovat jejich důležitost. V tomto je role českého prezidenta podobná roli toho německého. Jenže zatímco německý prezident  Frank-Walter Steinmeier ve svém vánočním projevu v prvé řadě upozorňuje na potřebu sjednotit se na demokratických hodnotách a na odporu vůči nejrůznějším formám rasismu, Miloš Zeman bagatelizuje odpor proti trestně stíhanému premiérovi, aby ujistil své voliče, že "jsme a budeme parlamentní demokracií". Pane prezidente, s veškerou úctou, vy nemáte sebemenší možnost něco takového zajistit a tedy ani tvrdit. Místo posleství směrem k budoucnosti rozebírá Zeman stavební řízení, dálnice a "bojuje" s klimatickými změnami. Vidím ten tým géniů, kteří psali tento vánoční výpotek. Energetická a stavební lobby se sešla, v holých větách nacancala teze a nějaký hradní písař je následně transformoval v poselství o zemi, která ústy svého prezidenta nepochopila nic o skutečnosti, která už dávno určuje její budoucnost...

Proč má Zemanův projev na jeho stránkách tolik překlepů?

26. 12. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Znamená to, že senilita a neprofesionalita zahlcuje už celou prezidentskou kancelář?

No, podívejte se:

A i když o nás češích se říká, ... správně: Češích

Pokud jde o stavební řízení, jsme na krásném 162. místě na světě ze 180 státu.  ... správně: států

Celkový objem těchto daňových výjimek je už přes 300 miliard korunu   ... správně: korun


Loni jsem k "vánočnímu" projevu Miloše Zemana psal, že Česká republika má v čele státu fašistu,   dnes bych jen stručně dodal, že je to demagog, manipulátor a hlupák. Který záměrně šíří do společnosti hlouposti.


28279

Za Táňou Fischerovou

27. 12. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

25. prosince 2019 zemřela po těžké nemoci ve věku 72 let občanská aktivistka Táňa Fischerová. Původní profesí herečka byla takřka úplně odstavena během husákovské normalizace; na jaře roku 1989 podepsala petici Několik vět. Po listopadu 1989 se veřejně angažovala v bezpočtu veřejných kauz politického, ekologického, lidskoprávního či humanitárního charakteru. Po čtyři roky působila jako poslankyně PČR (2002-2006) a za vlastní Klíčové hnutí inspirované antroposofií kandidovala na formálně nejvyšší ústavní funkci (2013).

Poselství Garyho Kasparova pro rok 2020: Nevysílejte lži

27. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Gary Kasparov: Bývalo tomu tak, že jsme slýchali názory obou stran. Od Demokratů i Republikánů. Od konzervativců i od levičáků. Dneska je to jednoduché. Je to buď pravda nebo lhaní. A to, co byste měli dělat, je opakovat fakta. Přestaňte dávat stejné množství času lžím. Pamatujte, že zastaralý způsob vnímání spravedlnosti ničí naši demokracii.  Nemůžete odhalovat lži, aniž byste je zároveň tím nešířili. Proto opakujte fakta.

Gary Kasparov je slavný  ruský šachista a předseda Organizace pro lidská práva.


Nejčtenější články Britských listů za poslední rok

30. 12. 2019

čas čtení 5 minut

 

1.

K státnímu svátku: Zpráva o smrti Mistra Jana Husa

6. 7. 2019 / Petr z Mladoňovic

Než mu však dali na hlavu pro posměch papírovou korunu, řekli mu mezi jiným: ,,Odevzdáváme duši tvou ďáblu.'' A on sepjav ruce a pozdvihnuv oči k nebi pravil: ,,A já ji odevzdávám nejmilostivějš...

88437

2.

Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968

20. 8. 2019

Foto:   Editor svazku "Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež" (1988) Antonín Liehm (tehdy 84) ve Skotsku v dubnu 2008. (Když jsem mu v červnu 2012 v Paříži telefonoval, Liehm,...

77764

3.

Tři hodiny odpoledne

19. 4. 2019 / Jim Bishop

Ježíš se naposled zvedl k hlavě kříže. "Otče," zvolal, "do tvých rukou poroučím svého ducha." Jeden z vojáků...

34633

4.

Co s důchodci?

18. 9. 2019 / Jan Sláma

Nic dnes neleží politikům tak v žaludku jako to, že důchodci mají zlevněné jí...

26314

5.

Máj

1. 5. 2019 / Karel Hynek Mácha

Úvod připravil Jan Čulík Máchovo postavení v české literatuře se vždycky zdálo být kontroverzní - jako by jeho dílo nemělo absolutně nic společného s tradicí české poezie z...

23683

6.

Je přehánění počtu účastníků demonstrace na Letné rozumné? Nediskredituje to akci?

24. 6. 2019 / František Řezáč

Koukněte se na ten obrázek, viz výše. Byl jsem tam a asi na takové ploše byli lidi. U pódia asi 2 na metr čtvereční, čím dále dozadu to řídlo, lidi seděli i leželi na trávě, děti, kočárky at...

16925

7.

Británie: Petici za úplné zrušení brexitu podepsalo od středy večer více než 5,65 milionu lidí

24. 3. 2019

Aktualizace: Podle komentátorů petice vyvrací mýtus, že proti brexitu a pro setrvání Británie v EU jsou pouze lidé s vysokoškolským vzděláním a obyvatelé multikulturních velkých měst. ...

15916

8.

Jak učebnice češtiny děsí americké studenty

29. 7. 2019 / Karen von Kunes

Jitka Cvejnová, Česky, prosím I, Učebnice češtiny pro cizince, Level A1 (2018), a Česky, prosím II, Učebnice češtiny pro cizince, Level A2 (2017), ...

15591

9.

Do Evropy přichází pekelné vedro

25. 6. 2019

Babiš  po zablokování akcí EU proti globání...

14389

10.

Ruská propaganda v českém kyberprostoru ve 4. čtvrtletí 2018

15. 2. 2019

Čeští elfové - tisková zpráva 15.2.2019 Rozsáhlá analýza Českých elfů odhalila 22 center, které produkují 60% proruské propagandy v českém kyberprostoru. Dále šetření ře...


11.

Klimatická změna, Greta Thunberg a český internet

25. 9. 2019 / Vladimír Novák

Pokud Vám doktor najde rakovinu prostaty, také mu neodpovíte: můj kamarád pekař tvrdí, že je to jen zácpa a já mu věřím. Asi nikomu neušel emotivní projev švédské aktivistky Gre...

13790

12.

Milion chvilek pro demokracii není nedotknutelný

28. 6. 2019 / Daniel Veselý

Bohumil Kartous přesv...

13538

13.

Sametová revoluce po třiceti letech

17. 11. 2019 / Muriel Blaive

  “Ta země, která byla ze všech nejkomunističtější,” divili se začátkem devadesátých let mezi...

13400

14.

Babiš je jen symptom

3. 6. 2019 / Boris Cvek

Normalizační přístup k rozkrádání veřejných peněz je bohužel definující znak polistopadového režimu, Babiš je jen symptom

13327

15.

Každý ví, že Reflex je sprostá žumpa, ale toto přesahuje všechny meze

9. 12. 2019 / Jan Čulík

V ČR je široké povědomí, že týdeník Reflex je jednou z nejhnusnějších publikací, jaká v té zemi  existuje, a slušní lidé by se ho nedotkli ani třímetrovou tyčí.Jenže to, co t...

13195

16.

Boris Johnson udělal ohledně brexitu dramatický obrat o 180 stupňů

12. 10. 2019

John Crace: Vysvětlení dohody o brexitu. Celá Británie odejde z Evropské celní unie. Pak, až se nikdo nebude dívat, se Severní Irsko nenápadně do Evropské celní unie vrátí a začne t...

13102

17.

Historicky nastavený koncept vlastnictví je chybný - ničí náš svět

18. 3. 2019

Mladí lidé, kteří demonstrují v ulicích proti globálnímu oteplování, mají pravdu: krademe jim jejich budoucnost. Ekonomika je ekologické pyramidové schéma, které vrhá svá pasiva na mladé a dosud ...

12920

18.

Británie: Není to země pro občany z EU

22. 8. 2019 / Tomasz Oryński

Pokud jste pravidelným čtenářem Britských listů, asi jste si povšimli, že za poslední rok vychází můj týdenní seriál o Polsku docela nepravidelně. Chci dnes svědčit o tom, co se stalo ...

12357

19.

Největší zrádce obyčejných lidí

27. 10. 2019 / Richard F. Vlasák

Zítra ve večerních hodinách a ve slavnostních kulisách potvrdí, co už jsme dávno věděli. Miloš Zeman je zrádce obyčejných lidí, tedy i těch, kteří jej bezmezně milují a za následující řádky mi na n...

12231

20.

Protibabišovské demonstrace posilují Miloše Zemana

24. 6. 2019 / Boris Cvek

Pokud se někdo raduje, že Babiš je z obřích demonstrací nervozní, jak to dělá pan Hlavenka v BL, tak by měl sledova...


V Rusku se policie probourala do Navalného kanceláře

27. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Znovu zkonfiskovala celé technické vybavení, jehož prostřednictvím Navalnyj natáčí intestigativní videa o korupci na nejvyšších ruských vládních místech. Zabavila také veškerou dokumentaci. Jde jí prý o "vyšetřování" filmu dokazujícího korupci ruského premiéra Medevěva, který na YouTube zhlédlo více než 20 milionů Rusů. Navalnyj zatčen nebyl. Nemá ovšem přístup do ruské státní televize a Putin si dává pozor, aby nikdy nevyřkl ani jeho jméno.


Fašisté v Indii

27. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Indický premiér Narendra Modi se rozhodl diskriminovat 200 milionů muslimských spoluobčanů a začít jim upírat občanství. Vyvolalo to celostátní demonstrace, při nichž zahynulo 15 lidí. Za Modiho se posunuje Indie k fašismu. Zde je děsivé video indické fašistické polovojenské organizace Hindutva ve státě Telangana v jižní Indii. Je to dnes největší světové fašistické hnutí, inspirované německými nacisty:

Pozn. KD: "Hindutva" je výraz prokazatelně používaný přinejmenším od 90. let 19. století např. otcem indického nacionalismu Bálem Gangádharem Tilakem.  K označení vlastní potrhlé ideologie (ovšem nerasistické!) jej  Vinayak Savarkar použil v roce 1923. Nic nenasvědčuje, že by Savarkar v té době byl seznámen s italským fašistickým manifestem z roku 1919. Hindutva se coby agresivní a hnusné identitářské hnutí nemusí nikomu líbit. Avšak tvrdit, že jde o hnutí  v roce 1923 "ovlivněné nacismem", který ještě vůbec neexistoval, je poněkud přitažené za vlasy. Ve skutečnosti jde o ničím nepodloženou nadávku,  kterou vůči hindutvě nějakých sedm dekád soustavně používají představitelé  a příznivci strany Indický národní kongres. 

Můj život bezdomovce: Poprvé jsem spal na hřbitově

27. 12. 2019

čas čtení 3 minuty

"Váš názor na svět se změní. Když jste chudí, všechno vám odeberou. Nejhorší je ztráta klidu."


Grafik Warwick Benjamin, 40, píše o tom, jak se stal bezdomovcem, když přestal jako odborník na volné noze dostávat pracovní zakázky

Byla to katastrofa. Bydlel jsem ve sdíleném bytě ve východním Londýně, když nám bytná sdělila, že chce ten byt zpět pro sebe. Přesně v tutéž dobu jsem přestal dostávat pracovní zakázky - pracoval jsem na volné noze jako grafik. Namísto toho, abych použil svých úspor jako kauce pro novou činžovní smlouvu, musel jsem z těch peněz žít. Rozplynuly se velmi rychle, utratil jsem je za jídlo a za ubytování. Snažil jsem se najít práci, ale nic nepřicházelo.

Zázračné působení neviditelné ruky trhu na české železnici

27. 12. 2019

čas čtení 1 minuta

Okoušíme zázračné působení neviditelné ruky trhu na železnici, napsal Vojtěch Boháč. Trasu z Prahy do Tanvaldu nově obsluhuje společnost Arriva. Když dnes jejich přestavěný sovětský lůžkový vlak přijížděl z hlubin 20. století k nástupišti hlavního nádraží, z nedalekého hloučku lidí se zaraženě ozvalo, jestli je to náš transport do Osvětimi. Jen co zastavil, asi tři další lidé kolem mě nevěřícně kroutili hlavou a fotili si nápisy v cyrilici (to, čemu říkáte azbuka) a cedulky, že dveře nefungují. Tohle pojízdné muzeum vyřazených ruských vlaků jim asi přišlo ještě víc neuvěřitelné, než kdyby se v Česku objevily třeba... moderní vlaky.

Když jsme si chtěli koupit na webu lístky, tak se ukázalo, že Arrivě nefunguje ani online vyhledávání vlaků, natož nákupy. Teď ve špinavém a nepohodlném kupé čekáme průvodčího. Jestli bude lístek stát víc jak 10 rublů, tak píšu na Ministerstvo dopravy, ať nám vrátí národního dopravce a místo dělání p***vin raději jako všechny ostatní země V4ky postaví za evropské peníze třeba vysokorychlostní koridory. Mi přijde, že se tady v Česku fakt vracíme do středověku.

Pozn. red.: Pravděpodobně to nebudou ruské vozy, neboť v Rusku je jiný rozchod kolejí, a kromě toho tam mají moderní vlaky. Avšak chápeme frustraci pana Boháče.

Nenastupujte: vlaky soukromých dopravců provázejí potíže

27. 12. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Firma Arriva je odpovědná za naprostý rozklad železniční dopravy na severu Anglie. Natolik, že primátoři severoanglických měst naléhavě požadují, aby jí byla odebrána koncese opravňující ji k provozování železniční dopravy. Máte se v ČR na co těšit (JČ):

"The call comes as the fate of Northern Rail hangs in the balance, after continued disruption led to northern mayors demanding that Arriva, which has operated the network since 2016, be stripped of its contract." Zdroj https://www.theguardian.com/uk-news/2019/dec/28/rail-franchises-should-be-scrapped-to-end-nightmare-journeys

* * *

Společnost Arriva dala do materiálů pro výpravčí telefonní číslo s bulharskou předvolbou. Místo slibovaných modernizovaných motorových vozů nasadila soupravu složenou z historických vagónů bez funkčního topení. Společnosti RegioJet se hned první den provozu rozbilo několik vozů; ty stejně jako Arriva dovezla z Německa a cestující kritizovali jejich značně zašlý vnitřek.

K tomu:
Jan Čulík, Cestování vlakem Regiojet - tak trochu návrat do ošuntělé, nefunkční komunistické éry

Nové soupravy na spojích, které převzali soukromí dopravci, cestující nenajdou. Česko se tak stává rájem železnicích ojetin. Nejnovější soupravy má Leo Express. ´Stáří našich jednotek je pouze 15 let´, chlubí (!!!) se firma". (cit: HN)

"Výsledkem byl týden chaosu mezi cestujícími i drážním personálem, jezdící retrovlaky i šroty z Německa, rozpad tarifů a zavřené pokladny. Úplně nejhorší však byla rezignace objednatelů na jakoukoliv kontrolu." (cit.: Zdopravy.cz).

Jo, děcka, chtěli jste volný trh, tady ho máte.

Z britského vlaku dnes:


Pozn. JČ: Zkušenosti z Británie: Privatizace na železnici, kterou zavedla Thatcherová, vedla k naprosté roztříštěnosti osobní železniční dopravy a k obrovskému nárůstu cen jízdenek. Kromě toho, paradoxně, nejdůležitější dopravní železniční tahy v Británii převzaly státní společnosti jiných evropských zemí, jako Deutsche Bahn či ve Skotsku holandská firma Abelio. Systém funguje tak, že stát poskytuje soukromým železničním dopravcům obrovské státní dotace, z nichž tito dopravci financují dividendy svých vlastníků. Zejména v severní a v jihozápadní Anglii dochází v posledních letech k naprostému kolapsu železniční dopravy, až natolik, že lidé přicházejí o zaměstnání, protože nejsou za drahé jízdné schopni dojet do práce včas. Více než 70 procent Britů si přeje zestátnění železnic. (Ne že by někdejší státní firma British Rail byla efektivní, avšak na několika hlavních tazích byla britská vláda nucena soukromým dopravcům koncesi odebrat a tahy znárodnit a pod správou státu  byly tyto vlaky asi tisíckrát efektivnější než v rukou soukromých majitelů. Bude-li česká železniční doprava následovat britský privatizační vzor, máte se na co těšit.)

Rusové v Sýrii od začátku prosince zavraždili 160 nevinných civilistů

26. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

160 lidí, včetně 40 dětí a 32 žen, bylo od začátku prosince usmrceno v Sýrii v důsledku zločinných ruských náletů. Podařilo se nám zachránit 240 lidí, včetně 83 dětí a 74 žen, postižených více než 4500 leteckými údery, píší syrské záchranářské Bílé helmy. - Mezinárodní humanitární organizace požadují zastavení těchto leteckých úderů, v jejichž důsledku prchají statisíce lidí k turecké hranici, které je ovšem hermeticky uzavřena. Hrozí obrovská humanitární katastrofa.


Stovky dětí bez rodičů na mexické hranici drží Trump o Vánocích v děsivé situaci

25. 12. 2019

čas čtení < 1 minuta

Stovky dětí v Texasu tráví Vánoce tím, že se musejí o sebe vzájemně starat. Zima, nedostatek jídla, vody, zdravotnické pomoci, hygienických zdrojů. Bez kontaktu s rodiči. Některým těmto dětem je teprve rok.


Muslimský primátor Londýna: Berme si příklad z křesťanských hodnot nejen o Vánocích

25. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

Přeju všem veselé Vánoce! Luna a já jsme vám chtěli krátce popřát všechno nejlepší k svátkům. Není nic lepšího než Londýn o Vánocích. Je to má oblíbená doba z celého roku.  Člověk má pocit svátku a oslavuje s rodinou a s přáteli. Vánoce mají vynikající způsob, jak lidi přivést dohromady. Protože všichni můžeme oslavovat a inspirovat se vánočním příběhem narození dítěte, které představuje mír, odpuštění, přijetí a milost. Je to příběh o tom, jak jsme všichni na této Zemi proto, abychom se navzájem milovali a abychom o sebe navzájem pečovali. Ano, máme se starat o  svého bratra i o svou sestru. A otevřenost, laskavost a slitování, jehož jsme svědky nejen o Vánocích, po celý rok od naší křesťanské komunity a od Londýňanů po celém našem městě způsobuje, že jsem hrdý na to, že jsem tady primátorem.

O těchto Vánocích, poděkujme našim nesobeckým krizovým službám, které pracují po celé svátky, udržují nás v bezpečí a starají se o nemocné. Mysleme na ty, kteří nedávno přišli o své milované, včetně rodin Saskii Jonesové a Jacka Merrita [oběti teroristického útoku v první polovině prosince], dva inspirující mladé lidi, kteří zasvětili svůj život pomáhání druhým. A berme si dále inspiraci z křesťanských hodnot a dělejme všechno, co je v našich silách, abychom pomohli těm, kteří mají méně štěstí než my sami.  Bezdomovcům, lidem, kteří mají hlad, nemocným.

Talkže od mé rodiny, včetně Luny, vaší rodině: Veselé Vánoce!

Tento měsíc Rusové a Asad usmrtili v Sýrii 34 dětí

25. 12. 2019

čas čtení 1 minuta


 



Tento měsíc letecké údery Asadova režimu, podporované Ruskem, usmrtily v Sýrii 34 dětí.

Abu Ahmad, z jižního Idlíbu: "Kdyby v Americe chcípla kočka, jen jediná kočka, svět by povstal na její ochranu. Já nemluvím o lidských právech. Chci, aby se o nás uvažovalo v kontextu práv zvířat."

Nejméně 100 000 Syřanů uprchlo ze svých domovů.

Abu Osama, vyhnán z Homsu: "Znovu hledáme útočiště, v důsledku těžkého bombardování zločincem Bašárem al-Asadem. Včera nás zasáhlo v Maaret al-Numanu více než 400 různých druhů raket. Naše děti nemohly v noci spát. Plakaly každou hodinu.

Od minuléhoi týdne vládní jednotky okupovaly obrovské množství území v poslední provincii, kterou ovládá opozice. Syrský režim ovládl desítky měst.

Jak přichází zima, mnoho lidí je nuceno žít venku.

Ibrahim al-Tah, vyhnán z Maarat Hurmah: "Beru svou rodinu a směřujeme do stanu. Jestli ale stan dostaneme nebo ne, to ví bůh. Je zima a je studené počasí a lidé nemohou spát bez topení. Tak tu žijeme. Tohle je náš život. Děkujeme Bohu, ať už to dopadne jakkoliv. 

Hospodaření OSBL za listopad 2019

12. 12. 2019

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 54 669,89 Kč, výdaje byly 73 689 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


22631