První "mezihvězdná" kometa

23. 12. 2019

čas čtení 1 minuta
Kometa 2I/Borisov je záhadným návštěvníkem z hlubokého vesmíru - první identifikovanou kometou z jiného hvězdného systému. Snímky Hubbleova teleskopu zachycují objekt prolétající Sluneční soustavou a na cestě zpátky. Jde teprve o druhý mezihvězdný objekt, o němž víme, že prošel naším systémem.


Záhadný návštěvník 2I/Borisov představuje první identifikovanou kometu od jiné hvězdy. Nevíme, odkud ani kdy nastoupila tato kometa cestu k našemu Slunci, ale příliš se nezdrží. Sluneční gravitace poněkud zakřiví její trajektorii, ale nedokáže kometu zachytit kvůli tvaru dráhy a vysoké rychlosti kolem 200 000 km/h.

Od října sledoval kometu Hubbleův vesmírný teleskop a zjistil, že jádro komety tvoří směs ledových a prachových částic jen o velikosti asi 1 km. Ačkoliv Borisov je první svého druhu, nepochybně existují další.

Kometu objevil amatérský astronom Genadij Borisov 30. srpna 2019 a zaznamenal její pozici pro Mezinárodní astronomickou unii. Výpočty v Center for Near-Earth Object Studies NASA poté ukázaly, že objekt pochází z Mléčné dráhy, ale nikoliv ze Sluneční soustavy.

Pozorování provedená řadou dalekohledů ukázala, že chemické složení komety je podobné jako u komet v naší soustavě, což dokazuje, že také kolem jiných hvězd vznikají objekty této třídy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7450

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2019