Británie: Labouristé nemají naději na obnovu, dokud se nerozejdou s krajní levicí

23. 12. 2019

čas čtení 2 minuty
Pro některé labouristy existuje útěcha z devastující volební porážky jejich strany, napsal Andrew Rawnsley. Takové kataklyzma nepochybně znamená ukončení fatálního experimentu strany s corbynismem.


Nebo ne? Corbynisté si to nemyslí. Vykazují mizivou lítost nad tím, kam přivedli stranu a mnoho milionů lidí závislých na její ochraně a podpoře. Nepředvádějí ochotu vzdát se řízení. Přesně naopak. Jeremy Corbyn squattuje post lídra, zatímco John McDonnell se snaží zařídit následnictví jeho chráněnky Rebeccy Longové Baileyové. Vysoce postavení aparátčíci kolem corbynistického dvora dostávají své platy, i když strana plánuje vyhodit nevinné mladší zaměstnance a její poražení poslanci supí vzteky. Pokud má mít Labour Party někdy v budoucnu nějakou možnost stát se soupeřem v boji o moc, nejprve se musí zbavit tvrdého sevření krajní levice, která ji kontroluje již takřka pět let.

Dalším znamením je jejich extrémní neochota převzít odpovědnost za volební apokalypsu, kterou zařídili. Corbyn dál tvrdí, že "vyhrál debatu", zatímco přivedl stranu k nejhorší volební porážce od roku 1935.

Labouristé utrpěli jednu z nejhorších volebních porážek v historii. Tato čtvrtá volební porážka v řadě přichází na konci dekády škrtů prováděných konzervativci, na níž se vážně podíleli i Liberální demokraté. Konzervativci také většinu této doby strávili vnitřními boji nevedenými zrovna v rukavičkách. Tyto volby si měla strana vychutnat, ale Boris Johnson dosáhl většiny 80 křesel, zatímco labouristé přemýšlejí o přinejmenším dalších pěti letech v opozici.

Soustředění pozornosti na rozpad tzv. rudé zdi v obvodech, kde konzervativci přebrali tradiční labouristická maloměstská křesla, odvádí pozornost od toho, jak hrozně dopadly pro labouristy volby na jiných místech. Ve Skotsku zbyl straně jediný poslanec. Tolik ke slibu corbynistů, že strana musí jen nabídnout radikálně levicový program, aby se Skotové vrhli do její náruče. Jen málokdo si všiml debaklu ve střední jižní Anglii.

Volební výsledky znamenají důsledné odmítnutí nejen Jeremyho Corbyna, ale ideologie a kultury, kterým propůjčil své jméno. Jen když budou labouristé čelit této pravdě, získají nějakou naději na obnovu a vážné soutěžení o moc.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6153

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2019