Vědci nalezli v zemském jádru železný "sníh"

23. 12. 2019

čas čtení 2 minuty
Vnitřek zemského jádra je horký, pod nezměrným tlakem a podle nového výzkumu se zde dokonce nachází sníh. Ten je tvořen malými částečkami železa padajícími z roztaveného vnějšího jádra a hromadícími se uvnitř. Vytváří na vnitřním jádru závěj o tloušťce až 400 km. Tištěná verze článku obsahujícího podrobnosti vychází v časopise JGR Solid Earth 23. prosince.


Podle Jung-Fu Lina, profesora Jackson School of Geosciences při University of Texas v Austinu, kovové jádro funguje jako magmatická komora.

Hlavním autorem studie je Jou-ťün Čang, asistent na Sečuanské univerzitě v Číně. Ke spoluautorům patří Nick Dygert, asistent na University of Tennessee, a student Peter Nelson z Jackson School.

Ze zemského jádra nelze odebrat vzorky, takže je vědci studují záznamy a analyzováním signálů seismických vln procházejících Zemí.

Odchylky mezi posledními údaji a očekávanými hodnotami odvozenými ze stávajícího modelu zemského jádra vyvolaly otázky. Vlny se v jádru pohybují pomaleji, než se čekalo, pokud jde o povrch vnitřního jádra, a rychleji než se předpokládalo, ve východní hemisféře povrchu vnitřního jádra.

Studie tvrdí, že vysvětlení nabízí model jádra pokrytého železným sněhem. Počátkem 60. let tvrdil sovětský fyzik S. I. Braginskij, že mezi vnitřním a vnějším jádrem se nachází polotekutá vrstva, ale převažující poznatky o prostředí v jádru tuto teorii odsunuly stranou.

Nicméně nová data z experimentů na materiálech připomínajících jádro ukazují, že krystalizace je možná a asi 15 % vnějšího zemského jádra může být tvořeno železitými krystaly, které nakonec padají tekutým vnějším jádrem a usazují se na povrchu tvrdého vnitřního jádra.

Článek srovnává sněžení železných částic v jádru s procesy v magmatické komoře vyskytující se blíže k zemskému povrchu, které zahrnují krystalizaci minerálů z taveniny. V jádru má podobný proces za následek ubývání vnějšího a zvětšování vnitřního jádra.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7108

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2019