Korupce v Anglii se prohlubuje: Johnson povýšil do šlechtického stavu svého bratra, komunistickou extremistku a syna agenta KGB

1. 8. 2020

čas čtení 5 minut
Foto:  Boris Johnson a ruský oligarcha Jevgenij Lebeděv

Twitter je v pátek večer zachvácen vlnami zuřivosti nad oznámením, kolik neuvěřitelně kontroverzních lidí se Boris Johnson rozhodl povýšit do šlechtického stavu a učinit je lordem či baronkou v  nevolené Horní sněmovně. (Toto "povýšení do šlechtického stavu " se rovná vysokému státnímu vyznamenání, v českém kontextu by to bylo něco jako Řád bílého lva.)

Mezi desítkami nových jmenování do Horní sněmovny je ruský miliardář a vlastník dvou britských deníků, syn bývalého vysokého činitele KGB Jevgenij Lebeděv. Před několika dny zveřejnil poslanecký výbor Dolní sněmovny pro výzvědné a bezpečnostní záležitosti téměř rok Johnsonem potlačovanou parlamentní analýzu hlubokého vlivu ruských oligarchů na britskou politiku a ekonomiku. Výbor vyjádřil šokování, že britské úřady nevyšetřovaly ruské ovlivňování referenda o brexitu a požadoval, aby bylo systematické vyšetřování ruského ovlivňování britské politiky bezodkladně zahájeno. Boris Johnson to odmítl. Mnozí považují jeho povýšení ruského oligarchy, podporujícího Vladimíra Putina za drsnou facku všem, kteří poukazují na to, jak nebezpečný je v současnosti ruský vliv v Anglii.

 

Boris Johnson nedávno, ještě ve funkci britského ministra zahraničí (kterou nedokázal řádně vykonávat) odcestoval v dubnu 2019 do Itálie na mejdan, který tam v soukromé vile v Perugii uspořádal oligarcha Jevgenij Lebeděv. Po mejdanu ho lidé vyfotografovali na italském letišti v kocovině a rozcuchaného, vypadal, jako by spal v šatech (fotografie zde). Po svém vítězství v britských všeobecných volbách v prosinci 2019 se Johnson účastnil v Londýně mejdanu na oslavu šedesátin Lebeděvova otce Alexandra, bývalého vysokého důstojníka KGB.

Další podrobnosti o vlivu ruských oligarchů na anglickou politiku a ekonomiku ZDE

Mimo jiné Johnson povýšil do šlechtického stavu i velmi kontroverzní, bývalé labouristické poslance, jen za to, že podporovali brexit - Kate Hoey, Iana Austina a Giselu Stuartovou. Pozoruhodně ze jmenování vynechal vynikajícího bývalého předsedu Dolní sněmovny Johna Bercowa.

Snad nejkontroverznějším jmenováním je však povýšení do šlechtického stavu - jen za svůj brexitérský postoj - Claire Foxové, bývalé členky extremistické Revoluční komunistické strany, a bývalé europoslankyně za Brexit Party. Claire Foxová je známá tím, že hájí terorismus Irské republikánské armády, také se vyjádřila, že není nic špatného na pedofilních fotografiích malých dětí zveřejňovaných na sociálních sítích.

Claire Foxová a Revoluční komunistická strana hájila právo Irské republikánské strany uskutečnit bombový atentát proti stranickému sjezdu konzervativců v roce 1984. 5 osob bylo usmrceno, 31 osob bylo zraněno. Nyní ji tatáž Konzervativní strana povýšila do šlechtického stavu.



Johnson také povýšil do šlechtického stavu svého bratra Jo Johnsona.

Jmenováním 36 nových lordů zvýšil nesmyslně Boris Johnson počet členů nevolené Horní sněmovny na téměř 830 - a to v době, kdy se debatuje o tom, že takový počet členů nevolené parlamentní komory je naprosto nesmyslný a opakovaně kritici žádají, aby byl počet členů této komory radikálně snížen.

Boris Johnson oznámil nová jmenování - zřejmě záměrně - v době parlamentních prázdnin, takže Dolní sněmovna proti tomu nemůže protestovat. Šéf liberálních demokratů v Horní sněmovně lord Newby poukázal na to, že "tím, že Johnson povýšil do šlechtického stavu velké množství svých kumpánů, dokázal, že konzervativci se vzdali jakéhokoliv předstírání, že chtějí zredukovat hypertrofovanou Horní sněmovnu."

Pete Wishart, poslanec za skotské nacionalisty, charakterizoval seznam nových lordů jako "nejhorší druh protekce". Obvinil Johnsona, že dal doživotní vysoké prebendy "kamarádům a těm, kdo mu dělají služby.

Darren Hughes, ředitel Electoral Reform Society, konstatoval: "Vzhledem k tomu, jaké jsou finanční náklady na jednoho lorda, těchto 36 nových lordů bude stát daňové poplatníky 1,1 milionu liber ročně. Tím, že Johnson povýšil do šlechtického stavu množství bývalých poslanců, Konzervativní straně oddaných služebníků a svého vlastního bratra, vyvolává pan premiér absolutní posměch. To, že mu to může projít, jen dokazuje, jak se Horní sněmovna stala ohniskem kamarádšoftu. Horní sněmovna byla už předtím největší druhou komorou parlamentu na světě. Nyní existuje více než 800 nevolených lordů, kteří doživotně budou hlasovat o našich zákonech. Je skutečně nacpání množství oddaných služebníků Konzervativní strany do Horní sněmovny nejdůležitější prioritou v situaci, kdy po světě zuří pandemie? Toto rozhodnutí je pro voliče absolutní urážkou. Zesměšňuje to demokracii."

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Bývalá konzervativní poslankyně, lékařka Sarah Wollaston: Nacpat do Horní sněmovny příslušníky své rodiny, dárce, kamarády a oligarchy znamená, že budou schvalovat zákony země na úkor daňových poplatníků. Jak můžeme očekávat, že jiní veřejní činitelé budou dodržovat Nolanovy zásady nestrannosti, když je tohle příklad chování úplně seshora?



0
Vytisknout
12864

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2020