Koronavirus: O aroganci českých vládních úředníků

3. 8. 2020

čas čtení 2 minuty
Začínám být před každou tiskovkou ministerstva zdravotnictví přednasraná a během ní se to pravidelně ještě zhorší. Nemůžu vystát tu aroganci, kdy prostě veřejnost nemá nárok na zdrojová data, jenom pokaždý čekáme, jak nám to laskavě ti, kdo k datům přístup mají, přežvýkají. Veřejná kontrola je za těchto okolností nemožná, píše Kateřina Mahdalová z ČTK.

Doteď nevíme ani tak základní věci, jako kolik osob bylo otestovaných, víme jenom počty testů, nikoli to, kolik jich je opakovaných, neznáme termíny, kdy byly testy odebrané a kdy vyhodnocené.

Prof. Dušek tvrdí, že hygieny posílají hlášení denně, ale podle mé zkušenosti řada z nich vůbec nefunguje o víkendech. Není schopen vysvětlit, proč se rozcházejí data na webu ministerstva, která spravuje ÚZIS, a data na webech hygienických stanic. Do systému ÚZIS je vkládají samy hygieny a ty opakovaně tvrdí, že si za svými daty stojí. Že by na své vlastní weby vkládaly jiná čísla, nedává smysl. Proč by to dělaly? Co se s těmi čísly teda děje? Proč se mění i data označená jako validovaná? Kdo konkrétně a jak to kontroluje?


K tomu též:


Není pravda, že by vše běželo hladce a že se nic neděje, hygiena v Moravskoslezském kraji mi říkala už před měsícem, že je na hranici svých možností. Bylo jasné, že nestíhá vykazovat počty uzdravených pacientů.

A do toho prof. Černý utrousí, že by se nemělo používat označení pandemie, protože podle jeho názoru se o žádnou pandemii nejedná. Žádné vysvětlení, tečka.

Další kapitola jsou zemřelí. Opakovaně se na veřejnosti objevuje rozlišení "zemřít na covid-19" a "zemřít s covid-19" (naposledy dnes prof. Černý na TK). OK, ale nikdo jaksi nevysvětluje, co to přesně znamená, když člověk zemře na covid. Jaké měl příznaky a jaké potíže? Když například víme, že koronavirus poškozuje srdce, jsou lidé zemřelí v důsledku srdečních komplikací zapsáni do kolonky kardiovaskulární onemocnění? Nebo zemřeli na covid? Jak se to rozlišuje?

My dokonce nevíme ani to, kolik lidí podle ministerstva (ÚZIS) zemřelo přímo na covid.
A tak dál a tak dál.

Super je taky starosta Prachatic, který lituje, že se město dostalo do headlinů. Já ho tam nedala, protože konstantně přepočítávám nakažené na 100 tis. obyvatel a zachycuju aktuální stav podle toho, jak ho vykazují hygienické stanice, ale většina médií to měla z Četky, která to měla odkud? No z webu ÚZIS, kde Prachatice svítily rudě. A svítí doteď. Přitom je v přepočtu na 100 tis. obyvatel nejvíc aktuálně evidovaných nakažených pořád na Karvinsku a pak na Frýdecko-Místecku.

1
Vytisknout
7712

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2020