V Bejrútu došlo k obrovským explozím. 135 mrtvých a 5000 zraněných

4. 8. 2020

čas čtení 4 minuty


V přístavní oblasti v libanonském hlavním městě Bejrútu došlo k dvěma velkým výbuchům, které usmrtily nejméně 25 osob a zranily tisíce dalších. Městem proběhla obrovská tlaková vlna, která širokodaleko rozbila skla v oknech, vyvracela dveře a otřásala budovami.

Stovky domovů se staly rázem neobyvatelnými poté, co výbuchy zničily velkou část bejrútského přístavu.

Tisíce lidí hledaly ošetření v blízkých nemocnicích, které jen obtížně zvládaly vlnu raněných. Automobily byly poházeny po ulicích a silnicích a výbuchy byly slyšet až ve vzdálenosti 80 kilometrů na severu země.

K výbuchům došlo v 17.05 středoevropského času. Příčina je nejasná. Izrael odmítl odpovědnost a nabídl humanitární a lékařskou pomoc.

Libanonský premiér Hassan Diab potvrdil, že vybuchlo 2700 tun dusičnanu amonného, hnojiva. (K podobné katastrofě došlo při výbuchu 2300 tun tohoto hnojiva v Texasu r. 1947.)

Aktualizace: Politikové, jimiž už většina libanonské společnosti pohrdá, přislíbili, že opraví více než milion  vyražených oken. Občané, postižení katastrofálním kolapsem  libanonské ekonomiky a koronavirovou karanténou, která kolaps národa prohlubuje, jim nevěří.

"Pokud se navzájem poženou k odpovědnosti, možná změním názor," řekl zaměstnanec jednoho obchodu Khaled Qudsi. "Ale můžete se vsadit, že pokud byl tento výbuch spojen s nějakými komerčními zájmy, bude to zameteno pod koberec a vymyslí si nějakou výmluvu."

Dusičnan amonný je v průmyslu běžně užívaná chemikálie, používaná většinou na výrobu hnojiva, protože je dobrým zdrojem dusíku pro rostliny. Je také jednou z hlavních komponent při výrobě výbušnin pro hornictví.

Dusičnan amonný sám o sobě není výbušný, ale okysličuje, přitahuje kyslík k ohni, proto je výbuch daleko intenzivnější. Dusičnan amonný vybuchne pouze za extremních podmínek, normálně je velmi obtížné způsobit, aby explodoval. Zatímco dusičnan amonný lze používat k uhašení ohně, když je kontaminován, například ropou, stává se vysoce explozivním.


Podle původních zpráv vybuchl sklad s rachejtlemi. Libanonský šéf bezpečnostních služeb Abbas Ibrahim se domnívá, že vybuchly zápalné chemikálie uskladněné ve skladišti. Ministr vnitra Mohammed Fahmi vysvětlil, že ve skladišti bylo velké množství dusičnanu amonného a požadoval vyšetřování, jak mohlo dojít k jeho výbuchu.

K explozím došlo v době, kdy Libanon zápolí s katastrofální hospodářskou krizí, v jejímž důsledku drasticky poklesly příjmy místních lidí a děsivě se zvýšila nezaměstnanost. Mezitím roste napětí mezi Izraelem a organizací Hezbollah na jižní hranici Libanonu.

Výbuch byl pociťován dokonce i na Kypru, ve vzdálenosti 200 km. "Všichni na Kypru to cítili," řekl George obyvatel kyperského hlavního města Larnaca. "Mně se doma třásly dveře. Bylo to tak hlasité, že jsme si mysleli, že se to stalo tady. Celý dům se otřásal." 

Mezitím Donald Trump ve Washingtonu rozvinul konspirační teorie, že "určitě muselo jít o teroristický atentát".

Výbuch během mše vysílané televizí. Takhle vypadá apokalypsa:





Lidé sdílejí na Twitteru fotografie pohřešovaných osob:



Výbuch vyrval do země kruhové jezero:



Úřadovna tiskové kanceláře Associated Press ve středu ráno:


0
Vytisknout
12486

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2020