Další šílený rozhovor Donalda Trumpa v americké televizi

4. 8. 2020

čas čtení 4 minuty
Donald Trump viditelně selhával v televizním rozhovoru, když mu byly položeny konkrétní otázky k celé řadě problémů, včetně počtu nákaz koronavirem v USA a úmrtí na COVID-19, včetně jeho nepravdivého tvrzení, že hlasování poštou je podvodné, a včetně jeho nečinnosti ohledně skandálu, kdy Rusko platilo Talibanu za vraždění amerických vojáků v Afghánistánu.

Trump také opakovaně zpochybňoval příčinu smrti pedofila a sexuálního násilníka Jeffreyho Epsteina, jehož byl blízkým přítelem, a zdůrazňoval, že přeje všechno dobré Ghislaine Maxwellové, která čelí u amerického soudu obviněn, že se účastnila sexuálního zneužívání nezletilých dívek Epsteinem. Maxwellovou také dobře znal. Sexuálních orgií u Epsteina a Maxwellové se měl účastnit i anglický princ Andrew, což přímo ohrožuje anglickou monarchii. (Mimochodem, Ghislaine Maxwellová je českého původu. Jejím otcem byl milionář a majitel tiskového impéria Robert Maxwell  - původním jménem Jan Hoch - , který ke konci života vykradl důchodové fondy svých zaměstnanců a když se na to přišlo, spáchal sebevraždu.)

 

 

V rozhovoru vysílaném v televizi HBO v pondělí, který vedl národní politický korespondent Axiosu Jonathan Swan, Trump znovu tvrdil, že jeho vláda je v boji proti koronaviru "neuvěřitelně úspěšná".

Toto video zhlédlo už téměř 20 milionů Američanů:

Trump argumentoval, že tato pandemie je něco zcela mimořádného. Řekl: "Tohle se dosud nikdy nestalo. V roce 1917 to bylo úplně jiné, byla to chřipka. Ve fake news televizních stanicích se o tom nehovoří, ale na světě je nyní 188 zemí, které trpí. Některé z nich, proporčně, daleko více než my."

Moderátor Swan na Trumpa naléhal, aby dokázal, které země jsou na tom hůře. Trump se vytasil s různými papíry s grafy a na jejich základě se snažil argumentovat, že Spojené státy jsou na tom v pandemii mezinárodně dobře.

"Právě tady, Spojené státy jsou na nejnižší úrovni v četných kategoriích. Jsme nižší než svět. Nižší než Evropa."

"V čem?" zeptal se Swan. Když se ukázalo, že Trump hovořil o počtu úmrtí v poměru k počtu nákaz, Swan řekl: "Aha, vy berete úmrtí k poměru nákaz. Já mluvím o počtech úmrtí v poměru na obyvatelstvo. V tom jsou na tom Spojené státy opravdu špatně. Jsou na tom daleko hůře než Německo, Jižní Korea."

Trump na to reaguje: "Tak to nemůžete dělat."

Podle údajů z John Hopkins University mají Spojené státy více než 4,7 milionu potvrzených nákaz a 155 471 úmrtí. Ve Spojených státech je více než čtvrtina všech globálních potvrzených infekcí.

Jinde v rozhovoru Trump opakoval své falešné tvrzení, že důvodem, proč mají Spojené státy daleko větší počet nákaz než jiné země, je že testují obyvatelstvo daleko více než jiné země. "Víte, mnozí říkají, že lze testovat příliš mnoho."

Na otázku, kdo to říká, odpověděl Trump: "No, jen si přečtěte ty učebnice. Čtěte ty knihy."

Trump také tvrdil, bez důkazů, že děti jsou pozitivně testovány na koronavirus jen proto, že jim teče z nosu - to ale není příznak koronaviru, jímž je vysoká horečka a nový, trvalý těžký kašel.

Trump se také pokusil svalit vinu za ohniska nákazy na guvernéry amerických států: "My jsme udělali vynikající práci. Dali jsme guvernérům všechno, co potřebovali. Oni ale neudělali svou práci - mnoho z nich to neudělalo.

Trump pak opakoval své tvrzení bez důkazů, že hlasování poštou je podvodné, přestože Swan upozornil, že hlasování poštou v USA existuje už od americké občanské války.

V jiné části rozhovoru odmítl Trump jako "fake news" výzvědné zprávy, že Rusko nabízelo peníze Talibanu za útoky proti americkým vojákům v Afghánistánu. Swan se Trumpa konkrétně zeptal, zda Trump o tom kdy hovořil s Vladimírem Putinem, Trump potvrdil, že ne.

Když se Swan zeptal Trumpa na to, že Rusko dodává Talibanu zbraně, Trump odpovídá: "To jsem slyšel, ale nikdy jsem to nedostal na stůl."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 
Celý tento šílený rozhovor s Donaldem Trumpem je zde:





0
Vytisknout
8411

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2020