Rusko: Překovat pluhy v meče?

10. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Jak upozorňují listy finanz.ru ZDE a Kommersant ZDE, ruská vláda v příštích třech letech navzdory pandemii seškrtá financování ekonomických programů, vzdělání nebo zdravotnictví, aby mohla udržet nebo dokonce posílit výdaje na zbrojení a represívní aparát.


Ministerstvo financí plánuje seškrtat výdaje ve všech oblastech s výjimkou "siloviků" a prezidentské administrativy, aby zlikvidovalo současný deficit na běžném účtu.

V době rozsáhlých problémů těžce dopadajících na obyvatelstvo se tedy vláda rozhodla překovat pluhy v meče a posílit tak potíže, kterým běžní Rusové i beztoho čelí.

Během několika let ovšem Moskvě za jinak stejných okolností postupně dojdou i peníze na zbrojení - nezávisle na tom, jak mnoho ještě ušetří na ostatních rozpočtových položkách. Válečné přípravy, nehledě na opačná očekávání, nepřinesly změnu Ruska z ropného emirátu v technologicky vyspělou ekonomiku. Dokonce i ultrakonzervativní rozvojová Saúdská Arábie je v diverzifikaci o něco úspěšnější než někdejší průmyslová mocnost Rusko ZDE. Závislost na exportu energetických surovin je pro Moskvu stále klíčová a nepřekonaná.

Okamžik, kdy skončí ty hlavní ambiciózní ruské programy vojenské modernizace, které bude vůbec možno zaplatit, a peníze začnou scházet i silovým resortům - takový okamžik lze očekávat nejpozději v roce 2027 - může být pak nejnebezpečnějším okamžikem v Evropě od berlínské krize v roce 1961.

***

Je ironií, že mnoho tzv. levičáků, kteří během finanční krize po roce 2008 zuřivě atakovali západní vlády za tehdejší přísnou fiskální disciplínu a škrty, se mezitím proměnilo v přinejmenším podmíněné obhájce Putinova Ruska - prakticky jediné významnější země, která škrtá v rozpočtech na sociální výdaje, vzdělání či zdravotnictví ještě i uprostřed mnohem vážnější koronavirové krize.

Ruské elity nepřipravují svou zemi na nějakou solidní budoucnost, jak by rády tvrdily. Jejich úsilí se stále zřetelněji soustředí výhradně na válečné přípravy a represivní aparát nezbytný k prostému udržení moci za každou cenu.

Tohle, pokud nic jiného, může výrazně napovědět, jakouže budoucnost chystají svým poddaným i sousedům.

0
Vytisknout
9222

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2020