Hloupá pohádka, čili Vaše zkorumpovanosti!

12. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Ve formálně české pravoslavné církvi, která má již výrazně více členů než vymírající vládní strana ČSSD (23 000 ku 13 843), byla odhalena masivní aféra, jež se týká korupce a zneužívání moci ZDE. Arcibiskup Michal Dandár podle šetření serveru Seznam nejen že zneužil církevní finance k neoprávněnému nákupu pochybné reality, ale také si uzurpoval pravomoc bez řečí vyhazovat své kritiky - a proruské kozáctvo potom zastrašuje i lidi, které takto jednoduše vyhodit nelze.


Dějiny československého a později českého pravoslaví byly věru složité. Po založení první republiky se pravoslavné křídlo odtrhlo od církve husitské a ve vznikající pravoslavné církvi převládl srbský vliv. Chrám Sv. Cyrila a Metoděje se za protektorátu stal scénou posledního jednání dramatu sedmi parašutistů zapojených do atentátu na Heydricha. Posléze v čs. pravoslavné církvi postupně převládal vliv řecký, také díky přičlenění zakázané řeckokatolické církve a řecké imigraci. Nicméně již řadu let lze českou pravoslavnou církev, tak jako místní církve v mnoha jiných evropských zemích, v prvé řadě považovat za nástroj ruských vlivových operací.

Co se týče tzv. českého kozáctva, které nyní uvnitř církve v zásadě sehrává roli pravoslavných SA-manů, bylo by především značně podivuhodné, kdyby kozáci ještě dělali něco politicky progresívního. Když roku 1583 ataman Jermak dobyl pro cara Sibiř, proměna kdysi volnomyšlenkářského republikánského prvku ruského světa v nadšený nástroj imperialistické expanze a vnitřního útlaku byla již dávno dovršena. Který rok píšeme letos není třeba připomínat. Dodat se hodí pouze tolik, že samo pravoslaví v českých zemích mívalo historicky mnoho podob a funkcí - a věřme, že mnohé další ještě zaznamenáme v následujících letech. Naproti tomu kozácké spolky byly a jsou jedním jediným: Prodlouženou rukou Kremlu v ČR, před níž svého času výslovně varovala Bezpečnostní informační služba ZDE.

Poměry, za nichž opilý arcibiskup podepíše cokoliv, co mu kdo z okolí podstrčí, protože osobně ho zajímá jen umlčení a likvidace kritiků, jako ve vypouklém zrcadle odrážejí současnou situaci na Hradě. Rozdíl je ovšem v tom, že pravoslavná církev se v ČR primárně týká zhruba 23 000 českých a asi 75 000 příležitostných zahraničních účastníků bohoslužeb, zatímco dění kolem Zemana (badateli oficiálně zařazeného na seznam ruských aktiv v zahraničí ZDE) chtě nechtě postihuje 10,5 milionu Čechů. A to ať už jde o relativně banální krádeže dřeva v Lánech ZDE, nebo pověření ruského poskoka urovnáním vztahů s Moskvou ZDE.

Původně kágébácké struktury kolem ruského prezidenta jsou si velmi dobře vědomy, jaké terno pro ně představuje zahraniční zkorumpovanost - od "Londongradu" až po Budapešť. V prostředí plném korupce se nedaří řešit žádné podstatné společenské úkoly, tím méně pak klíčová zadání z oblasti národní bezpečnosti. Tam kde lze vždy někoho uplatit, vydírat minulým uplacením či připomenout jiný typ starého hříchu, není myslitelné efektivní bránění země před podvratnými operacemi cizí mocnosti.

Jak nám názorně připomínají Dandár i Zeman - ale potenciálně i část běloruské opozice pobývající v Rusku - když se ve vysoké funkci nachází osoba bez integrity, nebývá žádný problém podsunout jí obhajobu zájmů dočista někoho jiného, než koho údajně zastupuje.

0
Vytisknout
9776

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2020