"...všichni nepřátelé, zahraniční i domácí": Otevřený dopis pro generála Milleyho

14. 8. 2020

čas čtení 8 minut
Pokud se nejvyšší velitel bude snažit ignorovat výsledky voleb, budete čelit rozhodnutí, píšou předsedovi Sboru náčelníků štábů Marku Milleymu armádní důstojníci na penzi Nagl a Yingling.


Vážený generále Milley,

jako předseda Sboru náčelníků štábů dobře znáte své povinnosti v normálních časech: Sloužit coby hlavní vojenský poradce prezidentovi Spojených států a předávat zákonné rozkazy prezidenta a ministra obrany bojovým velitelům. V normálních časech jsou tyto povinnosti zcela konzistentní s Vaší přísahou "podporovat a bránit Ústavu Spojených států proti všem nepřátelům, zahraničním i domácím..."

Nežijeme v normálních časech. Prezident Spojených států aktivně podvrací volební systém, když vyhrožuje, že zůstane v úřadu navzdory naší ústavě. Za několik měsíců si možná budete muset vybrat mezi odporem vůči nezákonnému prezidentovi a zrazením své ústavní přísahy. Píšeme Vám, abychom Vám napomohli k jasnému přemýšlení o této volbě. Pokud Donald Trump po vypršení jeho ústavního funkčního období odmítne odejít z úřadu, ozbrojené síly Spojených států jej musí odstranit silou - a Vy k tomu musíte vydat rozkaz.

Vzhledem k nebezpečné shodě okolností je kdysi nemyslitelný scénář autoritářské vlády ve Spojených státech velice reálnou možností. Za prvé, zatímco pan Trump čelí takřka jisté volební porážce, usilovně podkopává důvěru veřejnosti ve volby. Za druhé, Trumpova porážka by znamenala, že bude muset čelit nejen politické potupě, ale také trestním oznámením. Za třetí, Trump shromažďuje soukromou armádu schopnou zmařit nejen vůli voličstva, ale také kapacitu řádných vynutitelů práva. Až na sebe tyto síly 20. ledna 2021 narazí, americké ozbrojené síly budou jedinou institucí schopnou udržet naše ústavní uspořádání.

Jen jen málo pochyb o tom, že pan Trump čelí volební porážce. Více než 160 000 Američanů zemřelo na COVID 19 a do listopadu zřejmě počet stoupne na 300 000. Každý desátý zaměstnanec je bez práce a americká ekonomika v posledním čtvrtletí utrpěla nehorší propad ve svých dějinách. Takřka 70 % Američanů je přesvědčeno, že se země pohybuje špatným směrem. Týdeník Economist odhaduje, že šance pana Trumpa prohrát volby činí 91 %.

Tváří v tvář těmto pochmurným vyhlídkám se Trump pustil do systematické dezinformační kampaně s cílem podkopat důvěru veřejnosti ve volby. Nepravdivě tvrdil, že poštovní hlasování je "nepřesné a podvodné". Aktivně sabotuje poštu snahou zdržet a zdiskreditovat poštovní hlasování. Navrhl odložit volby roku 2020, i když k tomu nemá pravomoc.

Sázky ve volbách roku 2020 jsou pro pana Trumpa zvlášť vysoké; v případě porážky bude zřejmě čelit trestnímu stíhání. Okresní prokurátor na Manhattanu vyšetřuje Trump Organization kvůli možnému bankovnímu a pojišťovacímu podvodu spojenému s nadhodnocením finančních aktiv. Newyorský generální prokurátor vede podobné vyšetřování, když si úspěšně vyžádal Trumpovy finanční záznamy z Deutsche Bank. Trump údajně vyvíjel tlak na amerického velvyslance ve Velké Británii, aby přinutil britskou vládu přesunout golfový turnaj British Open do zařízení Trump Turnberry Resort ve Skotsku. Tento incident je jen jedním z mnoha příkladů prodávání sebe sama prostřednictvím nejvyšší státní funkce, které mohou vést k federálním obviněním proti prezidentovi.

Vzhledem k ohromující sadě hrozeb nejen vůči jeho politickým vyhlídkám, ale také vůči svobodě a bohatství, pan Trump sleduje v historii dobře známý scénář diktátorů: Buduje soukromou armádu odpovědnou pouze jemu. Jeho využití militarizovaných agentů jednotek ministerstva vnitřní bezpečnosti proti domácím politickým demonstracím představuje vytvoření polovojenské síly nezodpovídající se veřejnosti. Příslušníci této soukromé armády, kteří často nenosí policejní odznaky ani jiné označení, neexistují kvůli vynucování zákona, ale aby zastrašovali prezidentovy politické oponenty.

Tyto mocné faktory - volební porážka pana Trumpa, jeho útok na integritu voleb, nadcházející trestní stíhání a vytvoření soukromé armády - se navzájem protnou 20. ledna. Místo aby přijal pokojné předání moci, které bylo od vzniku americké demokracie jejím puncem, může pan Trump odmítnout odejít z úřadu. Může pravděpodobně předložit jako fíkový list legitimity obnošené lži ohledně volebních podvodů. Jeho obdivovatelé v pravicových médiích jistě přispěchají, aby tyto lži opakovali a amplifikovali, aby vyrobili dostatečné důkazy poskytující zdání uvěřitelnosti. Nejhorší americká ústavní krize od občanské války přijde s prezidentem, který jednoduše odmítá opustit úřad.

Americké politické a právní instituce natolik zeslábly, že jsou na tuto chvíli špatně připraveny. Senátní Republikáni, již tak omezení na roli suplikantů, zůstanou tiší a nehybní, aby skryli svou spoluvinu, stejně jako aby udrželi většinu. Demokraty vedená Sněmovna reprezentantů potvrdí výsledky hlasování volitelů, které pan Trump označí za fake news. Soudům zahlceným případy pocházejícími jak od Demokratů, tak od právního týmu pana Trumpa, potrvá měsíce, než je zpracují a vydají rozumné nálezy, proti nimž se Trump buď odvolá, nebo je bude ignorovat.

Pak na hodinách naskočí 12:01 dne 20. ledna 2021 - a Donald Trump bude sedět v Oválné pracovně. Před Bílým domem nevyhnutelně dojde k pouličním protestům a postaví se jim Trumpova soukromá armáda. Předsedkyně sněmovny prohlásí Trumpovo prezidentství za skončené a nařídí tajné službě a federálním marshallům odstranit Trumpa z úřadu. Tito agenti si uvědomí, že jsou v nevýhodě vůči Trumpově soukromé armádě, pokud jde o počty a palebnou sílu - a nadejde okamžik rozhodnutí.

V tomto okamžiku ústavní krize zůstanou jen dvě možnosti. Za prvé americké ozbrojené síly eskortují bývalého prezidenta z Bílého domu. Trumpovi zelení mužíci, kteří dokážou zastrašit lehce vyzbrojené federální agenty, ustoupí stranou a vytratí se, když si uvědomí, by pro brigádu 82. vzdušně výsadkové divize nepředstavovali větší problém. Za druhé, americké ozbrojené síly zůstanou nečinné, zatímco ústava zemře. Následná vláda bude určena násilím probíhajícím mimo právní stav mezi Trumpovou soukromou armádou a pouličními demonstranty. Z Black Lives Matter Plaza se stane náměstí Tahrír.

Rozhodnout musíte Vy, jakožto vysoce postavený vojenský důstojník Spojených států. Ve výše popsané ústavní krizi je Vaší povinností vydat ozbrojeným silám jednoznačné rozkazy, aby podpořily ústavní předání moci. Pokud zůstanete zticha, stanete se spoluviníkem státního převratu. Byl jste právem kritizován za aktivní spoluúčast na prezidentově použití síly proti pokojným demonstrantům na Lafayette Square. Vaše pasivní spoluúčast na protiprávním uchopení moci by byla mnohem horší.

Po 240 let byly Spojené státy ušetřeny hrůz násilného přebírání politické moci. Jakkoliv je naše Unie nedokonalá, v tomto směru se zlepšovala. Právní stát vytvořený naší ústavou umožnil tento zázrak. Nicméně náš ústavní pořádek se nedokáže udržovat sám. Během historie Američané pokládali životy, aby tato forma vlády mohla přetrvat. Nedokončená práce těchto hrdinů nyní spočívá na Vás.

Nezapomínejte:

"Já, Mark A. Milley, slavnostně slibuji, že budu podporovat a bránit ústavu Spojených států proti všem nepřátelům, zahraničním i domácím; že jí budu věnovat skutečnou věrnost a loajalitu; že přebírám tento závazek svobodně, bez jakékoliv mentální výhrady nebo vyhýbavosti; a že budu dobře a věrně plnit povinnosti spojené s úřadem, do nějž vstupuji. K tomu mi dopomáhej Bůh."

Osud republiky může záviset na Všem plnění této přísahy.

S úctou Vaši

John Nagl a Paul Yingling

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6838

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2020