Dlouho potlačovaná zpráva o ruských zásazích do britské politiky zveřejněna

21. 7. 2020

čas čtení 5 minut



Nově ustavený parlamentní výbor Dolní sněmovny pro výzvědné a bezpečnostní záležitosti zveřejnil v úterý dopoledne Borisem Johnsonem dlouho potlačovanou padesátistránkovou analýzu o ruských zásazích do britské politiky. Celý text je ZDE  

Analýza poukazuje na to, že britská vláda a britské výzvědné služby vůbec neřešily snahu Kremlu ovlivnit referendum o brexitu r. 2016.

Zcela zatracujícím závěrem je, že britští ministři "nebyli seznámeni s důkazy o úspěšných zásazích Kremlu do britského demokratického procesu a ani se o ně vůbec nezajímali."

"Tato situace je v ostrém kontrastu s tím, jak řešily Spojené státy zásahy Ruska do amerických prezidentských voleb r. 2016, kde výzvědné instituce vypracovaly výzvědnou analýzu situace do dvou měsíců po volbách a její odtajněné shrnutí bylo poskytnuto veřejnosti."

 

Britský parlamentní výbor pro výzvědné a bezpečnostní otázky konstatoval, že analýzy, které jsou veřejně k dispozici, poukazují na "převahu narativů podporujících brexit a vyvolávajícího nenávist k EU v době referenda o brexitu" ve vysílání ruské televize Russia Today a Sputnik, vysílající v Británii v angličtině, a využívání ruských "botů" a "trollů" na Twitteru s cílem ovlivnit výsledek referenda o brexitu.

Parlamentní výbor pro výzvědné a bezpečnostní otázky si stěžoval, že když požádal britskou rozvědku MI5 o písemné důkazy v této věci, začátkem jeho vyšetřování, MI5 výboru poskytla "jen šest řádek textu".

Analýza obvinila MI5 z nečinnosti. Konstatuje, že její nečinnost je "nelogická", protože úkolem MI5 je "ochraňovat proces a mechanismus britské domácí politiky od nepřátelských zahraničních zásahů".

Poslanec za skotské nacionalisty Stewart Hosie, který se podílel na vzniku této zprávy, řekl na tiskové konferenci, že se Rusko pokusilo ovlivnit výsledek referenda o brexitu. Dodal, že je nemožné určit, do jaké míry se to Rusku podařilo. Zdůraznil však, že bylo opravdu ohromující, že se britská vláda absolutně odmítla zabývat dopadem těchto snah Ruska referendum ovlivnit. Britská vláda se podle něho "aktivně vyhýbala" této otázce. Hosie podtrhl, že je "překvapující" že vláda vůbec předem o tomto nebezpečí neuvažovala a neřešila, co udělat, aby byla ochráněna integrita referenda. Výzvědný výbor požaduje, aby byla celá věc nyní řádně vyšetřila. Vláda by měla provést analýzu, jaký dopad na referendum o brexitu ruský vliv měl. A veřejnost by o tom měla být informována.

Nepřekvapivě, Johnsonova vláda odmítla jakékoliv další vyšetřování této věci. Tvrdí, že žádné důkazy o ovlivňování brexitového referenda Ruskem neexistují. ZDE

Analýza o ruském vlivu na britskou domácí politiku byla dokončena v březnu 2019, půl roku ji hodnotila tajná služba a k zveřejnění byla připravena v říjnu 2019. Boris Johnson ji tehdy potlačil, zabránil jejímu zveřejnění před volbami v prosinci 2019. Po volbách nebyl dlouho ustaven nový parlamentní výbor pro výzvědné a bezpečnostní otázky, což mnozí jeho bývalí předsedové a činitelé označili za absolutní skandál.

Teprve minulý týden se Johnson pokusil nově ustavovanému výboru vnutit naprosto nekompetentního předsedu, konzervativce Chrise Graylinga, proslulého v britské politice tím, že čehokoliv se během své kariéry dotkl, spektakulárně to zkazil a podle odhadů jeho "činnost" stála britské daňové poplatníky asi 3 miliardy liber, zcela marně na nesmysly vyplýtvaných peněz.

Nicméně Graylingovi se nepodařilo zvítězit ani ve volbách předsedy bezpečnostního a výzvědného výboru, přestože se je Johnson a jeho poradce Cummings pokusili protizákonně zfalšovat. (Do volby předsedy tohoto výboru podle zákona nesmí zasahovat vláda, předsedu volí jeho členové.) Překvapivě se předsedou výboru stal konzervativní poslanec Julian Lewis, se znalostmi o výzvědné problematice. V reakci na jeho vítězství ho Boris Johnson vyloučil z konzervativní strany.

Podrobnosti v angličtině ZDE



Britský satirik Rory Bremner, známý tím, že jeho satira je založena na investigativní práci, zveřejnil toto video, kde formou televizní  "soutěže" informuje o neuvěřitelných vazbách Borise Johnsona a jeho mafiánů na Rusko a ruské politiky:

Alastair Campbell, bývalý tiskový mluvčí Tonyho Blaira: Rusko a Čína se smějí zemi, které se rozhodla zvolit si vlastní úpadek a jejíž vláda se spikla s cílem to prosadit. Evropa přihlíží s pobavením. Amerika projevuje nezájem, protože její současná vláda je posedlá heslem Amerika až na prvním místě.



0
Vytisknout
10598

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2020