Průběžné zpravodajství

USA mají více než 4 miliony nákaz

24. 7. 2020

čas čtení 8 minut
- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  25.7.  bylo v ČR registrováno  15 130 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 281 případů.  v nemocnici bylo 151  osob a údajně celkem zemřelo 368 osob.  Alarmující je, že číslo R  v ČR vzrostlo už na  1,4. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. Lidév ČR neberou nutnost dodržování sociálního distancování a nošení roušek vážně. Nejsou si vědomi, že existují četné případy i mladých lidí, kteří se po nákaze koronavirem ani po třech měsících nezotavili. Infekce se nyní šíří do pečovatelských domovů (Jihlava), čímž napodobuje katastrofu, která vznikla v Británii v březnu.


- Británie znovu zavedla čtrnáctidenní karanténu pro turisty vracející se z dovolené ve Španělsku, po výrazném nárůstu nákazy koronavirem v Katalánsku a ve stovkách míst po celém Španělsku.

- V USA je registrováno více než 4,1 milionů nákaz a 145 000 úmrtí.

- Místní TV stanicie v USA vlastněné společností Sinclair Television o tomto víkendu odvysílají rozhovor s konspiračním teoretikem, který bez důkazů tvrdí, že hlavní americký epidemiolog dr. Anthony Fauci koronavirus vytvořil. Konspirační teoretik dr. Judy Mikovits také bude ve vysílání tvrdit, že vakcína proti koronaviru usmrtí miliony lidí a že přístup na mořské pláže by se neměl zakazovat, protože moře a písek na pláži jaksi dokáží koronavirus vyléčit. ZDE  


- Za posledních 24 hodin došlo dosud k největšímu globálnímu nárůstu nákaz, o 284 196, konstatuje Světová zdravotnická organizace. Největší počty nákaz jsou v USA, v Brazílii, v Indii a v Jihoafrické republice.

- Španělsko varuje, že už je tam zřejmě druhá vlna koronaviru. Ministerstvo zdravotnictví sleduje více než 280 nových ohnisek nákaz v zemi. V pátek registrovalo 922 nových nákaz.

- V provizorní nemocnici v Pákistánu se uzdravil z COVIDU-19  muž ve věku 103 let.


- Vietnam zakázal prodej divokých zvířat. Účelem je zabránit vzniku nových pandemií.

 


- Vietnam zakázal prodej divokých zvířat. Účelem je zabránit vzniku nových pandemií.

- Hlavními problémy reakce londýnské vlády na koronavirus byl nedostatek ochranných prostředků pro zdravotníky, nedostatečné testování a propuštění lidí s koronavirem z nemocnic do pečovatelských domovů, které tím byly spektakulárně nakaženy, konstatuje zásadní analýza. Starší lidé v Británii byly tak "katastrofálně zrazeni" a mnoho z nich předčasně zemřelo. Propouštění lidí z nemocnic do pečovatelských domovů bez testování na koronavirus byla "strašlivá chyba". ZDE  

- Státy, které zpolitizovaly svou reakci na koronavirovou pandemii, dopadly katastrofálně, konstatuje profesorka globálního veřejného zdraví na Edinburské univerzitě v rozhovoru s Channel 4 News vysílaných z náměstí před edinburským parlamentem. Týká se to USA, Brazílie a do značné míry i Anglie. Skotská vláda od samého počátku reagovala věcně a prakticky (na videu od minuty 2.50):


- V Anglii teprve ode dneška (!!) byla zavedena povinnost nosit roušky ve všech obchodech. Ve Skotsku to platí už asi čtrnáct dní. ZDE   Kritikové poukazují na to, že tato povinnost měla být zavedena v březnu, ne až teď.

- Jihoafrická republika se rozhodla uzavřít na měsíc všechny školy. Z analýzy tzv. nadbytečné úmrtnosti vyplynulo, že pandemie koronaviru v Jihoafrické republice způsobila za deset týdnů od začátku května o 60 procent více úmrtí, než kolik uváděly oficiální údaje. (V ČR údaje o tzv. nadbytečné úmrtnosti stále nejsou k dispozici, možná nevznikla?) V Jihoafrické republice je nyní více než 400 000 případů nákazy a více než 6000 úmrtí.

- Francie zaznamenala více než 1000 nových nákaz za 24 hodin. V týdnu 6.-13. července dosáhl nárůst nákaz 27 procent. v předchozích týdnech to bylo 21 procent a 13 procent. Zřejmě jde o to, že lidi už pořádně nedodržují sociální distancování. Dochází také k nárůstu nákaz mezi mladými lidmi.

- Nárůst nákaz v Hongkongu je zřejmě důsledkem toho, že bylo námořníkům dovoleno vyjít z karantény při přechodu z jedné lodi na druhou, konstatoval jeden tamější zdravotnický expert.

- Na turistických lodích provozovaných USA a Kanadou nad Niagarskými vodopády je vidět, jak indolentní jsou americká opatření. Sociální distancování na amerických lodích neexistuje, vozí až 700 lidí. Kanadské lodi smějí vozit maximálně 6 osob. V americkém státě New York u Niagarských vodopádů, který má 19,5 milionů obyvatel, je registrováno 414 000 nákaz a 32 000 úmrtí. Na kanadské straně Ontario, které má 15 milionů obyatel, registruje 38 000 nákaz a 2755 úmrtí. ZDE 

- Boris Johnson zaútočil na odpůrce očkování. "Jsou to blázni," zdůraznil a upozornil, že chce, aby všichni lidé v Británii nad 50 let byli před letošní zimou očkováni proti chřipce, čímž by se uvolnil tlak na nemocnice, pokud dojde k druhé vlně koronavirové nákazy.

- Bulharský premiér Bojko Borissov, 61 se uchýlil do karantény poté, co šéf jeho politického úřadu byl nakažen koronavirem. V pátek Bulharsko zaznamenalo 268 nových nákaz, celkem je v zemi registrováno 9853 nákaz a 329 úmrtí.

- Afghánské ministerstvo zdravotnictví naléhá na občany, aby nevycházeli z domovů během nadcházejících oslav muslimského svátku Eid. Počet úmrtí na koronavirus v Afghánistánu dosáhl 1225.

- Belgie pozastavila uvolňování karantény v zemi, protože znovu dochází k výraznému šíření infekce. Z 370 testovaných osob v Antverpách v pondělí mělo koronavirus 32 procent! Reprodukční číslo R stouplo, podobně jako v ČR, nad 1. Nejpostiženější nákazou jsou mladí lidé kolem dvaceti a třiceti let. Od soboty bude povinné nosit roušky v rušných nákupních ulicích, na trzích a ve veřejných budovách.


- Spojené státy mají nyní 4 025 430 registrovaných nákaz a 144 015 úmrtí. Staly se globálním ohniskem pandemie. "Nakonec to zvládneme, ale je to tak infekční, že si nemyslím, že by se nám to podařilo kdy zlikvidovat," konstatoval hlavní americký epidemiolog dr. Anthony Fauci.

- Tedros Adhanom Ghebreyesus, generální ředitel Světové zdravotnické organizace, odmítl obvinění amerického ministra zahraniči Pompea, že je  Ghebreyesus v kapse Číny, jako "nepravdivé a nepřijatelné a bez jakéhokoliv věcného základu". "Pokud je něco, o co nám opravdu jde a o co by mělo jít celé mezinárodní komunitě, je to zachraňovat životy. Nenecháme se odvádět od této práce těmito výroky."

- Brazilský prezident Jair Bolsonaro byl kritizován, že nedodržuje sociální distancování. Vybavoval se s uklízeči své rezidence bez roušky, ačkoliv byl testován pozitivně na koronavirus teprve včera. Počet mrtvých v Brazílii je téměř 83 000 - je to druhý největší počet mtrvých na světě. Brazílie má 2,2 miliony nákaz a denní přírůstek nákaz ve čtvrtek byl 67 860.

- I deník Guardian si povšiml, že ve středu zaznamenala ČR 247 nových infekcí poté, co se v pražském klubu Techtle Mechtle konal narozeninový večírek. Nakazilo se tam 98 lidí. Covid-idioti tam prý pili nápoje ze sklenic, které vzájemně sdíleli a pili je sdíleným brčkem. Nákazu prý přinesla žena, která byla bez příznaků. ZDE

- Donald Trump zrušil čtvrteční Národní konvenci Republikánské strany, která se měla konat v městě Jacksonville na Floridě. Obyvatelé Jacksonvillu zažalovali město, ústředí Republikánské strany u Trumpovu předvolební kampaň s tím, že konat velký sjezd v době pandemie je nebezpečné a nezodpovědné.

- Celkově je registrováno 15,3 milionů nákaz a více než 626 000 úmrtí.

- Bývalý britský premiér Tony Blair varuje, že koronavirus nebude eliminován. "Realitou je, že s COVIDEM-19 budeme muset žít - nebudeme schopni ho eliminovat." Británie by se měla soustředit na účinná opatření k omezení infekce.

- V Jihoafrické republice stoupl počet nákaz na více než 400 000.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
9204

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2020