Zoufalý k zoufalému

27. 7. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

 



Jiří Paroubek se vrací do ČSSD, má být poradcem šéfa strany Jana Hamáčka. Což o to, Jiří Paroubek nepochybně byl českým politickým gigantem, který získal ve sněmovních volbách 2006 přes 32 procent hlasů. Je to už 14 let.

Pak z ČSSD odešel, založil si vlastní politickou stranu, národně socialistickou, a ve volbách, žádných, nikdy už neuspěl. V roce 2018 zkoušel kandidovat do Senátu v obvodu Ostrava-město. Chtěl tehdy kandidovat za ČSSD, ale ta ho nechtěla. Nakonec do toho šel sám a se ziskem 6,9% skončil na krásném sedmém místě.

 

ČSSD se spojení s Paroubkem v zásadě až dosud bránila, protože byla o trochu méně zoufalá než on. Nač se spojovat s nulou? Zjevně ale s pádem ČSSD na dno se mění i perspektiva pohledu na kontury osobnosti Jiřího Paroubka. Z perspektivy dna se zdá i Jiří Paroubek najednou větší.

Tím nechci říci, že by ČSSD někoho jako Jiřího Paroubka nepotřebovala. Je velmi možné, že bývalí voliči ČSSD, tedy bývalí voliči Jiřího Paroubka, nepůjdou zpátky k socialistům za lidmi, jako je Jan Hamáček nebo kterýkoli jiný současný vůdce ČSSD. Nota bene když ČSSD vůbec nechce jít do střetu s tím, kdo jí ty voliče vzal, tedy s Andrejem Babišem (a je nutné uznat, že poslední vážný střet na jaře 2017 spojený s odvoláváním Babiše z postu ministra financí skončil pro ČSSD fiaskem).

Jenže Jiří Paroubek je prostě politik, který je symbolem naprostého neúspěchu. Není pravda, že kdo byl schopen v roce 2006, kdy šel do voleb jako premiér, získat dnes už naprosto nemyslitelně vysoký počet hlasů, bude co platný o 14 let později.

0
Vytisknout
9768

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2020