Průběžné zpravodajství

Trump: NIkdo mě nemá rád

29. 7. 2020

čas čtení 5 minut
 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  29.7.  bylo v ČR registrováno  15 827 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 275 případů.  v nemocnici bylo 108 osob a  celkem zemřelo 373 osob.  Číslo R  v ČR je 1.2. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. 


- Trump pochválil jako "vynikající" lékařku, která doporučuje  Američanům, aby nenosili roušky, tvrdí, že v lécích se používá DNA od vetřelců z jiných planet  a některé gynekologické problémy vznikají z toho, že lidem se zdá o sexu s démony. Trump se na tiskové konferenci v úterý divil, proč  Facebook a Twitter odstranil video, v němž tato lékařka doporučovala nefunkční a nebezpečný lék hydoroxychlorochin. ZDE 

- Ohnisko epidemie koronaviru v Hongkongu "hrozí zahltit celé zdravotnictví", varovala ředitelka Hongkongu Carrie Lam. Hongkong zaznamenává už sedmý den stovky nových nákaz.

- Čína registrovala 28. července 101 nových koronavirových nákaz, především v západním regionu Xinjiang.

- Florida zanzamenala rekordní počet 191 úmrtí za jediný den. Počet nákaz v Texasu dosáhl 401 477.  ZDE  

 

- Muslimští poutníci zahájili výroční festival hajj v Mekce v dramaticky zredukované verzi.

- Australský stát Victoria zaznamenal 295 nových nákaz a 9 nových úmrtí.


- Brazílie zaznamenala  za posledních 24 hodin dalších 40 816 nákaz a 916 úmrtí. Celkem je v Brazílii registrováno téměř 2,5 milionu nákaz a počet mrtvých je 88 539.

- Na dotaz, proč není na Trumpově tiskové konferenci hlavní americký epidemiolog dr. Fauci, Trump řekl, že "Fauci má velmi vysokou podporu u americké veřejnosti, to se mi líbí." A spolupracuje s Trumpovou vládou, takže "proč nemám vysokou podporu i já?" zeptal se Trump? "Nikdo mě nemá rád. To bude asi mou osobností, to je všechno."

- V USA zemřelo na koronavirus více než 149 000 osob. Je tam registrováno více než 4,3 milionu nákaz. Největší počet nákaz (176 028) má okres Los Angeles, dále okres Maricopa v Arizoně a okres Miami-Dade na Floridě.





- V Berlíně probíhá naléhavá operace testování a trasování poté, co se s leteckou společností Ryanair vrátila turecká manželská dvojice z návštěvy anglického Manchesteru s nákazou koronavirem. Celá jejich rodina, 13 lidí, bylo nakaženo, 50 lidí, s nimiž se setkali, je v karanténě. Společnost Ryanair nereagovala na upozornění německých hygieniků, že musí informovat ostatní cestující v letadle.

- Donald Trump kritizoval "anarchisty" a "agitátory v Portlandu. Obvinil je z šíření nákazy. Drtivá většina protestů v Portlandu je pokojná. Policie se vůči nim chová děsivě brutálně. Pět demonstrantů policii žaluje, že jim způsobila zranění.  Epidemiologivé nespojují šíření koronaviru s demonstrancemi na volném prostranství, zejména když lidé nosí roušky. Koronavirus se především šíří při velkých akcích v uzavřených místnostech. Lékaři varují, že policejní užívání slzného plynu a pepřového spreje posiluje šíření nákazy koronavirem.  

- Více než polovina obyvatel slumů v Bombaji byla nakažena koronavirem. Testování náhodně vybraných 6936 tamějších obyvatel zjistilo, že 57 procent z nich mělo protilátky proti koronaviru.

- Běloruský prezident Lukašenko oznámil, že se uzdravil z nákazy koronavirem a že neměl žádné příznaky. Předtím vyvolal zuřivost tvrzením, že informace o pandemii jsou "psychóza" a že lékem proti koronaviru je vodka a sauna.

- Francouzské úřady v úterý registrovaly 725 nových nákaz. Reprodukční číslo ve Francii je 1,3.

- Donald Trump v úterý předčasně ukončil tiskovou konferenci po naléhavých otázkách od reportérky CNN Kaitlan Collinsové ohledně videa, které Trump sdílel na Twitteru. Na tomto videu tvrdí lékařka Stella Immanuel, že roušky nefungují a že existuje lék proti COVIDU-19. V předchozích videích tato lékařka tvrdila, že léky se vyrábějí z "DNA od vetřelců z jiných planet", a tvrdila, že hydroxychlorochin je "lékem proti COVIDU-19". "Udělala na mě velký dojem," řekl Trump a než náhle odešel, řekl, že netuší, proč Twitter a Facebook odstranil video, na němž Trump znovu šířil chválu na hydroxychlorochin přestože americké zdravotnické úřady varují, že je ten lék neefektivní a a pro mnohé pacienty nebezpečný.  Video níže:

- Rusko šíří na třech serverech, InfoRos.ru, Infobrics.org and OneWorld.press dezinformace o koronaviru, například tvrdí, že koronavirus je na Západě uměle vytvořená biologická zbraň. ZDE

- Očekává se, že letecká doprava se zotaví až roku 2024.

- Itálie prodloužila nouzový stav do října 2020. Znamená to, že italský premiér může na zemi znovu uvalit karanténu.

0
Vytisknout
8174

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2020