Spěchej si odplivnout před Pullmannem, jsi-li demokrat!

28. 7. 2020

čas čtení 3 minuty

Musím přiznat, že začínám mít pocit, že jsem se octla v podivné dystopii: Tón a lidová moudrost dlouhé konverzace, která následuje po statusu, který přikládám, pozoruhodným způsobem připomíná zprávy StB, které studuju už 25 let, píše Muriel Blaive. Tihle lidé vědí všechno, bez problémů soudí a odsuzují, konstruují protiklady jako "Jestliže si tohle myslíte, jste buď blb nebo manipulátor", atd. Jednou za čas do toho zasáhne někdo chytrý a bojuje tím vším s cílem přinést trochu kritičtější rozměr. Skoro všechno jsou to jen muži, kteří sem píší. Naplňuje mě to strašným steskem po mých archivech a mám pocit, že se mi chce smát a chtěla bych je všechny obejmout. Také jsem velmi ráda, že debatují o své minulosti, což je mým celkovým cílem. A potvrzuje to, po velkém odkladu, jakou kvalitu měly všechny ty informace, které StB shromažďovala.

Na druhé straně, téma, o němž hovoří s takovou vehemencí a s takovým odporem, většina z nich, ne-li s otevřenou nenávistí, je... historické teze Michala Pullmanna a moje. Je tomu, jako kdybych vyskočila z archívů a dívám se sama na sebe. Nedokážu vůbec popsat, jak podivně to působí.


Andrej Ruščák
4d ·
Muriel Blaive: obhajuje komunismus
Češi: ví o tom houby, plácá nesmysly, jako Francouzka se těžko může vžít do toho, co tu bylo
Muriel Blaive: "Vadí jim, že jsem cizinka"
Ne, paní Blaive, nám vadí, že obhajujete zákeřné vrahy, otrokáře a zloděje a operujete argumenty à la "monsieur Hitler a construit des autoroutes pour les gens ordinaires"...

Jan David
Ona neobhajuje komunismus, ona vi picu kulovy, co ten komunismus znamena, je to nevysvetlitelny, kdo nezazil, neuveri. Protoze to pro dnesni zapadaky samozrejme je neuveritelny, ze by i v roce 1988 mohlo existovat neco tak desnyho a nekteri Evropani ze by to celkem poslusne snaseli. Presto se porad snazim 🙂 . Uz par rudozelenejm Nemcum a Francouzum spadla brada, kdyz jsem jim vysvetlil, ze ten komunismus nebyl lazo plazo ziti s malem prace a levnym bydlenim v panelaku, ale spis otrocina, buzerace, clovek byl jen cislo zavreny za plotem, a mel se tak 'dobre', ze plechovka coly nebo mandarinek (dneska za 0.7 E) byla maly bohatstvi, prdel se utirala novinama, a ze kdyz clovekovi neco fakt bylo, toz chcipnul, protoze i na blbej ultrazvuk nebo CT bylo nemozny se dostat. A kdyz z toho bordelu chtel pryc, tak ho strelili do zad.

Ivoš Otcovský
Nějak se vám tu Andreji pod tímto postem slejzaji divné názory. "Komunismu nebyl totalitni", "normalizace fungovala" a další sragory. Takže stručně pro všechny mudrlanty. Komunismus je zrůdnost, co zabíjí lidi a potlačuje svobodu a ničí inteligenci. Tečka. Říkáte li cokoliv jiného, jste duševní mrzák, co nemá v pořádku hodnoty. Neokecate to. Děkan FF je normální kretén co háji totalitu.


(Atd., dále zde:)

https://www.facebook.com/finrod.felagund/posts/10221593929572567

0
Vytisknout
8470

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2020