Sázení stromů vždy neposiluje ukládání uhlíku v ekosystémech

27. 7. 2020

čas čtení 1 minuta
Sázení ohromného množství stromů "není vždy nejlepší strategií" v boji se změnami klimatu. Některé z experimentálních lokací ve Skotsku nedokázaly zvýšit zásobu uhlíku, zjistila nová studie.


Experti z University of Stirling a James Hutton Institute analyzovali čtyři lokace ve Skotsku, kde došlo k vysazení březových porostů na vřesových rašeliništích - a zjistili, že během dekád nedošlo k celkovému nárůstu uloženého uhlíku v ekosystému.

Tým vedený Ninou Friggensovou z fakulty přírodních věd ve Stirlingu zjistil, že jakékoliv zvýšení množství uloženého uhlíku v biomase stromů bylo vyváženo ztrátou v půdě.

Experimenty s vysazováním stromů na lokalitách Grampians, Cairngorms a Glen Affric byly spuštěny zesnulým Johnem Milesem z Institutu pozemské ekologie v roce 1980 a od roku 2005 z Huttonova institutu.

Studie zjistila snížení obsahu organického uhlíku v půdě o 58 % dvanáct let po vysazení bříz na vřesová rašeliniště - a je významné, že tento pokles tu nebyl kompenzován uhlíkem obsaženým v rostoucích stromech.

Dále bylo zjištěno, že 39 let po vysazení uhlík sekvestrovaný v biomase stromů vyvážil úbytek v půdě - ale ani pak nedošlo ke zvýšení celkové zásoby uhlíku v ekosystému.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6554

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2020