Postkoronavirový plán EU poškodí populární program Erasmus

27. 7. 2020

čas čtení 4 minuty
Populární evropský výměnný program Erasmus, kterému v nadcházejícím programu EU byla odepřena část financování, nebude schopen poslat za hranice tolik lidí, kolik v roce 2021 doufal. A nejzranitelnější žadatelé mohou být ovlivněni nejvíce, varovala agentura Erasmus+ ve Francii.


Ačkoliv francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho belgický a německý protějšek přivítali podpis evropského plánu oživení ze dne 21. července, který byl dohodnut po pěti obtížných dnech jednání mezi 27 hlavami států EU, někteří vyjadřují znepokojení nad škrty plánovanými v budoucím evropském rozpočtu, upozorňují Stéphanie Trouillardová a Bahar Makooiová.

Mezi nejhůře postižené patří výměnný program Erasmus+, který mohou čekat škrty až ve výši 3 miliard eur.

Evropský parlament vyjádřil znepokojení nad škrty a pohrozil, že dohodu neschválí, pokud nebude "vylepšena" jednáními s Evropskou radou. Poslanci vyzvali k navýšení rozpočtu v několika oblastech, včetně výdajů na mládež, což zahrnuje i program Erasmus+.

Tento program je zvlášť populární ve Francii, která má více než milion účastníků - více než z Německa, Španělska a Itálie - od doby, kdy v roce 1987 vznikl originální program Erasmus.

Na rozdíl od původního Erasmu, který nabízel šestiměsíční až roční výměnu pro univerzitní studenty v Evropě, Erasmus+ se týká širší veřejnosti, včetně studentů středních škol, učitelů, školených profesionálů, stážistů a uchazečů o zaměstnání.

Znamená evropský plán oživení tak jak byl podepsán rozsudek smrti na tímto evropským symbolem výměnných programů? Sébastien Thierry, zástupce ředitele Erasmu+ France, odpovídal na dotazy France 24.

Jakým způsobem bude Erasmus+ ovlivněn rozpočtovými škrty oznámenými EU?

Rozpočet 21,2 miliard eur alokovaný Erasmu+ pro roky 2021-2027 je o 14,7 miliardy vyšší, než rozpočet na léta 2014-2020. Ale je nižší než 24,6 miliard oznámených Evropskou komisí v květnu.

V roce 2020 budeme financovat 62 % požadavků na zahraniční mobilitu a 46 % požadavků na partnerství v rámci Erasmu+. S nižším rozpočtem, než byl původně plánován pro léta 2021-2027, se obáváme, že můžeme být nuceni některé kandidáty odmítnout.

Jaká jsou vaše znepokojení ohledně budoucnosti programu Erasmus+? Co budete nuceni obětovat?

Od roku 2014 program Erasmus+ prospíval rostoucímu počtu lidí, zejména znevýhodněným kandidátům s menším počtem příležitostí. Čím více zdrojů máme, tím snadnější bude, aby každý získal přístup k regulované, uznané evropské a mezinárodní zkušenosti.

Viděli jsme, že mladí lidé, kteří s Erasmem+ vyjedou do zahraničí, naleznou práci rychleji než ostatní. Francouzská agentura pro zaměstnanost Pôle emploi, místní vládou podporovaná sdružení a společnosti jsou také zapojeny do projektů Erasmu+ pro profesionální integraci mladých lidí. Tyto subjekty budou zpomalením Erasmu+ zřejmě ovlivněny nejdříve.

Konečně menší rozpočet Erasmu+ ohrozí příspěvek programu k ekologické tranzici plánované na léta 2021-2027: Očekávalo se, že Erasmus+ pokryje dodatečné náklady na cesty vlakem, místo obecně levnějších cest letadlem.

Jak program změnila koronavirová pandemie?

S pandemií Evropská komise zrychlila zavádění hybridních výměn kombinujících virtuální aktivity s fyzickou mobilitou do zahraničí, jakmile ji zdravotní podmínky umožní.

Erasmoví studenti již byli znepokojeni zdravotní krizí. Budou udrženy programy výměny plánované na příští rok?

Jsme v takřka nepřetržitém kontaktu s institucemi a zřídili jsme speciální oddělení pro obtížné situace účastníků Erasmu+ vyvolané zdravotní krizí.

Navíc studenti a další beneficienti programu - stážisté, uchazeči o zaměstnání, atd. - musejí zůstat v kontaktu s oddělením pro zahraniční vztahy svých institucí, aby organizovali svou mezinárodní mobilitu co nejlépe, v závislosti na znovuotevírání hranic a zdravotních podmínkách v každé ze zemí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6652

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2020