Memy, pandemie a nová taktika v informačním válčení

27. 7. 2020

čas čtení 1 minuta
Pandemie COVIDu-19 je důkazem, že Rusko a Čína zrychlily přizpůsobování svých starých taktik vlivových a dezinformačních kampaní moderní době, uvádějí experti na národní bezpečnost a lídři ozbrojených sil, napsal Mark Pomerleau.


Tyto země využívají americké zákony, sociální média a rozdělení americké společnosti k získání strategických výhod a snaží se tímto způsobem Spojené státy oslabit.

"Tato pandemická krize velmi, velmi jasně ukázala, že Rusko, Čína a další mají v úmyslu strategicky využívat kyberneticky založené informační operace proti USA," prohlásila generálporučice Mary O’Brienová, zástupkyně velitele štábu pro zpravodajské informace, sledování, průzkum a kybernetické operace.

"Vnášejí dezinformace, což samo o sobě nepředstavuje novou koncepci, ale nyní to zahrnuje kybernetické prostředky, dosahují na miliony lidí, aby zdůraznili existující napětí v rámci USA a mezi námi, našimi spojenci a partnery."

Podle ní toto úsilí zahrnuje šíření konspiračních teorií a matoucí zprávy ohledně viru, jeho původu a rizik.

"Naši protivníci jasně ukázali, že tento aspekt strategického soupeření bude trvalý," dodala O’Brienová.

Tyto taktiky zahrnující vedení vlivových kampaní pod hranicí ozbrojeného konfliktu přinutily ozbrojené síly a americkou vládu přemyslet strategie a pohledy na konflikt. Vláda Spojených států tradičně přijímala binární pohled na válku a mír, zatímco protivníci - a zejména Rusko - pohlíželi na konflikt jako na kontinuum.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6557

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2020