Průběžné zpravodajství

Pandemie COVIDU-19 bude "jedna velká vlna". Nebude to sezónní, varuje Světová zdravotnická organizace

28. 7. 2020

čas čtení 3 minuty
 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  28.7.  bylo v ČR registrováno  15 684 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 195 případů.  v nemocnici bylo 108 osob a  celkem zemřelo 374 osob.  Číslo R  v ČR je 1.2. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. 

- Jsme stále ještě uprostřed první vlny pandemie Covidu-19. Bude to "jedna vlna", která "se bude občas trochu snižovat a zvyšovat", konstatovala v úterý mluvčí Světové zdravotnické organizace. WHO varuje před příliš bohorovným postojem na severní polokouli. Upozorňuje, že tento virus se nechová jako chřipka, jejíž epidemie vznikají podle ročních dob. "Lidi pořád uvažují o ročních dobách. Musíme si uvědomit, že tohle je nový virus a chová se jinak," zdlraznila dr. Margaret Harris na virtuální tiskové konferenci v Ženevě. Naléhala, aby státy stále dodržovaly opatření ke zpomalování infekce. Ta se šíří na hromadných shromážděních.

- Írán zaznamenal za posledních 24 hodin rekordní počet mrtvých - 235.

- Belgie, Německo a Británie varují před cestováním do Španělska. Španělské úřady si stěžují, že je to neférové, že je ve Španělsko pandemie pod kontrolou.

- Primátor albánského hlavního města Tirana testoval pozitivně na koronavirus.

 

- V Německu apeluje Institut Roberta Kocha na občany, aby nepromarnili úspěch v boji proti koronairu. Je nutno i nadále přísně dodržovat sociální distancování půl druhého metru a nosit roušky i venku, pokud nelze sociální distancování dodržet. Zvlášť znepokojující je návrat turistů z dovolených.

- Hongkong zaznamenal 106 nových nákaz. Z nich se 98 rozšířilo mezi místními lidmi, ostatní jsou ze zahraničí.

- Rusko v úterý registrovalo 5395 nových nákaz, celkem bylo v Rusku nakaženo 823 515 osob. Rusko je čtvrtou nejpostiženější zemí, po USA, Brazílii a Indii.

- V regionu Xinjiang v Číně roste počet nákaz a vznikají obavy, že se pandemie rozšíří v koncentračních táborech, kde Čína vězní více než milion ujgurských muslimů.

- Humanitární organizace varují, že tisíce lidí v Jemenu zřejmě umírají bez diagnózy na choleru, protože se bojí jít do zdravotnických center kvůli obavám z koronaviru.

- Bulharský tenista Grigor Dimitrov svědčil o svém boji s koronaviruem. Zdůraznil,  že to "nebyla zrovna legrace" bojovat proti fyzickým i duševním dopadům koronaviru. Nakazil se při hraní tenisu v Srbsku. Nemohl dýchat. Po mnoha týdnech trpí stále ještě únavou. ZDE 

- Republikáni v americkém Senátu předložili nový návrh zákona o finanční pomoci občanům v koronavirové krizi ve výši jednoho bilionu dolarů, ale chtějí snížit krizovou podporu v nezaměstnanosti z 600 dolarů týdně na 200. Že prý dostávají nezaměstnaní příliš mnoho peněz, a tak se vyhýbají práci. V USA bylo registrováno 4 272 405 nákaz a počet mrtvých překročil 145 000.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6644

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2020