O skutečné historii prolomení kódu Enigma

27. 7. 2020

čas čtení 1 minuta
25. července 1939 dorazili zástupci britských a francouzských služeb do tehdejší vesničky Pyry nedaleko Varšavy, aby se zúčastnili konference polských kryptologů. Byli ohromeni, když slyšeli, že Poláci dokázali číst německý kód Enigma od roku 1932.


Replika stroje Enigma a metoda dekódování byly prezentovány Marianem Rejewskim a jeho týmem. O pět týdnů později byl Rejewski a jeho tým z napadeného Polska evakuován do Rumunska, odkud se po velkých obtížích a se ztrátami dostal přes Francii, Španělsko a Portugalsko do Británie, aby mohl pokračovat v kryptologické a zpravodajské práci.

Ačkoliv sehráli klíčovou roli při rozluštění německých kódů, po II. světové válce Západ o jejich zásluhách neinformoval. Na počátku studené války byly všechny informace o Enigmě přísně utajovány s ohledem na využití podobných přístrojů v SSSR. Navíc všechny části zprávy z Pyrů byly považovány za ztracené.

V prosinci 2015 archivy francouzského ministerstva obrany odtajnily některé spisy týkající se spolupráce mezi Francií, Británií a Polskem i práce polských kryptologů ve Francii na počátku války. Jeden z dokumentů se ukázal být zkrácenou verzí zprávy z pyrského semináře přepsanou autory v roce 1940.

Objev byl potvrzen francouzskými a britskými úřady, včetně synovce kryptologa Alana Turinga, sira Dermota Turinga, a francouzského kryptologa Philippa Guillota.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
7936

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2020