Teherán pokračuje v teroristické kampani v Evropě

24. 7. 2020

čas čtení 1 minuta
Islámská republika Írán vede v Evropě zabijáckou kampaň, aby umlčela své kritiky a vyvinula na evropské vlády nátlak ohledně smířlivých opatření. Evropské vlády se obávají být na Írán tvrdé, aby neohrozily jadernou dohodu z roku 2015, ale pasivita jen podněcuje další násilí, napsali Alireza Nader a Benjamin Weinthal.


Evropa je už dlouho pro íránské disidenty a opozičníky nebezpečným místem. Klerikální režim zde od roku 1979 provedl více než 60 zabijáckých operací.

Bývalý íránský premiér Šapur Bachtjár byl zavražděn v Paříži v roce 1991. Vloni byl opoziční novinář Rúholláh Zam vylákán z Paříže do Iráku a zatčen režimními agenty. V současnosti mu hrozí v Íránu poprava. Čtyřiašedesátiletý bývalý člen vedení Demokratické strany íránského Kurdistánu Sadik Zarza tak tak přežil pokus o zabití v Nizozemsku. Jeho bratr Tahir sdělil nizozemskému listu Leeuwarden Courant, že napadený utrpěl řadu bodných ran na hrudi, břichu, krku a hlavě.

V červnu také čtyřicetiletý norský Íránec Mohammad Davúzádih Loloeidostal dostal v Dánsku sedmiletý nepodmíněný trest za podíl na spiknutí s cílem zavraždit v této zemi íránsko-arabského disidenta. Nizozemská vláda vloni obvinila íránský režim ze zabití dvou disidentů na svém území.

Nizozemské vraždy spolu s pokusem o bombový útok na konferenci íránského exilu v Paříži z roku 2018, vyvolaly evropskou reakci, ale ta sestávala jen z krotkých opatření proti Chameneího režimu: Brusel zmrazil aktiva íránské zpravodajské jednotky a dvou jejích zaměstnanců.

Umírněnost představuje dlouhodobý evropský zvyk. Evropští lídři jsou více znepokojeni takřka mrtvou jadernou dohodou z roku 2015 než potřebou potrestat režim za teroristické útoky na evropské půdě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6119

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2020