Hloupá karanténa nefunguje. Nic jiného vláda nevymyslela

24. 7. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Epidemiologická situace v ČR se v posledních dnech natolik zhoršila, že ministr zdravotnictví v pátek zváží opětovné zavedení celoplošných opatření proti šíření koronaviru ZDE. Za této situace začíná jeho rezort jednání s budoucími výrobci vakcín - jednání, jež některé jiné vlády nastartovaly v březnu či dubnu ZDE. Logicky tedy vakcína, dostane-li se vůbec v dohledné době do Česka (někdy během příštího roku), nebude k dispozici ani zdaleka pro všechny.


Oficiálně zveřejňované údaje tvrdí, že reprodukční číslo koronaviru je údajně nižší než v květnu ZDE. Přitom však ČR vykazuje denní přírůstky nakažených, které se pohybují kolem poloviny toho, co hlásí sousední osmdesátimilionové Německo ZDE ZDE.

Něco je tedy zřejmě hodně špatně. Klíčem k "dírám" v oficiálních statistikách ovšem musí být zcela nedostatečný rozsah testování. Ačkoliv počet provedených testů opět mírně roste a k 21. červenci přesáhl cifru 6 000 ZDE, stále hovoříme jen o testování každého tisícího šestistého Čecha. Pro srovnání: Spojené státy s 331 miliony obyvateli provádějí denně přes 50 milionů testů, čili testují každého sedmého Američana. (Pozn. red.: Toto není správná informace: USA neprovádějí denně 50 milionů testů.)  Za takových okolností jsou tamní údaje o stavu pandemie vcelku věrohodné. Ty české naopak trpí následky systematické testovací slepoty.

Projekt "chytré karantény" plukovníka Prymuly ZDE se zjevně příliš nevyvedl. Stejně tak neprůkazné výsledky lze očekávat, pokud jde o mimořádně pochybný a zastaralý projekt české "neživé" vakcíny podpořený ze státní pokladny ZDE.

Jinak řečeno, "vlastenecky" se chvástající Babišův kabinet, podle nějž celý svět Česku závidí roušky a další improvizovaná anticovidová opatření, v květnu usnul na vavřínech, aby se uprostřed prázdnin probudil do druhé vlny pandemie - a zjistil, že zmařený čas a prohospodaření výsledků úvodních karanténních opatření bude už dohánět jen stěží. Účinný lék proti koronaviru si nezajistil a funkční vakcínu také ne. Další plošné uzavření ekonomiky si už nemůže dovolit. Co tedy lze vůbec dělat, když se epidemiologická situace situace vrací zhruba tam, kde se nacházela na vrcholu první vlny?

Kromě hledání obětních beránků toho příliš mnoho nebude.

Hloupá karanténa koronavirus nezastavila - a nabubřelé chvástání už vůbec ne.

Hlavní epidemiolog zatím předpovídá návrat k restrikcím během října, přičemž "lidi by se měli vrátit na home office" ZDE.

Určitě. Hlavně personál Integrovaného záchranného systému a zdravotnických zařízení, že?

0
Vytisknout
10318

Diskuse

Obsah vydání | 30. 7. 2020