Obrovská kontroverze, zda by měli izraelští atleti soutěžit na olympijských hrách v Paříži, když Rusové byli vyloučeni

22. 7. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Při masovém vraždění civilistů v Gaze vyvraždila izraelská armáda během roku 2024 už 265 palestinských sportovců a trenérů. Proto se ozývají hlasy, že by Izrael měl být vyloučen z pařížských olympijských her tak, jak z nich bylo vyloučeno Rusko za invazi na Ukrajinu.

Izraelci přirozeně ohledně něčeho takového zuří a upozorňují, že v na Olympijských hrách v Mnichově bylo v roce 1972 Palestinci vyvražděno 11 izraelských sportovců a trenérů. (Vzpominám při tom, neboť si všechno pamatuju, že komunistický Československý rozhlas tehdy informoval, že českoslovenští sportovci v Mnichově se vražděním nenechali vyrušit a dál disciplinovaně trénovali, jako by se nic nestalo.)


Jenže vám nevím. Kdybych byl příslušníkem národa, který vyvraždil přes 30 000 civilistů, a z toho o hodně více než 20 000 dětí, asi bych se nechoval tak agresivně jako někteří Izraelci. A možná, že bych se nedivil, že chování Netanjahuovy vlády a armády vyvolává v tolika zemích jistě odsouzeníhodné antipatie vůči židům, když izraelská armáda praktikuje svou zavedenou doktrínu, že je nutno "zničit všechno".

0
Vytisknout
563

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2024