Rusko: Po čtyřdenním energetickém kolapsu vypukly v Krasnodarském kraji protesty

22. 7. 2024

čas čtení 2 minuty
Obyvatelé Krasnodaru se zúčastnili protestního shromáždění kvůli energetickému kolapsu, který na jihu Ruska probíhá již čtvrtý den v souvislosti s havárií v Rostovské jaderné elektrárně. Záběry zveřejněné prokremelským serverem Baza ukazují, že lidé zablokovali ulice a skandují: "Dejte světlo!"

V domech, z nichž některé mají 540 bytů, není 12-15 hodin denně elektřina a voda, a to navzdory skutečnosti, že teplota v Krasnodaru nyní dosahuje 39 stupňů Celsia. Problém lze vyřešit po dobu nejvýše 30-40 minut až poté, co nástroje připojí náhradní transformátor. Obyvatelé si stěžují, že Krasnodarenergo nereaguje na jejich odvolání. V jedné z městských částí začaly výpadky proudu měsíc před havárií v Rostovské jaderné elektrárně, poznamenává Baza.

Po zahájení akce dorazila na místo policie a starosta města Jevgenij Naumov, který vyzval demonstranty, aby ho připoutali ke sloupu. "Budu s tebou, dokud nebude dáno světlo... Můžete mě připoutat ke kůlu," řekl. Podle Astry začala policie účastníky demonstrace rozhánět.

Rozsáhlé problémy s elektřinou na jihu Ruska a na okupovaném Krymu začaly 16. července po poruše v Rostovské jaderné elektrárně (JE). Poté automatizace vypnula jednu z pohonných jednotek kvůli poruchám na turbínovém generátoru jaderné elektrárny.

Omezení se týkala Rostovské oblasti, Krymu, Dagestánu, Krasnodarského a Stavropolského kraje, Kabardsko-Balkarska. Podle náměstka ministra energetiky Jevgenije Grabčaka zůstalo po havárii v jaderné elektrárně bez elektřiny asi 2,5 milionu lidí v jižních oblastech Ruska.

Rostovská jaderná elektrárna se nachází nedaleko Volgodonsku. Skládá se ze čtyř energetických jednotek. Jedná se o největší elektrárnu na jihu země s kapacitou 4 GW. Zařízení je jedním ze tří největších z hlediska výroby v Rusku a dodává elektřinu jižním regionům a severnímu Kavkaze s populací více než 26 milionů lidí. Třetí blok jaderné elektrárny byl odstaven k plánované údržbě 22. června. Bloky č. 2 a č. 4 pracují normálně s výkonem 1700 MW.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
481

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2024