Rusko: Vládní výdaje na rozšiřování hřbitovů se za dva roky války ztrojnásobily

22. 7. 2024

čas čtení 5 minut
V loňském roce ruské regiony utratily za rozšíření hřbitovů více než 225 milionů rublů, vyplývá z oficiálního portálu veřejných zakázek. To je dvakrát více než v roce 2022 a téměř šestkrát více než v roce 2020, tedy před začátkem pandemie koronaviru. V první polovině roku 2024 úřady na tyto účely vynaložily již 136 milionů rublů.

V roce 2020 regiony vynaložily na rozšíření hřbitovů 38 milionů rublů, v roce 2021 více než 124 milionů rublů, v roce 2022 122 milionů rublů. Ve dvou předCOVIDových letech – 2018 a 2019 – vynaložily na rozšíření hřbitovů celkem 1,1 miliardy rublů. Během tohoto období však Moskva provedla rozsáhlý program renovace hřbitovů - po odečtení výdajů v regionech pocházejících z hlavního města bylo v Rusku za dva roky utraceno celkem asi 125 milionů.

V prvních dvou letech války na Ukrajině se tak na rozšiřování hřbitovů vynaložilo téměř třikrát více než ve dvou letech před COVIDem.

Oficiální statistiky nepředpokládají prudký nárůst úmrtnosti v důsledku války na Ukrajině. Podle Rosstatu se počet úmrtí v roce 2022 snížil o 22 % a v roce 2023 o dalších 7,6 %.

V roce 2024 začala úmrtnost růst - o 4,5 %, tedy o 27 tisíc lidí v lednu až dubnu. To však zdaleka není odhad počtu vojáků zabitých na Ukrajině: Meduza po analýze registru dědických případů odhadla jejich počet na 120 tisíc. Novinářům z BBC a Mediazony se podařilo zjistit jména více než 58 tisíc ruských vojáků zabitých na Ukrajině.

Předválečná léta přinesla Rusku rekordní úmrtnost od 2. světové války: Během pandemie, v letech 2020-2021, počet úmrtí vyskočil o 35 %. Oficiálně zemřelo na covid 680 tisíc lidí a podle neoficiálních odhadů více než milion.

Ale i za 2 roky pandemie se na rozšiřování hřbitovů utratilo 2x méně než za 2 roky války.

Válka na Ukrajině je podle demografa Jana Brydeho jedním z důvodů rozšiřování hřbitovů v posledních dvou letech. Podle něj je tento proces poháněn přirozenými příčinami, jako je stárnutí populace a úmrtnost na alkohol. Ale "efekt COVIDu pominul" a "intenzifikace úmrtí v mladém věku také vedla k rostoucí poptávce po pohřebních službách, aby se vytvořila nová území," zdůrazňuje Bryde.

Šampiónem ve výdajích na rozšiřování hřbitovů během válečných let - více než 262 milionů rublů - je Chanty-Mansijský autonomní okruh, který se řadí na druhé místo mezi regiony s nejvyšším ekonomickým potenciálem (po Moskvě).

Zbytek předních regionů utratil několikanásobně méně: Uljanovská oblast více než 37 milionů rublů, Sverdlovská oblast více než 31 milionů rublů, Irkutská oblast 15,7 milionu rublů, Jamalsko-něnecký autonomní okruh 15,3 milionu rublů.

V Chanty-Mansijském autonomním okruhu se podle údajů o veřejných zakázkách rozšiřují hřbitovy v Nižněvartovsku, Kogalymu, Langepasu, ve vesnicích Priobje a Talinka. Úmrtnost v regionu podle Rosstatu klesá: Počet úmrtí v roce 2023 klesl asi o 4 %.

Více než 233 milionů rublů bylo vynaloženo na rozšíření hřbitova v Nižněvartovsku, které podle údajů o veřejných zakázkách probíhalo ve čtyřech etapách, během 2,5 roku.

Přesná rozloha hřbitova není v zadávací dokumentaci uvedena, ale je známo, že kvůli jeho rozšíření budou vykáceny více než 3 hektary lesa, což je srovnatelné s rozlohou čtyř fotbalových hřišť.

Podle deníku The Moscow Times byla Ťumeňská oblast, která zahrnuje Chantymansijský autonomní okruh a Jamalsko-něnecký autonomní okruh, v letech 2022-2023 jedním z lídrů ve výdajích na rituální doplňky pro pohřeb vojáků.

V Uljanovské oblasti byl rozšířen hřbitov Tiinskoje ve městě Dmitrovgrad, který utratil více než 37 milionů rublů. Úmrtnost v regionu v roce 2023 oficiálně klesla o 8 %.

Ve Sverdlovské oblasti byly hřbitovy rozšířeny ve vesnici Věrch-Nejvinskij, ve vesnici Nižňaja Osljanka, ve městech Polevskoj a Kamensk-Uralskij. V druhém případě se rozšíření dotklo Volkovského hřbitova, kde byly vyčleněny dvě prostranství pro mrtvé účastníky války na Ukrajině.

Nejméně utrácely za hřbitovy Lipecká oblast (170 tisíc rublů), Udmurtsko (273 tisíc rublů), Zabajkalsko (356 tisíc rublů), Permská oblast (542 tisíc rublů) a Burjatsko (602 tisíc rublů). Podle novinářů BBC patří posledně jmenovaný region mezi lídry ve ztrátách ve válce na Ukrajině: Bylo zde pohřbeno již asi 1500 vojáků a důstojníků.

Asi 40 % všech rozšířených hřbitovů se nachází v sídlech a vesnicích městského typu, 60 % v malých městech. Pouze tři hřbitovy patří velkým městům a regionálním centrům (Moskva, Petrohrad a Murmansk).

"Na malý venkovský hřbitov je 10-20 rakví, které pocházejí z Ukrajiny, hodně, proto se tam samozřejmě rozšíří mimo jiné v souvislosti s válkou. Navíc, pokud se v některých regionech rozhodnou pohřbívat bojovníky ne ve městě, ale na venkovských hřbitovech, je to další argument ve prospěch expanze," řekl Serhij Krivenko, ředitel lidskoprávní skupiny "Občan". Armáda. Zákon.".

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
392

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2024