Rusové nikdy neeskalují, bojí se Ameriky...

26. 1. 2023

čas čtení 8 minut
Rozhovor v Channel 4 News (od minuty 8.23):



Moderátor Channel 4 News Matt Frei: Michael Kazjanov, ruský premiér v letech 2000-2004,  Olena Haluška, spoluzakladatelka Mezinárodního centra pro ukrajinské vítězství a Ben Hodges, generál velící americké armádě pro Evropu ve výslužbě. Začnu s vámi Oleno Haluško.  Možná 100 tanků vyslaných na Ukrajinu. Je to opravdu dost?  Stačí to?

Olena Haluška: No, podle posledního rozhovoru našeho velitele armády je k tomu, aby Ukrajina vyhrála tuto válku, potřeba 300 až 500 tanků.

Nestačí to, nestačí to a my budeme nadále prosazovat, abychom jich dostali více. Nicméně si myslím, že to je velmi dobrý začátek. Už proto, že existoval takový mentální blok pro dodávku amerických a  západních tanků a tímto rozhodnutím je konečně zrušen.

 

Matt Frei: Když Ukrajinci o něco požádají, členové NATO nejprve přijdou s důvody, proč to neposlat, a pak to  nakonec přece jen pošlou. Je tohle vaše definice postupné eskalace této války?

Generál Ben Hodges: Ne, odráží to skutečnost, že se stále ještě sami odrazujeme. Existuje přehnaná obava, že pokaždé, když něco uděláme, Rusko nějak válku bude eskalovat, i když ve skutečnosti ji neeskalovalo ani jednou. Pokaždé, když jsme něco poskytli, ať už to byly javeliny, nebo  himarsy, patrioty, vozidla Bradley.  Takže se neustále omezujeme nebo se odrazujeme. A musím říct, že souhlasím s Olenou, že je to dobře, že to  otevírá dveře. Ale trvalo to tak dlouho, než jsme se k tomu dostali, a způsob, jakým to vypadá, že USA toto rozhodnutí budou realizovat, nevyjadřuje pocit naléhavosti, že chceme, aby Ukrajina zvítězila. To je to klíčové slovo - vyhrát.

Matt Frei: Právě to, co bylo řečeno: Rusové vyhrožovali eskalací, ale neudělají to. Je to předpoklad, který bude přesný i do budoucna?

Michael Kasjanov: Myslím, že toto dlouho očekávané rozhodnutí, které bylo učiněno, je uspokojivé pro všechny rozumné lidi na světě. My bychom chtěli, aby právě Ukrajina vyhrála tuto válku, a vlastně je to velmi důležitý signál a je to psychologický tlak na Rusko, protože oni sami se  připravují na ofenzivní jaro, ofenzivní operaci a Ukrajina právě teď věřím, že s těmi téměř 100 tanky dohromady, které by mohly být dodány během několika měsíců, by mohla sama zahájit tuto ofenzivní operaci, aby pokračovala v osvobozování okupovaných území, a to bude ten právě zlomový bod. A pak je důležité si uvědomit, že tento rok by mohl být konec války a tyto dodávky ofenzivní techniky a velmi sofistikované a velmi účinné zbraně by mohly naprosto mohly výrazně pomoci pro Ukrajinu dosáhnout tohoto cíle zvítězit.

Matt Frei: Oleno Haluško,  já jsem se právě ptal šéfa NATO, jestli by stíhačky F16 by mohly být to další, co NATO neochotně pošle, a on se k tomu nechtěl vyjadřovat.

Ale myslíte si, že to je to, co je potřeba?

Olena Haluška: Přesně tak, přesně tak. F16? Kdy? Co nejdříve. Včera bylo pozdě.

Matt Frei: Kdo je pošle?

Olena Haluška:
Už jsme viděli ochotu nizozemské vlády o tom uvažovat, ale samozřejmě žádáme Spojené státy, aby s tím pomohly.

A ty zatím neřekly, jestli to udělají, nebo ne, ale teď je  to další. F16 vyslané Spojenými státy.

Ben Hodges: Podívejte se, nejdůležitější věc, o které je třeba mluvit, je schopnost potřebná k vítězství, a tak aby Ukrajina vyhrála, musí získat Krym. Krym je rozhodující terén. Dokud bude Rusko sedět na Krymu, Ukrajina nikdy nebude v bezpečí. Nikdy nebude v bezpečí a nikdy nebude schopna obnovit svou ekonomiku. Jak tedy získat Krym?  Uděláte to tak, že Krym izolujete pomocí přesných zbraní dlouhého dosahu. F šestnáctky by samozřejmě pomohly, ale já mluvím o dalším. Pozemní odpalovací zařízení, bomby malého průměru, ozbrojené drony. To jsou zbraně, které nyní mohou dosáhnout dál. To by mohlo izolovat Krym a pak pomocí těchto zbraňových systémů učinit Krym neudržitelným. Na Krymu se není kam schovat. Víme kdekoliv, víme, kde je každá ruská základna na Krymu. Pořiďte si přesné zbraně dlouhého dosahu a začněte na ně útočit hned.

Matt Frei: Kdyby se to stalo, kdyby Ukrajinci vytlačili Rusko z Krymu, je to konec? Pro Vladimira Putina?

Michael Kasjanov: Zpočátku je důležité zničit takzvaný koridor mezi Krymem a Donbasem. To je jediný kus území, který by Putin mohl prezentovat jako nějaký úspěch.

Matt Frei: Ale pokud si Putin myslí, že o Krym přijde, nevyprovokuje ho to potom? Nakonec k tomu, aby tuto válku skutečně eskaloval?

Ben Hodges: Vzpomínáte si, že on říká argumenty o použití jaderných zbraní, ale myslím si, že to už skončilo americkým silným rozhodnutím a americkými silnými signály. Stejně tak jako bych řekl silným, silným prohlášením čínské vlády a indické vlády.

Matt Frei: Tady jste kroutil hlavou. Když jsem se ptal, jestli víte, že by Krym byl pro Putina červenou linií, která by ho donutila k eskalaci, nemyslíte si, že by tomu tak bylo.
 
Ben Hodges: Nemohou. Podívejte se,  Rusové vědí, že prezident Biden myslí vážně, že to bude mít katastrofální následky a Rusku to nedává žádnou výhodu na bojišti, pokud použijí jadernou zbraň, nijak to nezmění dynamiku v jejich prospěch, takže žádný přínos. Přijdou o všechno, co na Ukrajině mají. Katastrofální následky. A také si myslím, že lidé kolem Putina přemýšlejí o životě po něm a vědí, že se nikdy nevrátí do londýnského Mayfairu nebo na pobřeží Jaderského moře. Nikdy nedostanou své jachty   z konfiskace, pokud to Putin udělá.

Matt Frei:
Oleno Haluško,  existují zpravodajské zprávy, důvěryhodné, že Rusové mohli ztratit na životech nebo zraněním až 300 000 mužů a Ukrajinci asi 100 000. Teď jsou to obrovská čísla na obou stranách. Jak dlouho se to dá vydržet? Ta válka, nejenom hodně z hlediska výzbroje, ale i z hlediska personálu?

Olena Haluška:
Nejsou žádné informace, pokud jde o ukrajinské ztráty. Takže nebyla oznámena žádná čísla.

Matt Frei:  Nic oficiálního.

Olena Haluška:  Jde o to, že pro Ukrajinu je to osvobozovací válka. To je válka o naše přežití, a když se podíváte na průzkumy veřejného mínění, tak navzdory ztrátám, navzdory kampani teroru, navzdory tomu, že Rusko útočí na civilisty, zabíjí děti, že vyhodilo do povětří dům v Dněpru, navzdory tomu všemu jsou Ukrajinci připraveni bojovat dál, protože jde o naše přežití jako národa.

Matt Frei: Ale velmi stručně, je i vaším zájmem, aby se tato válka eskalovala, protože když se do ní zapojí všichni, máte mnohem větší šanci vyhrát?

Olena Haluška No, to bych neřekla, protože bychom neměli mluvit o eskalaci, protože eskalace, to je rétorika, kterou prosazuje Putin. Západ podporuje Ukrajinu  kvůli sebeobraně a světovému pořádku, co nás zajímá, je obnovení světového pořádku a k tomu potřebujeme západní zbraně co nejdříve, aniž bychom museli přesvědčovat západní partnery měsíc co měsíc, že potřebujeme tanky a stíhačky a  rakety delšího doletu. Potřebujeme všechno, abychom dnes na bojišti vyhráli tuto válku.
 
 

2
Vytisknout
5619

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2023