Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij: Boje na východní frontě jsou "extrémně vyhrocené"

28. 1. 2023

čas čtení 8 minut
- Ruská státní televize: "Němci jsou  svoloč. Německá ministryně zahraničních věcí je idiot":

- Ruská státní televize: "Německé tanky na ruském území. Důvod zničit Berlín!"

Ukrajinský prezident popisuje situaci v Doněcké oblasti jako mimořádně složitou, ruské síly "metodicky" ničí města a vesnice

- Nová palba ruského ostřelování zabila během jednoho dne nejméně 10 ukrajinských civilistů a 20 dalších zranila, uvedla kancelář ukrajinského prezidenta. Nejvíce utrpěla města a vesnice na východě a na jihu, které jsou v dosahu ruského dělostřelectva, uvedli regionální představitelé. Šest lidí zemřelo v Doněcké oblasti, dva v Chersonské a dva v Charkovské oblasti, citovala v pátek představitele agentura Associated Press.

    O den dříve bylo hlášeno, že ruské rakety a samohybné drony zasáhly hlouběji na ukrajinském území a zabily nejméně 11 lidí.

    Volodymyr Zelenskij označil situaci na frontě za "mimořádně vyhrocenou", zejména ve východní Doněcké oblasti, kde Rusko stupňuje svou ofenzívu. "Okupanti neútočí jen na naše pozice - záměrně a metodicky ničí tato města a vesnice v jejich okolí," řekl ukrajinský prezident a informoval o velkých bojích o Vuhledar a Bachmut. Místní ukrajinští představitelé hlásili silné ostřelování na severu, severovýchodě a východě.


    Ukrajinské jednotky se v pátek utkaly v "prudkých" bojích s ruskými silami o kontrolu Vuhledaru, města jihozápadně od Doněcku. Obě strany se hlásily k úspěchu v malém správním středisku, které se nachází kousek od strategické ceny vesnice Pavlivka, uvedla agentura France-Presse. Moskvou jmenovaný vůdce Doněcké oblasti Denis Pušilin podle ruských tiskových agentur prohlásil, že Vuhledar se pro nás může brzy stát "velmi důležitým úspěchem", zatímco Kyjev uvedl, že město zůstává sporné.

    Ukrajinská armáda tvrdí, že během bojů v okolí Vuhledaru zabila za jediný den 109 ruských vojáků a dalších 188 zranila. Mluvčí ukrajinských ozbrojených sil Serhij Čerevatij uvedl, že počet mrtvých byl zaznamenán ve čtvrtek, a dodal, že "prudké boje pokračují".

- Pětiletá Alisa z Chersonu uvísla po ruském raketovém útoku pod troskami. Podrobila se sedmi operacím. Lékaři zachránili její levé oko, ale nic jím nevidí.



- Rusové už nepotřebují západní chytré mobilní telefony. "Vaše zas.ané sankce nám nevadí!":


https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1618660792420954116?s=20&t=tLd4lk1M6ZCHsrc96qpiXg- Rusko plánuje snížit počet vyučovacích hodin cizích jazyků ve školách, aby na mladé Rusy nemělo vliv zahraničí. Namísto toho jim budou vnucovat hodiny vojenství:


- Počet obětí útoku v Makijevce je mnohem vyšší, než přiznala Moskva, konstatuje  Spojené království

Raketový útok na ruské síly v Makiivce, o němž Moskva tvrdila, že při něm zahynulo 89 lidí, měl ve skutečnosti "s vysokou pravděpodobností" více než 300 obětí, uvedlo britské ministerstvo obrany.

Případ poukázal na "všudypřítomnost dezinformací v ruských veřejných prohlášeních", konstatovalo ministerstvo ve své nejnovější zpravodajské zprávě.

    K tomu obvykle dochází kombinací záměrného lhaní schváleného vyššími představiteli a sdělováním nepřesných zpráv nižšími úředníky, kteří chtějí v ruské kultuře "obviňování a vyhazování" bagatelizovat svá selhání.

Ministerstvo uvedlo, že po úderu na ubytovací zařízení ruských vojsk u města Doněck 1. ledna ruské ministerstvo obrany učinilo "vzácný krok" a veřejně přiznalo, že utrpělo ztráty, přičemž uvedlo 89 mrtvých.

"Ruští představitelé pravděpodobně vyhodnotili, že není možné vyhnout se tomuto přiznání tváří v tvář široké kritice ruských velitelů kvůli topmuto incidentu," uvedlo britské ministerstvo.

Ze všech obětí je podle britského ministerstva většina pravděpodobně mrtvá nebo nezvěstná, nikoliv zraněná.

- Japonsko po nejnovějších  raketových útocích na Ukrajině zpřísnilo sankce proti Rusku, přidalo zboží na seznam zboží se zákazem vývozu a zmrazilo majetek ruských představitelů a subjektů.


Moskva uvedla, že sankce Tokia nejsou ničím, čeho by se měla obávat, a že se přizpůsobuje životu pod těmito omezeními.

- Volodymyr Zelenskij si v pátek připomněl Den památky obětí holocaustu a vyzval svět, aby se spojil proti "lhostejnosti" a "nenávisti".


Ukrajinský prezident prohlásil:

    Ukrajina dnes jako vždy uctívá památku milionů obětí holocaustu. Víme a pamatujeme si, že lhostejnost zabíjí spolu s nenávistí.

Agentura France-Presse rovněž uvedla, že Vladimir Putin využil památného dne k výpadům proti Ukrajině a označil obyvatele země za "neonacisty", aby ospravedlnil svou jedenáct měsíců trvající invazi.

Ruský prezident prohlásil:

    Zapomenutí na lekce z historie vede k opakování strašlivých tragédií. Právě proti tomuto zlu naši vojáci statečně bojují.

V Polsku, kde byly za druhé světové války vyvražděny asi 3 miliony židů, však představitelé obvinili  Rusko, že udržuje nacistické myšlení.
 
Polský premiér Mateusz Morawiecki na Facebooku uvedl:

V den výročí osvobození nacistického německého tábora smrti Osvětim-Březinka si připomeňme, že na východě Putin buduje nové tábory.

Solidarita a důsledná podpora Ukrajiny jsou účinným způsobem, jak zajistit, aby se dějiny nevrátily v kruhu.

- Polsko pošle na Ukrajinu dalších 60 tanků k 14 tankům Leopard 2 německé výroby, které již přislíbilo, uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki pro CTV News.

- Celkem 321 těžkých tanků přislíbilo Ukrajině několik zemí, uvedl v pátek ukrajinský velvyslanec ve Francii. Vadym Omelčenko pro francouzskou televizní stanici BFM uvedl, že "dodací podmínky se v jednotlivých případech liší a my tuto pomoc potřebujeme co nejdříve", přičemž počet tanků pro jednotlivé země neupřesnil.

- Belgie oznámila další balík vojenské pomoci Ukrajině ve výši 94 milionů eur, což je podle belgického premiéra Alexandera De Croo - včetně předchozích výdajů - největší částka tohoto druhu, kterou kdy Belgie poskytla jiné zemi.

-  Ukrajina uvedla, že v rámci svých ozbrojených sil zřizuje útočné roty bezpilotních letounů, které budou vybaveny satelitní komunikační technologií Starlink, informovala agentura Reuters. Vrchní velitel Valerij Zálužnyj podepsal vytvoření jednotek v rámci projektu, na němž se bude podílet několik ministerstev a agentur, uvedl generální štáb.

-  Deset ukrajinských regionů zavádí mimořádné odstávky elektřiny kvůli nedostatku proudu v síti po čtvrtečních ruských útocích
, informoval ukrajinský státní rozhlas. Opravy poškozených zařízení pokračují.

- Evropská unie chce rychlé vyvození odpovědnosti za "strašlivé" zločiny na Ukrajině, uvedli ministři spravedlnosti EU při setkání ve Stockholmu. Členské státy se však rozcházejí v názorech na to, jak zahájit trestní stíhání, hledat důkazy nebo financovat opravy válečných škod.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3635

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2023