Protestní hlasování neznamená, že voliči jsou blbí

28. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nesouhlasím s analýzou Karla Dolejšího, že miliony voličů, kteří hlasovali pro Andreje Babiše, navzdory zjevným faktům, že je k ničemu, hlasovali prostě hloupě a iracionálně, že jsou "nesvéprávní", prostě proto, že Babišovy lži a podrazy jim nevadí, "protože jsou taky takoví". Je opravdu nebezpečné a nepravdivé odsuzovat ty voliče, kteří hlasovali jinak než já jako "nihilisty". Není to zrovna sofistikovaná povolební analýza říct, že ti, kdo prohráli, jsou morálně nedostateční. V zavedených stabilních demokraciích (pokud ještě nějaké existují) se vždycky spíš analyzují důvody, proč voliči hlasovali tak, jak hlasovali. A myslím, že i v případě této české prezidentské volby je to jasné.

Vždyť se podívejte na mapu volebních výsledků. Pro Babiše hlasovaly ty kraje, které jsou zjevně v sociálním a ekonomickém průšvihu. I když, jak upozorňuje Daniel Prokop, zdaleka ne všichni voliči v těchto krajích, zdá se, že Babiš i v těchto deprivovaných oblastech vyvolal u řady lidí strach, že třeba Babiš nějakou zbrklou pitomou akcí  vytrhne ČR z NATO... Nicméně...

Je to, jak správně píše Karel Dolejší, totéž jako britská katastrofa s brexitem. Chudá severní Anglie hlasovala pro brexit, "aby establishmentu ukázala" a "proto, že to už nemůže být horší". Samozřejmě vyšlo najevo, že to v důsledku jejich hlasování pro brexit, proti jejich vlastním zájmům, daleko horší být může a je.

Mechanismus hlasování pro Andreje Babiše v deprivovaných regionech je přece naprosto jasný. Nemám-li na jídlo a na činži, mám-li v rodině čtyři exekuce a hrozí-li mé rodině bezdomovectví, můj emocionální stav způsobí, že budu hlasovat proti establishmentu - protože vidím, že politický establishment mi není schopen ani ochoten pomoci. Tak mu - emocionálně - chci ukázat co proto. Je mi jedno - a faktům nejsem v této situaci přístupný - že se hlasováním pro Babiše poškodím ještě víc.

Z úplně stejných důvodů sociálně deprivovaní občané postižení exekucemi hlasovali pro Miloše Zemana, přestože on měl silné vazby na exekutory a podporoval je. To těmto lidem nevadí - chtějí emocionálně ukázat svůj protest establishmentu.

Za hlasy pro Babiše samozřejmě může český politický establishment, který pro zchudlé občany nehne prstem.

4
Vytisknout
6340

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2023