Vloni v Rusku skončily "dlouhé devadesátky"

27. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Leninova Nová ekonomická politika (NEP) řešila pouze taktické úkoly: Zajistit v poválečném období pro obyvatelstvo spotřební zboží, píše Nikolaj Krotov.

Průmysl se přitom pomalu zotavoval, nadšenec Felix Dzeržinskij se snažil pozvednout hutnictví a těžký průmysl, ale úspěchy byly zatím minimální. Většina továren a ložisek surovin byla pronajata zahraničním podnikům. Do konce roku 1927 vyrábělo 82 takových podniků více než 62 % olova, 40 % manganu, 35 % zlata a asi 12 % mědi. Výrobní činnost Lena Goldfields geograficky pokrývala území od Jakutska po pohoří Ural a její ekonomické zájmy se soustředily na těžbu a zpracování nerostného bohatství Uralu a Sibiře.

Rok 2022 znamenal konec dlouhých devadesátých let, která ve skutečnosti začala v roce 1987, kdy Gorbačov zahájil perestrojku. Šlo o období, které se překvapivě podobalo dvacátým letům, kdy sovětská vláda čelící hospodářskému kolapsu přijala Novou ekonomickou politiku s cílem řešit okamžité potřeby obyvatel a zachránit se.

Mezi paralely patří vznik velkého množství bank a obchodních společností, stírání propasti mezi veřejnou a soukromou ekonomickou aktivitou, nárůst korupce, krize v náboženství, zničení starého pořádku bez jistoty nového, kolaps dělnické kázně, příliv lidí do měst, chaos v pohraničních regionech a pokračující nepokoje mezi elitami.

V roce 2022, stejně jako v roce 1929, se země nacházela ve stále zoufalejších problémech; Ale stejně jako před téměř sto lety se v osobě Vladimira Putina objevil vůdce, který udělá to, co Stalin ve 30. letech, odkloní se od NEPu a vytvoří podmínky pro nový růst, i když s potenciálně obrovskými náklady.

Zda má země vůli nebo žaludek to udělat znovu, však zůstává otevřenou otázkou.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4085

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2023