Hrozí ruským univerzitám "vědecký putinismus"?

27. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Ruské univerzity se nemusejí obávat, že Putinův režim vyvine a zavede všeobjímající ideologii. Nemá na to zdroje ani zájem. Místo toho se zaměřuje na podporu loajality a poslušnosti k sobě samému, spíše než k nějaké velké ideologické konstrukci, tvrdí Michail Sokolov.

Jak ukázala sovětská zkušenost, je zapotřebí obrovských zdrojů a úsilí vymyslet a poté vnutit univerzitám a společnosti jako celku všeobjímající ideologii. Vyžaduje to prostředky, které Putinův režim v současné době prostě nemá a nehledá najít.

A jak také ukázala sovětská zkušenost, "totální ideologizace" společnosti spíše snižuje než zvyšuje politickou stabilitu režimu - tím, že zavádí soubor myšlenek, z nichž mohou lidé čerpat, aby se postavili zvratům, které jsou znakem každého režimu.

V důsledku toho to, co Putinův režim prosazuje a pravděpodobně i nadále bude prosazovat, není ideologizace, ale spíše přijímání kroků k zajištění "osobní spolehlivosti" vůči šéfům, kteří se zase budou zodpovídat lidem s vyšším postavením v systému - místo toho, aby byli lidé loajální k nějaké abstraktní ideologii.

Absence ideologie není nutně známkou slabosti. Může ochránit režim před obviněním z nelegitimnosti, což byl typ obvinění, který se objevil na konci sovětských časů v SSSR. A v tomto smyslu, pokud se chce SSSR 2.0 něco naučit ze zkušeností SSSR 1.0, mělo by to být "odideologizování" systému.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3592

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2023