Rusko: Co to byl "syslibismus"?

25. 1. 2023

čas čtení 1 minuta
Úplný morální a ideologický kolaps systémového liberalismu v Rusku, obvykle označovaného jeho ruskou zkratkou "syslibismus", znamená, že není možné vrátit se k Jelcinovým a Gajdarovým normám stranického a vládního života, tvrdí Sergej Šelin.

Syslibismus byl ideologický trend, který používal kvaziliberální i skutečně liberální rétoriku k ospravedlnění neliberálních politických praktik a posilování antiliberálního politického režimu.

Zakladateli ruského státu v 90. letech byli syslibové, z nichž nejvýznamnější představovali Boris Jelcin a Jegor Gajdar - ale byli i jiní. Ti nesou odpovědnost za to, co se stalo, i když výsledek, návrat k autoritářství nebo něčemu ještě horšímu, nebyl jejich přáním.

Žádný ze zbývajících otců zakladatelů Ruské federace ani jejich dědiců se nepokusil zasahovat, distancovat se nebo alespoň vysvětlit, co se děje. To je úplná duchovní katastrofa pro ně samotné a pro stát, který vytvořili.

A protože Ruská federace z počátku 90. let nemá kolem sebe žádné další příznivce kromě zastánců Putinova režimu, pak Rusko odlišné od toho, které tu nyní existuje, pokud je vůbec možné, lze vybudovat pouze od nuly.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3924

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2023