Ruská agrese na Ukrajině: Očekává se, že USA a Německo vyšlou tanky na Ukrajinu

25. 1. 2023

čas čtení 12 minut
- Solovjev v ruské televizi: "Berlín musí být zničen!"

"Německé tanky na ruském území - to je důvod k zničení Berlína!"
 

- Tanky Leopard 2 by mohly být na Ukrajině v provozu přibližně za tři měsíce, uvedl německý ministr obrany Boris Pistorius.

Rozhodnutí Berlína poslat tanky na Ukrajinu označil za "historické" a uvedl, že nejprve bude proveden výcvik a poté budou tanky odeslány do Kyjeva.

 
- Scholz: Německo bude vždy  podporovat Ukrajinu


Německý kancléř Olaf Scholz prohlásil, že "jsme museli porušit pravidlo" a změnit dosavadní praxi tím, že kromě finanční a humanitární podpory podpoříme Ukrajinu dodávkami zbraní.

Říká:

    V Německu jsme museli porušit pravidlo a nyní spolu s Velkou Británií dodáváme nejvíce zbraní. Pokud shrneme, co jsme se rozhodli dodávat doposud, pak můžeme říci, že Německo bude vždy průkopníkem podpory Ukrajiny.


- Německý kancléř Olaf Scholz promluvil k parlamentu poté, co oznámil, že Berlín poskytne 14 tanků Leopard pro válečné úsilí Ukrajiny a dá partnerským zemím povolení k reexportu dalších bojových tanků do Kyjeva.


Scholz začal svůj projev slovy, že hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a že   hovořili o tom, "co Německo dělá a co bude dělat".
Polsko pošle tanky:

 
Očekává se, že USA a Německo ve středu zveřejní  dohodu o vyslání tanků na Ukrajinu

Podle zdrojů jsou USA a Německo připraveny poskytnout významnou podporu válečnému úsilí Kyjeva dodávkou těžkých bojových tanků na Ukrajinu, což Moskva odsoudila jako "zjevnou provokaci".

Podle zdrojů má Washingtoná ve středu oznámit, že pošle tanky M1 Abrams, a Berlín se rozhodl vyslat tanky Leopard 2. Jedná se o obrat v politice, který podle Kyjeva pomůže proměnit celou válku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij opět naléhal na západní spojence, aby poskytli své nejmodernější bojové tanky, a ve svém nočním videopřenosu uvedl, že "diskuse musí být zakončeny rozhodnutím".

Německo a Spojené státy se až dosud zdržovaly poskytnutí těžké výzbroje, protože se obávaly kroků, které by mohly dát Kremlu důvod k rozšíření konfl iktu.

Očekává se, že rozhodnutí Německa bude oficiálně zveřejněno ve středu, zatímco USA jsou zřejmě připraveny zahájit proces vyslání desítek tanků M1 Abrams

 
- Možné dodávky tanků ze strany Washingtonu jsou "zjevnou provokací" - ruský velvyslanec


Možné dodávky bojových tanků ze strany Washingtonu na Ukrajinu budou "další zjevnou provokací" proti Rusku, prohlásil ve středu ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov.

"Je zřejmé, že se nám Washington záměrně snaží způsobit strategickou porážku," uvedl Antonov v poznámkách zveřejněných na velvyslanectví v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

"Pokud se Spojené státy rozhodnou dodat tanky, pak ospravedlňování takového kroku argumenty o 'obranných zbraních' rozhodně nebude fungovat. Jednalo by se o další nehoráznou provokaci vůči Ruské federaci."
 

- Ukrajinská armáda potvrdila, že se stáhla ze Soledaru

Mluvčí ukrajinské armády Serhij Čerevatij uvedl, že se ukrajinské síly stáhly z města Soledar v Doněcké oblasti na východě země, informovala státní televizní stanice Suspilne.
 
 
- Ukrajina "potřebuje hodně Leopardů", říká prezidentův poradce


Náčelník generálního štábu prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak uvítal zprávu, že Německo pošle do Kyjeva tanky Leopard 2.

"První tankový krok byl učiněn," napsal na Telegram.

    Na řadě je "tanková koalice". Potřebujeme hodně Leopardů.

 

- Leopard 2 je hlavní bojový tank německé výroby s dojezdem přibližně 500 km.
Poprvé byl uveden do služby v roce 1979 a jeho maximální rychlost je 68 km/h. Jako hlavní výzbroj je vybaven 120mm kanonem s hladkým vývrtem a dále je vyzbrojen dvěma koaxiálními lehkými kulomety.

Kromě toho, že je tank Leopard 2 používán německou armádou, je v širokém nasazení i v Evropě, kde jej používá více než desítka zemí, a také v řadě dalších zemí včetně Kanady. Tanky byly nasazeny v Kosovu, Bosně, Afghánistánu a Sýrii (Tureckem), kde jich bylo několik ztraceno kvůli protitankovým střelám.
Proč je chce Ukrajina?

Ukrajina uvedla, že ve své válce proti ruské invazi naléhavě potřebuje těžší obrněnou techniku. Kyjev má k dispozici jen omezené množství tanků, většina z nich pochází ze sovětské nebo postsovětské éry.

Kromě toho, že Kyjev a mnozí jeho spojenci zdůrazňují své přesvědčení, že Moskva hodlá v nadcházejících měsících zahájit novou významnou ofenzívu, věří, že válka skončí rychleji, pokud bude Rusko poraženo na bojišti při vlastních ukrajinských protiofenzívách s cílem získat zpět Ruskem okupované území.

Ukrajina sice dosáhla významných vítězství - v bitvě o Kyjev na začátku války i v Charkovské oblasti a v okolí Chersonu na jihu -, ale její úsilí je ztíženo nedostatkem tanků na podporu operací a čelí ruským silám, které stále častěji nasazují modernější a schopnější tanky T-90.

Vzhledem k široké dostupnosti tanků Leopard - a to i v sousedním Polsku, které je chce Ukrajině dodávat - se Kyjevu hodí.

Ukrajina navrhla, že potřebuje 300 tanků, zatímco západní analytici naznačili, že 100 tanků by pravděpodobně mohlo změnit rovnováhu války. - Ukrajinská státní televizní stanice Suspilne nabízí toto shrnutí událostí na Ukrajině za posledních 24 hodin. 

    Ráno se Kupjansk v Charkovské oblasti dostal pod palbu ruské armády. Od ostřelování začal hořet soukromý dům a obchod. Nejsou žádní zranění.

    Za posledních 24 hodin byl v Chersonské oblasti v důsledku ruského ostřelování zabit jeden člověk, šest dalších bylo zraněno, deset dalších bylo zraněno v Doněcké oblasti.

    Za posledních 24 hodin provedla Ruská federace na Ukrajině čtyři raketové a 26 leteckých úderů a více než 100 ostřelování z raketových systémů s vícenásobným odpalováním. Zároveň letectvo obranných sil provedlo osm úderů na oblasti, kde se soustředily ruské jednotky, zničilo jeden SU-25 a tři bitevní vrtulníky KA-52.
 
 
- Pavlo Kyrylenko, ukrajinský gubernátor Doněcku, jedné z okupovaných oblastí Donbasu zveřejnil své aktuální situační informace pro tento den. Sděluje, že včera bylo ruskou palbou zraněno 10 civilistů.
Píše:

    Ve směru na Volnovachu bylo pod intenzivní palbou poškozeno 42 domů. V důsledku včerejšího ostřelování Kosťantynivky bylo zraněno pět lidí a poškozeno deset výškových budov. V Bachmutu byl poškozen městský úřad, Palác kultury, Centrum poskytování sociálních služeb a kotelna.

Kyrylenko nadále označuje situaci v Soledaru za "napjatou". Proruské síly tvrdí, že se jej zmocnily, ale Ukrajina zatím nepřipouští, že by byl ztracen.

 
- Maksym Kozytskyi, gubernátor Lvova, varoval obyvatele, aby zůstali v krytech, dokud bude probíhat letecký poplach. Píše:

    Den předtím, 24. ledna, hrozil útok řízenými střelami z území Běloruska. Letecký poplach trval 40 minut. Nebezpečí se nenaplnilo. Dnes ráno se však sirény rozezněly znovu.  Letouny A-50, SU-30, MIG-31, které jsou nositeli "dýk", vzlétly na území Běloruska. Zůstaňte v krytech, dokud nebude vydán signál k ústupu.

Kozyckij také uvádí, že včera do regionu přijelo evakuačními vlaky 71 vnitřně vysídlených osob.

 - Ruské ministerstvo obrany ve středu uvedlo, že fregata Admirál Gorškov otestovala své úderné schopnosti v západní části Atlantského oceánu.


V prohlášení ministerstvo uvedlo, že fregata provedla počítačovou simulaci hypersonických střel Zircon.
Střely Zircon mají dolet 900 km (560 mil) a mohou se pohybovat několikanásobnou rychlostí zvuku, což ztěžuje obranu proti nim. V prohlášení se neuvádí, že fregata raketu odpálila.

 
- Britské ministerstvo obrany vydalo svou každodenní zpravodajskou zprávu o tom, jak vidí situaci na Ukrajině, a dnes se zaměřilo na tanky. Nejde však o tanky Leopard, nad jejichž vysláním na Ukrajinu se Západ trápí, ale o tanky ruské. Píše se v něm:

    Rusko pracuje na přípravě malého počtu hlavních bojových tanků T-14 Armata pro první operační nasazení tohoto typu na Ukrajině. V posledních měsících se však nasazené ruské jednotky zdráhaly přijmout první zásilku tanků T-14, která jim byla přidělena, protože vozidla byla ve velmi  špatném stavu. Není jasné, jaké přesně aspekty vozidel tuto reakci vyvolaly, ale během posledních tří let ruští představitelé veřejně popsali problémy s motorem a termovizními systémy tanků T-14.

 - Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg očekává, že členské státy aliance zvýší svůj současný cíl výdajů na obranu ve výši 2 % národního produktu, až se v červenci sejdou na summitu ve Vilniusu, řekl německému listu Die Welt.

- Zelenskij má  ve středu  shodou okolností 45. narozeniny. 
 
- Norsko možná pošle na Ukrajinu tanky Leopard

Norská vláda zvažuje, zda na Ukrajinu pošle některé ze svých tanků Leopard 2 německé výroby, informovaly v úterý pozdě večer osloské noviny Aftenposten a Dagens Naeringsliv.

Podle obou deníků, které citují anonymní zdroje obeznámené s úvahami, zatím nebylo o vyslání těžkých bojových tanků rozhodnuto.

Podle Dagens Naeringsliv může Norsko, které je členem NATO a sousedí s Ruskem, přispět čtyřmi nebo osmi z 36 tanků Leopard 2, které země má.

 
- Zelenskij varuje před "novou vlnou agrese

Volodymyr Zelenskij v úterý prohlásil, že Kyjev potřebuje, aby se spojenci rozhodli, zda dodají moderní tanky k posílení obrany země proti Rusku, a zopakoval tvrzení Ukrajiny, že Moskva plánuje novou vlnu agrese, jejíž první známky jsou již patrné v širším regionu Donbasu na jihovýchodě Ukrajiny.

Řekl:

    Rusko se připravuje na novou vlnu agrese, přičemž může mobilizovat své síly. Okupanti již zvyšují tlak na Bachmut, Vuhledar a další směry. A chtějí zvýšit tlak ve větším měřítku. 

"Okupanti již zvyšují tlak v okolí Bachmutu a Vuhledaru i jinde," řekl Zelenskij. "A chtějí tento tlak zvýšit ve větším měřítku."

Boje v okolí východního města Bachmut v posledních týdnech zesílily, přičemž Rusko si v tamní kampani připsalo řadu úspěchů.

- Na Ukrajině od soboty opustilo své funkce patnáct vysokých úředníků, z nichž šest bylo novináři a protikorupčními orgány obviněno z korupce. Zástupce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko v úterý uvedl, že v pondělí požádal Zelenského, aby ho v rámci vlny rezignací a propouštění ve vládě uvolnil z funkce.

- Náměstek ministra obrany Vjačeslav Šapovalov, odpovědný za zásobování vojsk potravinami a vybavením, rovněž rezignoval s odvoláním na "mediální obvinění" z korupce, která jsou podle něj i ministerstva neopodstatněná. Z funkce byl odvolán náměstek generálního prokurátora Oleksij Symonenko a z ukrajinského ministerstva pro rozvoj obcí a území odstoupili dva náměstci.

- Odvoláno bylo také pět regionálních gubernátorů: Valentyn Rezničenko z Dněpropetrovska, Oleksandra Starucha ze Záporoží, Oleksij Kuleba z Kyjeva, Dymtro Živyckyj ze Sum a Jaroslav Januševič z Chersonu. Cherson a Záporoží jsou dvě z oblastí Ukrajiny, které si Ruská federace nárokuje anektovat.

- Bulletin atomových vědců přenastavil své hodiny soudného dne, které mají ilustrovat existenční rizika pro svět, na 90 sekund do půlnoci, což je nejblíže k půlnoci, jakou kdy hodiny měly od svého zavedení v roce 1947. Je to prý "z velké části" kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

- Ukrajina má navzdory opakovaným ruským útokům na svůj energetický systém dostatek zásob uhlí a plynu na zbývající měsíce zimy, uvedl premiér Denys Šmyhal.

- Finský ministr zahraničí Pekka Haavisto naznačil možné pozastavení jednání s Tureckem o finských ambicích vstoupit do NATO po boku Švédska, což je podle něj způsobeno tlakem nadcházejících tureckých voleb.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3647

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2023