Polsko chce požádat o povolení k dodávce Leopardů – Baerbocková je vyhýbavá

25. 1. 2023

čas čtení 3 minuty
Polský premiér Morawiecki řekl, že Varšava požádá Berlín o povolení k dodání tanků Leopard. Pokud Německo odmítne, Varšava učiní vlastní rozhodnutí. Lotyšská vláda také nadále vyvíjí tlak. Ministryně zahraničí Baerbocková nechtěla v pondělí učinit jasné prohlášení.

Polská vláda chce požádat Německo o povolení dodat tanky Leopard na Ukrajinu. Řekl to v pondělí polský premiér Mateusz Morawiecki.

Šéf vlády nekomentoval, kdy bude žádost podána. Řekl, že Polsko buduje koalici zemí, které jsou ochotny poslat Leopardy. Pokud Německo neudělí povolení k dodání na Ukrajinu, Varšava učiní vlastní rozhodnutí, řekl Morawiecki.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková (Zelení) již dříve uvedla, že německá vláda nebude blokovat polské rozhodnutí dodat bojové tanky Leopard na Ukrajinu. Na otázku ohledně tohoto prohlášení Morawieckého řekla, že má smysl vyvíjet tlak. Slova německé ministryně jsou jiskřičkou naděje, že by se Německo mohlo koalice vůbec účastnit.

Lotyšský prezident vyzval k dodávce Leopardů

Lotyšský prezident Egils Levits také vyzval Německo, aby souhlasilo s dodávkou tanků Leopard 2. "Musí být uděláno vše potřebné, aby se Ukrajina mohla bránit," řekl Levits v pondělí Deutschlandfunku. Dodávka je také nezbytná pro evropskou bezpečnost, zdůraznil. To je "téměř jednomyslný postoj Evropy".

"Pokud s tím stát nesouhlasí, je to samozřejmě problém," řekl Levits. Že kancléř Olaf Scholz (SPD) může do svého rozhodnutí zahrnout skepsi německého obyvatelstva vůči dodávkám tanků nedokázal pochopit. Ukrajina je "dramaticky pod tlakem". Země proto nemůže být připravena o tanky.

O víkendu lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkevics zvýšil tlak na německou vládu – podle svých vlastních prohlášení také jménem svých protějšků z Estonska a Litvy. Německo má zvláštní odpovědnost jako vedoucí evropská mocnost, napsal Rinkevics na Twitteru.

Baerbocková se v pondělí vyhnula otázce na postoj vlády

Na pondělní schůzce EU se Baerbocková vyhnula otázce, zda německá vláda skutečně rychle schválí žádost o dodávku tanků Leopard z jiných zemí na Ukrajinu. V Bruselu pouze znovu vysvětlila, proč je z jejího pohledu rozhodnutí potřebné.

"Celá země je pod útokem ruského režimu. A jasně se ukazuje, že ani jedenáct měsíců po začátku brutální ruské agresivní války se Putin neodchýlil od svého vražedného plánu zničit Ukrajinu," řekla politička Zelených. "Proto je tak důležité, abychom jako mezinárodní společenství udělali vše, co je v našich silách, abychom Ukrajinu bránili. Aby Ukrajina zvítězila – aby znovu žila v míru a svobodě. Protože pokud tuto válku prohraje, pak už žádná Ukrajina nezbude."

Baerbocková nepovolila dotazy. Neodpověděla ani na otázku, zda mluví za německou vládu, v rozhovoru v neděli večer, kdy řekla o polských plánech na dodávky Leopardu 2: "Zatím jsme nebyli požádáni a (...) Kdyby nás o to požádali, nestáli bychom v cestě."

Německá vláda dosud oficiálně nerozhodla o dodávce německých tanků na Ukrajinu. Dosud také nevydala povolení k dodávkám tanků vyrobených v Německu do jiných zemí. Především kancléř Olaf Scholz (SPD) je v této věci považován za váhajícího.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
3046

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2023