Ochranné geny umožňují delfínům přežití v určitých ekosystémech

29. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Delfíni možná potřebují určité imunitní geny k přežití v určitých ekosystémech, uvádí nová studie. Pochopení toho, které geny pomáhají delfínům přežít, může ochranářům umožnit identifikaci potenciálních hrozeb vůči populaci těchto živočichů, informuje Tauren Dysonová.


"Genetická diverzita je pro zvířata zásadní, aby se mohla adaptovat na měnící se prostředí - například pestré geny mohou populacím pomoci bránit se před nemocemi a tolerovat klimatické změny - ale ne všechna genetická diverzita je stejně důležitá," tvrdí Oliver Manlik, výzkumník z United Arab Emirates University a hlavní autor studie publikované v časopise Ecology and Evolution.

Některé genetické variace jsou považovány za neutrální genetické markery, které neslouží žádným funkcím přežití nebo adaptace. Výzkumníci srovnali dvě populace delfína skákavého ze Západní Austrálie. Jedna měla neutrální geny a druhá diverzifikovaný hlavní histokompatibilní komplex (MHC) ovlivňující imunitní systém.

Vědci zjistili, že populace delfínů ze zátoky Shark Bay disponuje větší imunogenetickou diverzitou než populace z Burnbury, což zřejmě znamená, že jsou odolnější vůči přírodním nebo člověkem vyvolaným změnám v pobřežním ekosystému.

Nicméně to neznamená, že by delfíni ze Shark Bay byli vždy v bezpečí.

"Jinými slovy, větší diverzita MHC může těmto delfínům umožnit dodatečnou ochranu, ale určitě je nečiní neporazitelnými, pokud jde o řadu hrozeb, jimž čelí," dodává Malik.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6777

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2019