Donald Trump obvinil Roberta Muellera z "obtěžování"

31. 5. 2019

čas čtení 2 minuty
Americký prezident Trump vyčetl zvláštnímu vyšetřovateli Robertu Muellerovi "obtěžování", den poté, co Mueller vysvětlil, proč Trumpa neobvinil ze zločinu. Trump také odmítl vlastní tvrzení, že Rusko napomohlo jeho zvolení.


Trump ve čtvrtek napsal, že byl vystaven "největšímu prezidentskému obtěžování v dějinách", než prohlásil, že vyšetřování, které označil za "hon na čarodějnice", stálo 40 milionů dolarů.

Trumpův tweet byl reakcí na prohlášení zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera z předchozího dne. Mueller možná poprvé a naposledy hovořil o své zprávě z vyšetřování v rozsahu 488 stran věnovaném vměšování do prezidentských voleb v roce 2016. Vysvětlil přitom, proč jeho úřad prezidenta ani neobvinil, ani neoznačil za zproštěného viny.

Mueller se nevyjádřil k otázce, zda se domnívá, že se Trump dopustil narušování výkonu spravedlnosti, ale dal jasně najevo, že "obvinit prezidenta ze zločinu nebyla možnost, o níž bychom mohli uvažovat". Pokračoval vysvětlením, že tento postoj je založen na dlouhodobé politice ministerstva spravedlnosti, již jeho vyšetřování muselo respektovat, protože probíhalo pod záštitou tohoto úřadu.

Kde prezident vzal sumu 40 milionů je také nejasné, protože údaje Muellerova týmu ukazují útratu ve výši 17 milionů. Minulý týden Trump tvrdil, že vyšetřování stálo 20 milionů.

Po 22 měsících vyšetřování skončilo obviněním tří společností a 34 osob, z toho šesti Trumpových spolupracovníků. Shromážděné důkazy dále využívá 14 federálních a státních soudních případů.

Mnozí vidí v Muellerově vyjádření odmítnutí ministra spravedlnosti Williama Barra, který prohlásil, že zpráva prezidenta plně očistila - předtím, než se veřejnost mohla seznámit s detaily.

Muellerovo vyjádření obnovilo debatu o tom, zda by měl Kongres prezidenta obvinit, protože zpráva uvádí, že nemůže plně rozhodnout, zda se Trump dopustil narušování výkonu spravedlnosti.

Zatímco mnozí Demokraté volají po impeachmentu, šéfka sněmovny Nancy Pelosiová váhá. Ve středu nicméně prohlásila, že "nic není vyloučeno", pokud jde o výbory Kongresu usilující o vyšetřování prezidenta kvůli korupci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8158

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2019