Second servis

6. 6. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta


Hrozně bych si přál, aby se ten samet na podruhé povedl. Aby, až k němu dojde, z něho nevzešly obdobné nové struktury, jak je známe. Aby po dlouhých letech, kdy mnozí z nás ani netušili co to vlastně je správný stát pro lidi, přišla intenzivní snaha to napravit. Euforie je fajn věc a slouží dobře k zametání zahnojených schodů, ale nejdůležitější je, jak víme, co bude dál.

Zdá se, že časem procházejí velmi jednoduchá a všeobecně srozumitelná kritéria (tj. kontrolovatelné indikátory) solidní společnosti, která je možné shrnout možná do pěti základních bodů:


  • Absolutní svoboda projevu, která je korigována pouze širokou veřejnou diskusí, kdy nikdo nemá omezen přístup do veřejných médií (která samozřejmě v dostatečné míře musí existovat).

  • Kvalitní péče státu o slabé (nemocné, chudé, staré, studující, rodiče malých dětí ap.) na úkor nemorálně bohatých.

  • Dostatečná péče o zadek civilizace (emise a obdobné činnosti všeho druhu) postavená primárně nikoli na lidských, ale na přírodních zákonech.

  • Dostatečná péče o odkaz budoucím generacím (příroda, půda, voda ap.).

  • Úspěšná výuka předešlých bodů už od základních škol.

To jsou tedy kroky, které by měly následovat na cestě za zdravou zemí zdravých a spokojených lidí. Ostatní věci, jako že třeba trh by se měl chovat tržně a podnikatel by měl podnikat, asi není třeba rozepisovat, protože tak je tomu už minimálně pár tisíc let.

0
Vytisknout
8882

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2019