Hongkong: Statisíce lidí vyšly protestovat proti zákonu o extradici do Číny

10. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Aktualizace: Vládkyně Hongkongu zákon o extradici lidí do Číny navzdory protestům statisíců lidí schválí. Carrie Lam, šéfka hongkongské vlády konstatovala, že navzdory rozsáhlým protestům bude zákon o extradici obviněných osob do Číny schválen. Kritici zákona argumentují, že tento zákon prosazuje pekingská vláda a že ho bude používat jako nástroj k deportaci aktivistů, disidentů a politických oponentů do vězení v Číně. Carrie Lam v pondělí uvedla: "Tento zákon neprosazuje Čína. Nedostala jsem ohledně něho z Pekingu žádné instrukce. Odpor vůči tomuto zákonu je nedorozuměním. Zákon prý zabraňuje tomu, aby se Hongkong stal útočištěm pro kriminálníky."  ZDE  

* * * 

Statisíce lidí v neděli pochodovaly Hongkongem, aby daly najevo nesouhlas s vládní předlohou zákona, který by umožnil vydávat lidi do Číny. Kritici se obávají, že by pod záminkou trestních kauz mohli být pronásledováni političtí protivníci režimu v Pekingu.


Masivní demonstrace proběhla tři dny předtím, než chce semiautonomní vláda vyhlásit předlohu za plnokrevný zákon, přičemž obchází parlamentní výbory.

Policie odhadla počet účastníků pochodu na 240 000, ale organizátoři tvrdí, že přišel víc jak milion osob.

Protest byl zřejmě ještě větší než masivní prodemokratické demonstrace v roce 2003 proti návrhu zákona o národní bezpečnosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7231

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2019