Brexit: Britská Dolní sněmovna ve středu hlasovala proti možnosti vyloučit vypadnutí Británie z EU bez dohody

13. 6. 2019

čas čtení 2 minuty


Labouristická strana za podpory skotských nacionalistů, liberálních demokratů, zelených a jednoho bývalého konzervativního ministra, se pokusila ve středu v Dolní sněmovně hlasováním prosadit nadstranickou rezoluci, podle níž by parlament měl dne 25. června převzít od vlády právo určovat ten den parlamentní agendu. Po schválení této rezoluce by měla v ten den mít Dolní sněmovna právo sama navrhnout a schválit zákon, který by zabránil vypadnutí Británie z EU bez dohody dne 31. října, což by bylo pro britskou ekonomiku katastrofou.  


 

Návrh labouristické rezoluce byl však v hlasování poslanců poražen poměrem 309 hlasů proti 298 - většinou 11 hlasů. Zatímco pro labouristickou rezoluci hlasovalo deset vzbouřeneckých konzervativních poslanců, je neuvěřitelné a pozoruhodné, že proti rezoluci - vypadnutí Británie z EU bez dohody vážně poškodí jejich voliče - hlasovalo OSM labouristických poslanců:


Odmítnutí parlamentní rezoluce, která měla zabránit ekonomické katastrofě, výrazně posílilo kandidáty na šéfa Konzervativní strany, a tedy na funkci britského premiéra, kteří prosazují brexit bez dohody s EU. Po rezignaci Theresy Mayové se volí nový britský premiér neuvěřitelně nedemokraticky: konzervativní poslanci z deseti kandidátů vyberou dva nepopulárnější, a konečnou volbu budou provádět angličtí důchodci - 160 000 členů Konzervativní strany. Je to 0,7 procent britských voličů, kteří vnutí Británii bez nových všeobecných voleb nového premiéra.

Odpůrcům vypadnutí Británie z EU bez dohody v Dolní sněmovně tak v podstatě zbývá už jediná možnost, jak tomu zabránit - vyjádřit hlasováním nedůvěru novému premiéru, nechat parlament rozpustit a uspořádat nové volby.

Britská média jsou v těchto dnech zcela posedlá blížící se volbou nového konzervativního premiéra a šíří informace o víceméně šílených návrzích většiny kandidátů. Drtivá většina chce prosadit co nejtvrdší brexit bez dohody. Mezi kandidáty se nedostal nikdo, kdo by usiloval o setrvání Británie v EU.

V Británii při tom existuje výrazná většina voličů požadujících setrvání Británie v EU. Právě proto nechtějí zastánci brexitu v žádném případě dovolit opakování referenda.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
6950

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2019