Trump zuřivě zaútočil na nové průzkumy veřejného mínění, signalizující, že volby v roce 2020 nevyhraje

13. 6. 2019

čas čtení 2 minuty
 
Z nového průzkumu veřejného mínění, zveřejněného ve středu vyplývá, že Donald Trump má zásadní problémy s popularitou u amerických občanů a že prezidentské volby v roce 2020 nevyhraje.

Z průzkumu veřejného mínění vyplynulo, že Trumpa by porazilo nejméně šest prezidentských kandidátů z Demokratické strany. Po zveřejnění průzkumu Trump znovu ostře zaútočil na sdělovací prostředky a výsledky tohoto nejnovějšího průzkumu veřejného mínění odmítl jako "falešné".

 

Trump na Twitteru odmítl zprávu listu New York Times, že dokonce i z interních průzkumů jeho vlastní kampaně vyplynulo, že je Trump v sedmnácti amerických státech v chabém postavení.

Jeho útoky na média následovaly po zdrcujícím průzkumu veřejného mínění, který provedla Quinnipiac University. Z něho vyplynulo, že Trumpova popularita zaostává za šesti prezidentskými kandidáty z Demokratické strany mezi pěti až třinácti procentními body. Průzkum se dotazoval 1214 respondentů po celých USA.

Nejsilnější výsledky zaznamenal podle tohoto průzkumu demokratický kandidát a bývalý americký viceprezident Joe Biden, který má o 13 procentních bodů vyšší podporu než Trump, a Bernie Sanders, který má o 9 procentních bodů vyšší podporu než Trump.

Výsledky tohoto průzkumu se shodují s jinými nedávnými výsledky průzkumů veřejného mínění, signalizujícími problémy pro Trumpa.

Průzkumníci ale varují, že je příliš brzo na to dospívat v této věci k jakýmkoliv definitivním závěrům. I když průzkumy odrážejí náladu voličů v této chvíli, jejich nálada se může rychle změnit. Většina Američanů dosud vůbec nemyslí na prezidentské volby roku 2020 a ani dost dobře neznají nové kandidáty Demokratické strany.

Průzkumníci veřejného mínění jsou také znepokojeni výsledky prezidentských voleb z roku 2016? kdy předchozí průzkumy systematicky ukazovaly, že volby vyhraje v rozhodujících státech Hillary Clintonová. Avšak voliči, dosud považovaní za nerozhodné, se na poslední chvíli ve velkých počtech rozhodli hlasovat pro Trumpa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7228

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2019