PPF za č..ské zájmy

Hledejme, co nás spojuje, demokracie, volný trh, životní prostředí a lidská práva a svobody nejsou přece vše...

13. 6. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty
V českém kyberprostoru se objevil nový portál věnující se tématu současné Číny. Jmenuje se Sinoskop a jedním z jeho spoluzakladatelů a nejčastějších dosavadních přispěvatelů je tlumočník pracující pro Miloše Zemana. Nápadná podobnost s názvem projektu Sinopsis, který Čínu podrobuje kritickému pohledu z hlediska vnitřních poměrů i snahy expandovat prostřednictvím diplomatických a ekonomických prostředků, končí právě u názvu.

Současný obsah navozuje svými titulky dojem, že "Čínu nelze vybojkotovat" a proto "hledejme, co nás spojuje". Třeba "nová Hedvábná stezka bez strašáků". Ostatně jsou čínští turisté "požehnáním pro maloobchody". 


Pokud člověk hledá kritiku, najde ji ve velmi jemné formě jako reakci na vskutku šílený kapitalistický požadavek čísnkého komunistického podnikatele Jacka Maa na dvanáctihodinovou pracovní dobu po šest dní v týdnu. 

Drobný náznak pochybnosti lze najít u článku k současným protestům v Hongkongu proti návrhu zákona o extradici. 

Faktům, že Čína je totalitní země systematicky tvrdě potlačující lidská práva s vysoce pokročilou cenzurou a progradující snahou využít technologie k posílení totalitní moci (sociální kredit), se web nevěnuje. 

Kouzlo nechtěného přináší článek, který se snaží poukázat na rozdíl v interpretaci čínské historie. Uvádí se v něm, že "Demokracie nemá pouze tři známé pilíře, tedy sbory zákonodárné, výkonné a soudní. Opírá se ještě o jeden pilíř, a tím jsou média. Často se stává, že narážíme na rozdílné interpretace jediné události." Inu, s tím v Číně problém skutečně nemají, neboť interpretace důležitých společenských témat je sjednocena a hledat jinou není vzhledem k blokování informací na internetu úplně jednoduché... 

K tomuto projektu nelze zjistit více než zakladatelskou strukturu zapsaného spolku, kde kromě Zemanova tlumočníka figurují další dvě osoby. O tom, co projekt sleduje či kdo jej financuje není řečeno nic. 

Z neoficiálních informací insiderů lze ovšem zjistit toto: "Projekt má vytvořit protiváhu Sinopsis, včetně nepříliš zdařilého zkopírování některých aspektů toho projektu, včetně jména.  Nápadů mnoho nemají, zato spoustu peněz. Přímá podpora z PPF, uvidíme, jestli i nějaké čínské zdroje."


0
Vytisknout
7569

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2019