Čínský projekt Hedvábné stezky čelí francouzské blokádě

27. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Francouzský prezident Emmanuel Macron, který hostí svůj čínský protějšek na třídenní státní návštěvě, vyzval k posílení "reciprocity" v obchodních smlouvách s Čínou - a k jednotné evropské frontě čelící globálním ambicím Pekingu, napsal Benjamin Dodman.


Čínská návštěva pro Macrona znamená mimořádnou výzvu, protože francouzský prezident si přeje prohloubit vazby EU s Čínou a zajistit pro francouzské společnosti lukrativní smlouvy, zatímco se současně staví proti rostoucím globálním ambicím Pekingu.

Ačkoliv došlo k podpisu řady dvoustranných dohod, francouzský prezident na rozdíl od Italů nepodepsal velmi ambiciózní infrastrukturní projekt, který ve vztazích mezi USA a EU vyvolává napětí.

Projekt oficiálně známý jako Iniciativa pás a cesta má spojit Čínu po moři a zemi s Jihovýchodní a Centrální Asií, Blízkým východem, Evropou a Afrikou, prostřednictvím ohromné infrastrukturní sítě táhnoucí se podél trasy staré Hedvábné stezky.

Francouzští představitelé byli původně myšlence nakloněni, pokud by přinesla zakázky i domácím firmám a pomohla snížit masivní obchodní deficit s Čínou. Ale Paříž trvá na tom, že spolupráce v rámci nové hedvábné stezky musí fungovat oběma směry.

Pro Peking představuje problém, že francouzské a další evropské firmy nemají pocit, že jsou v Číně vítány, a lídři EU jsou znepokojeni "mocnou řekou", která plyne jen jedním směrem.

EU podněcovaná Paříží a Berlínem zvažuje směrem k Číně defenzívnější strategii, když ji znepokojila čínská převzetí kritických sektorů a frustrovala pomalost otvírání čínské ekonomiky. Minulý týden na mítingu EU v Bruselu Macron řekl, že "čas evropské naivity" ohledně Číny je pryč. A dodal: "Po mnoho let jsme měli nekoordinovaný přístup a Čína využila naší rozdělenosti."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8153

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019