Nemorální a úplatná: britská vládnoucí třída ztratila veškerý smysl pro odpovědnost

27. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Zatímco Británii hrozí po vypadnutí z EU bez dohody svět ohrožený nedostatkem léků a nepokoji v důsledku nedostatku potravin, britští konzervativní politikové se v pondělí na zasedání vlády zabývali přípravou strategií pro předčasné volby a uvažováním o tom, jak ty volby načasovat tak, aby to "zastrašilo" labouristy. O národní zájem jim vůbec nešlo, prosazovali jako obvykle jen zájem své politické strany, píše Aditya Chakrabortty.

Zatímco se Británie potácí na pokraji útesu, vládnoucí třídu to nezajímá. Nechová se odpovědně a opatrně. Nejedná v zájmu obyvatelstva. Tito lidé se nám smějí, zatímco si každodenně berou naše peníze. Dnešní politikové absolutně neprosazují kolektivní společenský zájem či odpovědnost vůči veřejnosti. Chovají se tak, že to ochromuje establishment, jehož jsou součástí, a ničí to zemi, kterou spravují.

 

Hrají hry s penězi jiných lidí a někdy i se základem jejich životů. Selhání naší vládnoucí elity je technické, politické a morální,

Ve své zásadní nedávné knize nazvané Nezodpovědní oportunisté píše sociolog Aeron Davis o obrovském rozsahu této zrady. Davis po dvě desetiletí prováděl rozhovory s 350 lidmi, zastávajícími nejvyšší funkce v britské vládě a státní správě, v podnikatelské sféře, v médií a ve finančnické londýnské City. Zjistil, že tito lidé mají společné rysy: Dostanou se nahoru velmi rychle, avšak každou vysokou funkci zastávají nesmírně krátce, než přejdou do jiné, další. Je to generace předáků, která je "prekariátní, bez kořeenů a stále více prosazuje jen své vlastní osobní zájmy". Zmocňují se při každé příležitosti všeho, čeho se zmocnit mohou - ať jsou to levné palcové titulky v novinách, anebo rychlé peníze - a pak z funkce vypadnou, přičemž ochromují základy institucí, které jim byly svěřeny ke správě.

Neexistuje tu hrdinství, jen nihilismus založený na penězích. Tito lidé nemají žádné nové myšlenky, jen přihřívají zastaralý thatcherismus o nutnosti mít nízké daně a zlikvidovat byrokracii.

Zásadním poučením z brexitu je, že potřebujeme nové státní instituce, aby lépe sloužily nám všem, než jen lidem, kteří je řídí.

Často mají tito lidé vedlejší zaměstnání na finančních trzích. Fundamentalistický brexitér John Redwood nedávno poznamenal, jak obrovským prospěchem je populismus pro finanční trhy.

Chaos a autoritářství jsou zjevně v pořádku, pokud vedou k zvýšení akcií na trzích. Hlavním problémem v dnešní Británii je opuštění morálky a dávání přednosti finančním ziskům. Zvolily by dnešní britské elity fašismus? Možná ano, pokud by jim jeho cena vyhovovala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 





0
Vytisknout
9297

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019