Způsoby ruského vměšování do amerických voleb, které se nevyskytují v Barrově shrnutí Muellerovy zprávy

29. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Svou roli v ruském ovlivňování amerických voleb v roce 2016 sehráli secesionisté, fundamentalisté, zbraňová lobby NRA a ultralevice - jenže ve shrnutí Muellerovy zprávy vypracovaném ministrem spravedlnosti Barrem se o nich nepíše, upozorňuje Casey Michel.


Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller možná nezjistil, že by Trumpova kampaň koordinovala s Ruskem, ale řada Američanů - vědomě nebo jinak - pomohla ruskému vměšování do voleb. Secesionisté, ultralevicová politička Jill Steinová a její kampaň, členové skupin prosazujících právo na držení zbraní či ultrapravicová křesťanská hnutí - ti všichni strávili posledních pár let kultivováním vazeb s osobami blízkými Kremlu a využívali své kapacity k propagaci proruských idejí.

Žádná z těchto skupin nebyla zmíněna ministrem spravedlnosti Williamem Barrem, který vydal čtyřstránkové shrnutí zprávy o dvouletém vyšetřování Roberta Muellera. To potvrzuje, že Rusko vedlo koordinovanou kampaň s cílem ovlivnit americké volby.

Podle Barra Mueller zjistil, že ruští operativci kontaktovali Trumpovu kampaň, ale nikdo z ní aktivně nespolupracoval s ruskou vládou. Oba nástroje ruského vměšování, které Barr zmínil, kampaň na sociálních sítích a odcizení mailů Demokratické strany, byly široce známy již před vyšetřováním.

Od falešných facebookových stránek přes sítě twitterových botů, přes vydávání se za rumunské hackery až po předání ukradených emailů Wikileaks, detaily operací byly oznámeny již dříve a popsány zpravodajskými analytiky. A již vyústily v řadu obvinění.

Ale nešlo o jediné způsoby, jimiž se Kreml v roce 2016 snažil strkat prsty do amerických záležitostí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7441

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019