Ultimátum US Air Force Trumpovi:

Oprava základen poškozených extrémním počasím si vyžádá dodatečných 5 miliard

29. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Bez peněz na opravu základen poškozených nedávnými klimatickými extrémy bude muset americké vojenské letectvo omezit výcvik pilotů, letouny zůstanou na zemi a bude třeba také omezit výstavbu dalších základen, informuje Marcus Weisgerber. Letectvo tvrdí, že potřebuje téměř 5 miliard dolarů během příštích tří let na obnovu základen na Floridě a v Nebrasce.


V případě, že do června nedostane 1,2 miliardy na opravu základen Tyndall a Offutt, bude letectvo nuceno omezit projekty na základnách v dalších 18 státech a zrušit 18 000 výcvikových hodin pilotů.

"Zoufale potřebujeme dodatečné financování, abychom se vzpamatovali z přírodních pohrom, které zasáhly Tyndall a Offutt," prohlásila ministryně letectva Heather Wilsonová ve středu na akci Heritage Foundation ve Washingtonu. "K 61 projektům v 18 státech nedojde, protože jsme nedostali dodatečné finance pro případ pohromy za Tyndall."

Práce na základně Tyndall zničené hurikánem Michael v říjnu byly dosud placeny z provozního rozpočtu a rozpočtu na opravy. Ale peníze docházejí.

Pokud do května nedorazí další peníze, všechny další práce na základně Tyndall skončí. Dojde také k seškrtání prostředků na opravu letounů, což do září uzemní pět bombardérů. Dojde také k odložení údržby letounů včasné výstrahy E-3 AWACS.

Na základně Offutt zdržení financování omezí záchranné práce na "bezprostřední zdravotní a bezpečnostní potřeby" základny, která hostí výzvědné letouny AWACS a leteckých velitelských center.

Ultimátum přichází v okamžiku, kdy se prezident Trump na základě kontroverzního vyhlášení mimořádného stavu chystá zabavit z rozpočtu Pentagonu 3,6 miliard dolarů na výstavbu zdi kolem hranice s Mexikem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6699

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019